Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Fäst naturliga sittpinnar i buren

Eftersom sittpinnar till undulater har en relativt liten diameter är det lätt att fästa dem på en bur, du kommer förmodligen inte behöva skruva fast dem. Välj rätt tjocklek på pinnen så kommer den lätt kilas in genom gallret på vardera sida. Du kan också använda buntband i plast. Undulaten kommer inte kunna tugga på plasten, så det finns ingen risk att det skadar hen. Om du vill fästa en pinne som inte är lång nog att gå över hela buren får du försöka snickra till en lösning med små bultar, mutterbrickor och vingmuttrar.

Storlek på sittpinnen

Dina undulaters favoritpinnar, de som de sover på, bör vara mellan 1 och 2 cm i diameter för att passa de små undulatfötterna. I en större bur kan du ha andra sittpinnar i olika storlekar för att göra saker mer intressanta för fåglarna, eller skapa ett lodrätt ‘träd’ med sittpinnar i olika storlekar (olika diameter på träpluggar i en planka t.ex.).

Sittpinnar utanför buren

Om dina undulater har fingertränats och kan lämna sina burar för att flyga fritt inomhus behöver de platser att sitta på. När de är helt tama kommer de använda dig som sittpinne, och kommer glatt leka också på golvet. Men det är ändå bra att ge dem icke-mänskliga sittpinnar i rummet.

Två blåa undulater på en pinne
Undulater föredrar oftast naturliga sittpinnar

Du kan köpa färdiga ställ för sittpinnar i alla former och storlekar. Du kan också göra din egen, om det är någonting du gillar. Det allra enklaste är en böjd pinne fäst på ett plant underlag, men du kan ta det flera steg längre och bygga en liten lekplats för dina fåglar, med stegar, klätterställningar och sittpinnar.

Överdrag för sittpinnar

Om du använder enkla träpinnar gjorda av furu brukar de flesta djuraffärer rekommendera att du sätter överdrag över dem. De är specialdesignade rör av sandpapper som passar på sittpinnen och ger din fågels fötter lite mer grepp och textur. Säljaren kommer förmodligen också säga att de hjälper till att hålla din fågels tånaglar i rätt längd, men det är faktiskt en myt. Precis som fjädrar kommer undulaters naglar växa till rätt längd och sedan förbli där, såvida de inte går av, eller om undulaten har en sjukdom som orsakar förvuxna naglar.

Sanningen är alltså att dessa överdrag inte behövs. De kan till och med skada dina undulaters fötter i ett tillstånd som brukar kallas för bumble foot, där tårna blir svullna och irriterade.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än