Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Tips för att tämja din undulat

Börja med att ställa buren på en plats där undulaterna snabbt kommer på plats. Se till att det är nära en vägg, så att de inte känner sig "omringade" av möjliga faror, och har ett säkert hörn att gömma sig i. Ställ buren i ögonhöjd för att motverka att armar och huvudet sträcks över buren hela tiden. Undulaterna blir väldigt stressade av av saker som rör sig över deras huvuden.


Barn som tittar på undulat genom bur
Att vänja dina undulater vid din närvaro är det första steget

Börja med att sitta eller stå med ditt ansikte nära buren, och prata försiktigt med fåglarna. Efter första dagen, höj din hand så att de inne i buren kan se den. Efter ett tag, allt från två till sju dagar, kommer handen associeras med din mjuka, säkra röst.

När du fyller på mat och vatten, prata alltid med dina fåglar. Om du vill lära dina undulater prata kan du försöka använda några valda ord eller fraser.

Fingerträna en undulat

För att se till att fågeln tror att ditt finger är den bästa sittpinnen i världen kan du behöva muta hen med hirs. Undulater älskar det, men se till att bara använda det som godis, eftersom det har hög fetthalt. I små mängder är det som undulaternas motsvarighet till choklad!

Sätt en kvist mellan tummen och basen på ditt pekfinger. Sträck in handen i buren, och se till att ditt finger är nära där fågeln sitter, men att de bara kan komma åt hirsen via fingret. Om de kan smaska när de sitter på en sittpinne eller på gallret i buren kommer träningen ta längre tid. När du för första gången sträcker in handen kommer fågeln förmodligen bara sätta sig i ett hörn och se på. Undulater behöver tid på sig att vänja sig vid nya saker, och din hand är ett intrång. Men med lite tid och tålamod kommer det gå hur bra som helst!

Håll din hand i buren i fem minuter, med fingret en bit ifrån där undulaten sitter. Upprepa detta flera gånger under en dag, med åtminstone en halvtimme mellan gångerna. Till slut kommer din undulat inte kunna motstå hirsen, och kommer flytta sig närmare. Än en gång, se till att hen inte kan komma åt utan att använda ditt finger. Jaga inte runt undulaten i buren för att få hen att hoppa upp på ditt finger, de kommer bara göra hen rädd, och träningen kommer ta längre tid.


fingerträning med undulat
Träna din undulat att sitta på ditt finger

När din undulat är van vid din hand i buren kan du skynda på processen något genom att med ditt finger röra allra högst uppe på undulatens ben. Då kommer hen hoppa på utan att tänka på det. Efter en vecka kan du använda samma teknik för att få hen att sätta sig på ditt finger, fast utan hirsen. Vid något tillfälle (och när det blir skiftar från fågel till fågel) kommer hen inte kunna motstå att sätta sig på ditt finger.

Detta är vad du siktat mot. Undulaten tänker nu på ditt finger som sin favoritsittpinne, och kommer glatt återvända till den, även utanför buren.

Släppa ut undulaten

Efter att du gått igenom stegen ovanför kommer du kunna släppa ut din undulat. Se bara till att ha ordnat följande saker och förberett rummet för undulatutforskning:

 • Täck över fönster med gardiner så att hen inte flyger in i glaset och skadar sig själv
 • Täck över kaminer och skorstenar
 • Stäng alla dörrar och fönster
 • Ställ undan ömtåliga prydnadssaker eftersom det finns en risk att de står farligt till
 • Se till att det inte finns några hundar, katter eller barn i rummet. Om undulaten blir rädd kommer ni behöva öva igen
 • Se till att det finns några ställen undulaten kan sitta på, gärna högt upp i rummet. Gardinstänger och bokhyllor är bra platser. Din undulat kommer förmodligen vara stressad de första flygturerna, och kommer vilja sitta säkert någonstans utom räckhåll
 • Allt eftersom kommer hen sätta sig på stolar, möbler, på golvet och på dig. Se till att det är okej att hen sitter i stort sett var som helst eftersom flaxande armar för att få bort hen från någonting kommer vara läskigt
 • Ställ ut lite leksaker i rummet, t.ex. en pingisboll på golvet eller en klätterställning på ett bord
 • Ta bort alla växter och blommor du inte vill ska bli uppätna
 • Stäng av möjliga fläktar
 • Täck över eller ta bort speglar. Det händer inte allting, men vissa fåglar kan flyga in i dem

undulat på soffa
Det finns alltid plats i soffan för en undulat

Få ut en undulat ut buren

Första gången utanför buren kommer din undulat förmodligen hoppa av din hand när du försöker ta ut den ut buren. Om hen verkar stressad när du sträcker in handen igen är det bäst att lämna hen. Fortsätt träna inne i buren och försök igen senare.

