Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Lära undulater trick

När din undulat är fingertränad och har lärt sig att hoppa från ett finger till ett annat kan du börja lära hen mer komplicerade trick. Vi ska dock säga att det inte finns något direkt behov att göra detta, och din undulat kommer inte må varken psykiskt eller fysiskt sämre om du aldrig lär hen några trick, och er relation kan vara precis lika stark utan trick.

Lätta trick kan dock stärka din relation till din fågel. Träningstillfällena måste hållas korta, eftersom allting som är det minsta stressande för din fågel inte kan räknas som en lektion. Två eller tre minuter åt gången är lagom. Du kan aldrig lära undulater att göra saker de inte vill göra, de gör dessa saker för att de tycker om leken det innebär.

Träning brukar fungera som bäst där det inte finns så mycket distraktioner. Att försöka träna en undulat i rummen där hens bur och andra favoritplatser är kan göra träningen svårare.

Det bästa sättet att vänja din undulat vid konceptet att lära sig nya saker är att börja med någonting väldigt lätt. Först när hen lärt sig tricket kan du introducera ett nytt.

Pinntrick

Vänta på ett tillfälle då din undulat sitter bekvämt utanför buren - på buren eller på ditt finger t.ex. Ta en pinne av något slag och visa den för undulaten genom att hålla den nära. Det kommer inte ta lång tid för hen att inse att pinnen inte utgör ett hot. När hen är nöjd med att ha pinnen nära, knacka hen försiktigt på näbben med ena änden av pinnen och använd ett utvalt kommando. Det bör vara något som är unikt för tricket. Instinkten kommer vara att öppna näbben och gnaga. Det kan ta ett par gånger, men så fort hen biter på pinnen ger du en godisbit. Efter ett tag kommer hen bita på pinnen så fort du håller fram den och säger det "magiska" ordet, och kommer sedan tålmodigt vänta på sin belöning.


undulat med pinne
En undulat med en enkel pinnleksak

Detta kommer kanske vara det mest imponerade tricket på festen, men det vänjer undulaten vid att speciella manövrar leder till belöning. Det gör att det blir lättare att lära hen andra trick i framtiden.

Stege

Sätt upp en stege i undulatstorlek utanför buren. Få undulaten att sitta på ditt finger, och sätt hen sen nedanför stegen. Dingla med lite hirs högst uppe för att locka honom, och säg ordet eller frasen som du har valt för detta specifika trick ("upp för stegen" är bra). Att klättra upp är en naturlig instinkt för undulater, så de kommer lära sig detta snabbt. Det viktigaste är att få hen att förstå kopplingen mellan ditt kommando och rörelsen. När hen förstått kan du sätta ner hen längre bort från stegen, upp till en meter. Säg det magiska ordet så kommer hen charmigt vandra bort till stegen och klättra upp.

Rutschkana

Stegtricket kan förlängas. Genom att introducera försiktiga utmaningar högst uppe på stegen kan du träna din undulat att utföra en hel rutin. Du kan t.ex. ställa en pinne eller en rutschkana i plast på andra sidan av stegen. Än en gång, använd hirs för att få undulaten att gå ner, och säg något i stil med "ner för kanan" när hen pickar på det senaste hindret eller utmaningen. Om hen försöker undvika rutschkanan och flyga ner istället, ta bort godisbiten utan att säga något. Sätt hen vid början av stegen, och börja om igen. Det kommer inte ta lång tid innan hen förstår vad som händer. Säg "ner för kanan" när hen går ner för att komma till hirsbiten. När hen väl gjort det en gång kommer det hända varje gång. Du kan sen förlänga pinnen eller rutschkanan) för att göra det lite svårare.


undulat stege
Undulater tycker om att klättra på stegar

Tricken med stegen och rutschkanan kan byggas ut med andra hinder och klätterställningar. Samma sak gäller här, använd kommandon för att se till att undulaten rör sig upp och ner. När hen kommit i mål kan du kalla tillbaka hen till dig, som vi beskrev här ovanför.

Bolltrick

Undulater älskar att putta bollar längs med marken med sina näbbar. Du kan använda denna instinkt för att träna dem att putta en pingisboll upp och ner några ramper du byggt.

Fotboll

Detta är en väldigt lätt tricka att lära din undulat. Hen kommer instinktivt börja nicka bort en boll som kommer rullande mot dem. Sätt hen framför ett litet fotbollsmål (du kan göra ett själv) och putta bollen mot hen. Varje gång hen räddar med näbben kan du säga "Bra räddning!" eller någonting annat passande.


undulat som spelar fotboll
Undulatfotboll

Du kan kombinera denna målvaktsinsats med din undulats instinkt att rulla bollar. Om ni rullar bollen på golvet, sätt ett mål framför hen och säg "mål!" om bollen rullar in i mål. Ge undulaten en godisbit som belöning. Om du har två små mål kan du sen ha undulaten som flygande målvakt som både räddar och gör mål.

