Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ljud undulater ger ifrån sig

Glada pip

En enkelt, kort pip är förmodligen det vanligaste ljudet en undulat ger ifrån sig. Det är ett tecken på belåtenhet, och betyder att din fågel är nöjd med tillvaron och sitt liv. Ljudet fungerar som en oavbruten bekräftelse att allting är okej, och hjälper fågeln att komma överens med sin flock. Det är också som ett “här är jag”, ifall någon skulle vara osäker. Lite som en människa som inte klarar av tystnad och måste fylla varje paus med monologer använder undulaten det som ett ljud att ge ifrån sig när ingenting annat händer.

Ledsna pip

Pipet är ett mångsidigt ljud. Förutom vad vi redan nämnt kan det också användas för att få din uppmärksamhet, och berätta för dig att det inte finns någon mat eller vatten, eller om det är någonting annat som inte står rätt till i buren. Om pipet är högre och mer bestämt är undulaten uppeggad. Det kan handla om att hen är nära nya fåglar eller fågelljud (kvittrande sparvar från utanför fönstret t.ex.). Hen kanske ger ifrån sig ett rop efter kontakt, med hopp om att få ett uppmuntrande svar från sina vänner (eller från dig, om hen bor ensam). Det kan också vara ett tecken på fara. I sådana fall kommer det snabbt övergå i ett högre skrik.

undulat som skriker
Glada eller olyckliga ljud åtföljs av en öppen näbb

Skri

Detta är ljudet ingen - inklusive de andra undulaterna i buren - vill höra. Det betyder att någonting är fel. Fågeln kan vara chockad eller rädd för någonting, kan ha skadat sig eller sett ett rovdjur (riktigt eller påhittat). Eller så är hen bara sur över att du inte fyllt på matskålen än. Alternativt kan det också handla om hormonstinna temperament i buren, då kommer det snart gå över. Honor på parningshumör tenderar att vara högljudda och ha dåligt tålamod.

En betryggande röst kommer lugna ner henne. Om hennes fjädrar är nära kroppen betyder det att hon är rädd. Ett överdrag på buren kommer tysta ner henne medan du undersöker vad som kan ha varit problemet. Ljud, ånga, andra husdjur, busiga barn?

Kvittrande

Kvittrandet är ett tecken på belåtenhet. Det är som en muttrande konversation, och om du lärt din undulat kommer du också kunna höra ord och fraser. Hen kommer sitta still medan hen kvittrar, med fjädrarna uppuffade som ett tydligt tecken på lycka.

Om din fågel är hane kommer han också kvittra för att visa upp sig och försöka imponera på honor. Om de inte har någon tillgänglig öga mot öga kommer undulater ofta pipa och kvittra i sin spegel, i tron om att den reflekterade fågeln uppmärksammar deras minsta ljud. Detta kärleksfulla drillande följs ofta av ett nickande huvud och stående huvudfjädrar.

Sång

Undulater använder en blandning av kvitter, visslande, pip, trillar och massvis med olika läten de hört (inklusive mänskligt tal), vilket resulterar i en bubblande, tonlös - men trevlig - sång. De sjunger ofta tillsammans, och försöker försäkra varandra om att allting är bra och alla är säkra. Sång är alltid ett bra tecken, eftersom det visar att fåglarna är glada och friska.


undulater sjunger i en bur
En sjungande undulat är en glad undulat

Klagande

Undulater har ett högljutt väsande i sina vokabulär, som låter lite som tssssk! De ger ifrån sig detta om deras personliga sfär har blivit inkräktad på och de känner sig defensiva. Det kommer vanligtvis höras när fåglarna ruvar, eller är för många i en för liten bur. Det är en varning till den eller det som retat upp dem de inte är skrämda, utan istället bara uppspelta. Om du hör detta ljud ofta kan det vara ett tecken på att det inte finns tillräckligt med plats i buren, och att fåglarna konstant går varandra på nerverna. I en större bur eller voljär är dessa klagande bara en del av det dagliga livet, speciellt runt populära matstationer.

Näbbgnisslande

Undulater som inte tuggar på mat när de sitter på sina sittpinnar ger ofta ifrån sig ett knastrande, malande ljud med sina näbbar. Det är undulatens motsvarighet till kattens spinnande. Det betyder att de är otroligt nöjda, och troligtvis snart kommer somna.

Andra ljud

Undulater kan massvis med olika ljud, både musikaliska och omusikaliska. De kommer ofta hitta ett läte som de tycker speciellt mycket om, och kommer sen upprepa det som en del av deras vanliga repertoar. Vissa fåglar blir inspirerade av ljud runt omkring - telefoner, musik, andra djur, bilar på gatan eller mänskliga röster. Andra ljud dyker bara upp från undulaternas musikaliska fantasi.


undulatljud
Undulater är musikaliska små varelser

Undulater, även om de aldrig lyckas hålla en melodi, är väldigt musikaliska. De kommer stanna för att lyssna på musiken du lyssnar på, och kommer vanligtvis sjunga med. Din fågel kommer ha sina egna favoritgenrer, kanske till och med en favoritlåt som kommer orsaka mycket iver när den spelas. Ibland kommer en låt göra din undulat arg, utan någon tydlig anledning, så håll koll på hur hen beter sig när du spelar musik och undvik att göra hen upprörd i onödan.

Kroppsspråk

Kroppsspråk ger dig ytterligare ledtrådar om hur undulaten mår när hen ger ifrån sig sina läten. Om fjädrarna är nära kroppen så att hen ser slankare ut än vanligt är hen troligtvis stressad eller rädd. Om hen viftar med vingarna eller sprider ut dem bort från kroppen är det ett annat tecken på att det är någonting som inte står rätt till. Om hen är sitt vanliga fluffiga jag är hen nöjd och belåten.

Kommentarer

Hanna, 4 mars 2020

Vad betyder ljudet när den kuttrar