Många undulater beger sig direkt upp på buren när de tas ut för första gången. Låt hen sitta där medan hen utforskar sina omgivningar, och ge hen några godisbitar för att få hen att känna sig säker och uppmuntrad. Prata lugnt, och erbjud hen att hoppa upp på ditt finger igen efter ett tag. Försök att flytta hen längre bort från buren, och låt hen flaxa när som helst.


undulat uppe på buren
Taket på buren kommer förmodligen vara första stoppet på undulatens expedition

Om hen flyger direkt tillbaka in i buren, försöka att få hen på ditt finger igen, eller stäng luckan till buren. Det är bäst att i detta stadie inte låta hen röra sig in och ut ur buren själv. Om hen gör det kan hen börja se din hand som ett hot snarare än ett sätt att ta sig ut i världen.

Få tillbaka undulaten i buren

När din fågel är fingertränad kommer du kunna kontrollera hen utanför buren. När det är dags att gå tillbaka in i buren, sträck fram fingret. När ni börjar kan du behöva klappa hen på magen eller använda hirskvisten. Och det är som sagt bäst att inte låta hen gå in eller ut ur buren utan att sitta på ditt finger.

En otämjd undulat som lyckas rymma ut ur buren är en svårare situation. Det bästa du kan göra är att ställa fågelns favoritmat inne i buren och lämna dörren öppen. Till sist kommer hen komma tillbaka. Om du har fler än en fågel kan det vara ännu svårare, eftersom du genom att låta dörren stå öppen riskerar att de andra fåglarna rymmer. Om du inte lyckas locka undulaten till ditt finger kan du behöva använda ett nät (läs mer i delen om förrymda undulater).

Tämja en ny undulat

En ny undulat kommer ta ett par dagar på sig att vänja sig vid de nya omgivningarna, och vissa anpassar sig snabbare än andra. Under de första dagarna är det bäst att lämna hen ensam så mycket som möjligt. Så småningom kommer du börja byta ut leksakerna i buren regelbundet, men gör inte det första veckan.

Undulatens respons på din närvaro beror på var hen kommer från. En ung fågel som du köpt av en uppfödare kanske inte har haft så mycket mänsklig kontakt, förutom när hen stoppades i en låda för att bli transporterad hem till dig. En fågel som tillbringat ett par veckor i en djuraffär kommer vara mer bekväm med mänskliga ljud och rörelser. I vilket fall som helst är det bäst att ta det lugnt de första dagarna. Utgå alltid från att du börjar från ingenting.

Tämja en ung undulat

En undulat kan inte tämjas förrän hen lämnat sin mamma, vid ungefär sex veckors ålder. Innan dess kommer hen helt vara beroende av sina föräldrar, och kommer inte uppskatta din närvaro. När fågeln äter själv kan du börja tämja hen.

Tämja en ung fågel
Ju yngre de är, desto lättare är det att tämja dem

Förutom dessa första veckor är en ung undulat betydligt lättare att tämja än en äldre. Hen kommer inte ha skapat egna vanor och vet inte vad som är normalt, så hen kommer vara öppen för det mesta. Till skillnad från äldre fåglar kommer hen inte minnas en tid innan det stora, vänliga ansiktet och den stora handen som sticker in i buren ibland.

Tämja en äldre undulat

Äldre fåglar kan vara svårare. En undulat som har suttit längst bak i en bur i en djuraffär i sex månader kan vara svår att vinna över. Att transporteras till en tystare bur med en väldigt annorlunda värld utanför gallret, och en människa som konstant pratar och rör sig nära buren kan vara traumatiskt.

Det finns inget sätt att påskynda tämjningsprocessen. Fortsätt bara prata lugnt med din fågel, och närma dig sakta och utan att utgöra något hot, så kommer undulaten tids nog acceptera dig.

Tämja en hona

Om du börjar tämja en honfågel vid tidig ålder bör det inte vara några större skillnader från att tämja en hane. Det är sant att äldre undulater är svårare att tämja, men det gäller för båda kön. Honor biter ofta mer än hanar, så det kan vara ett problem om du är lite nervös. De tenderar också att bita hårdare, ibland så att det faktiskt gör riktigt ont.