Tennisbollar

Till att börja med kanske din undulat tror att en tennisboll är för stor för att flytta på, och hen kommer inte instinktivt börja putta på den som hen skulle göra med en mindre boll. Sätt ner hen på marken nära bollen och rulla den försiktigt mot hen så att den träffar näbben, men kontrollera bollen med handen. När undulaten puttar tillbaka på bollen, säg ditt kommando ("putta", eller nånting liknande). När hen har lärt sig detta kan du introducera del två av tricket. Få fågeln att hoppa upp på ditt finger, och ställ hen sedan uppe på rollen, med ett kommando som "på bollen". Använd hirs för att uppmuntra rörelsen. När hen är nöjd med detta kan du kombinera de två delarna. Låt hen putta på bollen ett par sekunder, och säg sen "på bollen" för att få hen att hoppa upp på bollen.


undulat med tennisbollar
Lär din undulat tennisbolltricket

Tunnel

Målet här är att din undulat rör sig genom en kort tunnel. En toalettrulle eller hushållsrulle fungerar bra, eller ett rör till hamstrar eller andra smådjur. Att gå i tunnlar inte är någonting fåglarna skulle gjort i det fria, men de tycker om att leta efter saker i hålor och möjliga bon.

Här måste du börja litet. Använd en plastring, eller en bit papper med ett utklippt hål i mitten. Börja med breda hål, och minska diametern allt eftersom fågeln blir mer och mer bekväm, tills hålet är ungefär lika stort som en hushållsrulle. Lura in undulaten med hirs och en unik fras. När hen har gått igenom hålet kan du successivt göra tunneln längre. Du kommer se om hen är redo för en längre tunnel genom att se hur gärna han klättrar igenom den kortare tunneln. Stunden är kommen - lägg lite hirs i slutet på tunneln, och säg det magiska ordet. Om hen inte omedelbart går igenom tunneln får du göra den kortare igen.


undulat med toalettrulle
Toalettrullar blir bra tunnlar

När undulaten känner sig säker kan du till och med introducera små böjningar på tunnlarna. Tvinga hen aldrig att trycka sig igenom någonting för litet, eftersom det då finns risk att hen bara känner panik. Du vill att hen ska gå genom tunnlar, inte trycka sig igenom små öppningar.

Apport

Detta är en fantastisk lek för er båda, men det kan ta lite tid att få rätt på det. Idén är att din undulat ska reagera när du säger "apport" och plocka upp ett föremål och sedan släppa det i din hand. Att lära din undulat detta sker i tre steg:

  • Välj ett litet föremål som en undulat kan hålla i munnen, som en knapp. Håll den framför fågeln tills hen tar den i munnen. När hen gör det, säg "apport". Låt hen leka med knappen, och så fort hen tappar den säger du "släpp!" och belönar hen. Lägg sedan tillbaka knappen på marken och låt hen plocka upp den själv. Säg "apport" när hen plockar upp knappen och "släpp" när hen tappar den.
  • Sen lägger du din hand med handflatan upp nära din undulat när hen leker med knappen, så att du kan försöka fånga den när hen tappar den. Undulaten kommer snabbt associera släppet av knappen i din hand med belöningen som kommer efteråt. Du kan också fånga knappen i en liten skål, om du vill att det ska vara målet.
  • Du måste du introducera ett avstånd till leken. Släng knappen en meter bort från undulaten, och så fort du ser att hen rör sig mot den säger du "apport". Nu bör hen ha förstått att hen kommer bli belönad om hen släpper den i handen (eller skålen), och kommer därför hämta knappen lägga den i din hand.


undulat med blomma i näbben
Lek apport med din undulat

Skateboard

Först måste du ha en skateboard i undulatstorlek. Om du inte hittar en i djuraffären kan du leta online, eller bygga en av lego. Undulater gillar rörelse, du kan se det när de använder gungan i buren. Denna instinkt kommer från deras habitat i det vilda, där de hängde från gungande pinnar och tjocka grässtrå. Men det kan ta ett tag innan undulaten får kontroll på skateboarden.

Börja med att flytta din fågel från ditt finger till skateboarden, och putta hen sedan försiktigt längs med golvet. När hen vant sig vid rörelsen kan du försöka ställa hen med en fot på brädan och den andra på golvet. Undulaten kommer instinktivt börja gå, och på så sätt putta på skateboarden. Detta trick kommer ta tid, men om du har tålamod kommer undulaten lära sig.

Vinka

Detta är lättare än det låter. Din undulat kommer "vinka" med sin fot snarare än med vingen, och tricket bygger på "hoppa upp"-träningen. Erbjud undulaten att sätta sig på fingret som vanligt, men dra bort fingret så att undulaten står kvar med foten lyft. Ge hen en goditbit och säg "vinka". Upprepa detta så många gånger du kan innan undulaten tappar intresse. Hen kommer så småningom associera ordet med att lyfta foten, och den efterföljande belöningen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än