Honor kan vara svåra att hantera under parningssäsong, och till och med en tam undulat kan vara svår att närma sig. Hon kan blir revirfokuserad, vilket gör din hand i buren till ett intrång. Fortsätt bete dig som vanligt så kommer hormonerna snart försvinna. Om din undulat är ovanligt nervös eller stridslysten kan du försöka träna med en hirsklädd pinne snarare än ett finger. Kolla också vad hon äter, för mycket protein kan stimulera parningsvilja.

Hanar blir också hormonstinna under parningsperioder, men det är ovanligare att de blir "otämjda" under denna tid.

Tämja en vild undulat

I Australien hämtar man ibland undulater från vildmarken. De är inte genetiskt annorlunda från husdjursundulater, men de kommer vara svårare att tämja. Om du inte bor i Australien är det inte troligt att du kommer stöta på en vild undulat.

Alla fåglar som är äldre än sex månader och inte har haft någon kontakt med människor kommer bete sig som en vild fågel. Att vinna deras förtroende kommer ta tid och tålamod, men om du är villig att ge det ett par månader, eller till och med ett år, kommer ni bli vänner till slut.

Tämja ett par undulater

Att tämja två undulater på samma gång är inte svårare än att tämja en. Den moraliska stöttning de ger varandra kan till och med skynda på processen. När den modigare av de två har hoppat på ditt finger för första gången är det troligt att den andra kommer göra likadant. Om du har otur och har en väldigt panikartad fågel i ditt par kan de ta längre tid. Men som sagt, det finns inget bra sätt att skynda på processen, utan håll dig lugn och försiktig, så kommer det gå.


tämja undulater i par
Att tämja ett par är inte svårare än att tämja en

Lär undulater att inte bita

En bitande undulat kan bli ett problem. Du kommer inte vilja hålla hen, vilket begränsar chanserna att tämja hen. Undulater är vanligtvis väldigt snälla av naturen, men vissa individer är av någon anledning svåra att vinna över.

Du behöver inte ge upp dock. Följande saker kan hjälpa dig på vägen mot en undulat som inte biter.

 • Är din undulat fingertränad? Om inte kommer hen känna sig obekväm om din hand kommer för nära, och kommer därför bita.
 • Har din fågel nyligen flyttats till en ny bur, nytt rum eller nytt hus? Det kommer göra hen orolig under en tid, så låt hen komma på plats ett par dagar innan du sticker in handen i buren.
 • Biter hen vid vissa tider? Skriv ner när din undulat vanligtvis attackerar, och se om du kan se ett mönster. Det kan vara så att hen är rädd för någonting (andra husdjur, högljudda barn, ljud från utomhus), hen kan vara trött eller hungrig, eller det kan vara någonting annat som triggar attacken.
 • Gör du en stor grej av att hen biter? Försök att ignorera det. Ta bort handen eller sätt tillbaka hen i buren. För mycket ljud och rörelse kommer få hen att tro att bitandet ger uppmärksamhet, och det kan göra att hen fortsätter. Att skrika kan också göra hen stressad, vilket i sin tur kan göra att hen biter igen.
 • Har någon sagt, eller har du läst någonstans, att du ska bestraffa en undulat som biter? Det är ett värdelöst råd, ignorera det! Allt det gör är att du ses som ett hot, och du kommer ha jättesvårt att få tillbaka hens tillit.
 • Har du distraherat undulaten med leksaker och godsaker när hen biter? Det kan gå fel, eftersom hen tror att hen belönas för att bita. Så gissa vad hen kommer göra nästa gång du sticker in handen?

Budgie biting a fingernail
Uppmuntra inte bitande

 • Får undulaten en varierad kost, och mat regelbundet? En fågel som är trött på sin kost kan bli sur.
 • Får hen sova om nätterna, utan ljus, skällande hundar och andra störningsmoment? Precis som alla andra djur kommer en undulat som inte fått sova inte vara på gott humör. Ett överdrag över buren kan hjälpa.
 • Håller du hen på rätt sätt? En undulat måste alltid själv hoppa på ditt finger. Ta aldrig tag i hen på något sätt.
 • Har hen tillräckligt med plats för att flyga fritt? Ett rum fyllt med människor som duckar, viftar med armarna eller följer efter fågel kommer göra hen orolig och panikartad.
 • Har hen tillräckligt med leksaker, och byts de ut regelbundet? Hen behöver stimulans och kan lätt bli uttråkad. Det kommer göra hen irriterad, vilket i sin tur troligtvis orsakar mer bitande.
 • Har hen en vän i buren, eller får hen all uppmärksamhet hen behöver? En uttråkad och ensam undulat kan börja bita för att du ska se hen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än