Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Lär din undulat prata

Imitatörer måste utsättas för ljudet de ska härma. Det betyder att undulater måste omges av mänskligt tal för att någonsin kunna lära sig prata. Fågeln kommer också vara mer benägen att prata efter att hen blivit fingertränad. Då kommer hen vara bekväm i ditt sällskap, och din röst kommer vara en trygg grund i allting hen hör.

Vissa undulater föredrar höga röster, alltså kvinnor och barns röster snarare än mäns. Om du är man och du är den enda som kommer lära undulaten prata finns det inte mycket du kan göra åt det, men du kan försöka prata med en högre röst så ofta som möjligt.


woman with budgie
Enligt undulater har kvinnor de bästa rösterna!

Det finns flera saker du kan göra för att maximera dina chanser att få en undulat som pratar.

 • Ditt husdjur måste ha kommit på plats hemma hos dig och inte längre vara rädd innan du kan börja lära hen. Utnyttja undulaten när hen är på lyssningshumör, alltså när hen sitter på sin sittpinne, något uppfluffad och pratar med sig själv.
 • Tidigt på morgonen är en perfekt tid för en lektion, eller senare på kvällen när hen lugnat ner sig efter en spännande och fartfylld dag.
 • Upprepa ordet du vill lära hen gång på gång, med ansiktet nära buren. Undulaten kommer studera dig noga. Pupillerna kan också vidgas medan du pratar. Det är ett bra tecken som visar att hen tycker om ljudet av din röst.
 • Välj någonting användbart, som fågelns namn. Du kan sen variera den vanliga frasen “Hej Mango” med andra uttryck som innehåller ordet, som “Duktigt Mango” eller “Hur är läget Mango?”.
 • Begränsa denna fokuserade träning till korta pass på ungefär 10-15 minuter. En gång på morgonen och en gång på kvällen är okej, men kom ihåg att använda dina valda ord eller fraser i andra situationer också och försök blanda in det i det allmänna bruset i rummet.
 • Försök att se till att rummet är förhållandevis tyst när ni tränar, så stäng av TV:n och radion.
 • Håll dig inte bara till orden du lär ut, försök att ha en hel konversation, men återvänd till de grundläggande fraserna.
 • Var livlig och upprepa ord med känsla snarare än monotont. Undulater kommer svara bättre på en animerad röst än en utan känsla. Viska inte, då kommer orden inte sjunka in, och skrik inte, eftersom det bara kommer skrämma hen.
 • Försök att prata så mycket som möjligt med din undulat. Säg godmorgon och godnatt, och blanda in andra hälsningsfraser under dagen. Säg saker som “Var är maten?” när du fyller på foder, eller “Bra jobbat!” när hen hoppar upp på ditt finger. Engagera hen i konversation. Hen kommer då associera de olika fraserna med de olika aktiviteterna på dagen.
 • Svara på undulatens kroppsspråk med ord. Lugna hen om hen verkar stressad, och prata försiktigt med hen om hen verkar avslappnad och trött.
 • Så fort du tycker att du börjar höra ord i din undulats läten, upprepa dem.
 • När hen lärt sig sin första fras, koncentrera er på nästa. Det kommer ta tid att bygga upp en repertoar, så ha tålamod.
 • Belöna undulaten med hens bästa godisbit de första gångerna hen säger ett nytt ord eller fras. Det är ett uttjatat tips, men det fungerar.
 • Visa aldrig brist på tålamod eller frustration, du kan snabbt gå från en rolig kompis till ett hotande monster i din undulats ögon!

Avancerad pratträning

Att gå längre än de första orden och fraserna kräver en väldigt hängiven tränare. Du kommer behöva tillbringa väldigt mycket tid med fågeln och kommentera allting som händer runt omkring er.

Nästa nivå innefattar att få din undulat att koppla ihop vissa ljud med situationer och sinnesstämningar. Nu har du fått från de första 15 minuters-lektionerna till nästa en hel dag av skola.

Börja med att säga namnet på alla saker din undulat stöter på, som en väldigt påpassande servitör. Berätta vad leksakerna han leker med heter, och presentera människor när de kommer in i rummet. Säg “Hej [namn]” när de kommer in, och “Hejdå [namn]” när de går. Namnge och kommentera allting. Vissa saker kommer sjunka in.


undulat äter på bur
En undulat kan till och med lära sig namn på maten hen äter

Denna utbildningsnivå bygger på att din undulat är en väldigt intelligent fågel. Hen kommer kunna associera sinnesstämningar med situationer, och visa enkla känslor: kärlek, ilska, rädsla, till och med sorg. Du kan svara på dessa uttryck med passande ord och meningar. Kom ihåg att undulater är väldigt vokala djur, så att använda ljud för att uttrycka sitt humör är en del av deras biologi.

Här är några tips för att visa känslor tillsammans med dina fåglar:

 • Kärlek: när din undulat umgås med sin bästa kompis kommer de visa uppskattning genom att t.ex. putsa varandras fjädrar. Säg då “Mango älskar Minnie!” eller “Mango är en vacker fågel!” (byt givetvis ut namnen). Du kan också göra detta när kärleken är riktad mot dig och din undulat njuter av att bli kliad under hakan, eller putsar sitt finger med sin näbb.
 • Ilska: ljudet som undulater ger ifrån sig när undulater är arga och bråkar kanske gör att dina ord drunknar, men fortsätt kämpa. Ilska kan också uttryckas med höjda vingar och en öppen näbb, någon man ofta ser när undulater bråkar om mat. Försök säga “Mango är så arg!” eller “Mango hatar [någonting]!”, och använd en något mer bestämd röst än vanligt (det är dock viktigt att du inte gör undulaten rädd, så försök att hitta rätt nivå).

 • undulat ilska
  Undulater behandlar sin ilska

 • Njutning: när din undulat sitter och tyst kvittrar för sig själv eller gnisslar med näbben är hen nöjd och glad. Meningar som “Mango är en glad liten fågel!” eller “Vilken fin sång!”, eller “Lyssna på Mangos näbb!” kommer göra att hen lär sig urskilja känslan. Det är en fin känsla när du för första gången hör din avslappnade undulat muttra “glad liten fågel” till sig själv.
 • Rädsla: om fjädrarna är strama och din undulat ger ifrån sig höga skrik, flaxar vid sidan av buren eller sitter stel men redo att flyga är det ett tecken på rädsla. Försök säga “Mango är rädd för [någonting]!” eller “Det gjorde Mango rädd!”. Det kommer vara superfint om din undulat lär sig att säga dess saker när hen är rädd, och det kan vara väldigt användbart.
 • Sorg: detta är inte någonting som de flesta undulater kommer uttrycka, men ibland kan du se sorgerelaterade beteenden hos en undulat som förlorat en vän eller ett barn. En ledsen fågel är rastlös och kommer leta i buren efter sin vän. Sorg kan också uttryckas i tystnad och relativ apari (men var uppmärksam, för det är mer troligt att en tyst eller stilla undulat är sjuk än ledsen). Använd meningar som “Mango är väldigt ledsen!”. Det kan också användas när din fågel faktiskt är sjuk, men i dessa situationer bör hen tas med till veterinären så fort som möjligt snarare än vara med på en tallektion!

De flesta fåglar kommer inte komma såhär långt i sitt vokabulär. Många kommer plocka upp lite fraser här och där och blanda ihop dem med allting annat. Men håll koll på din undulat och se om det finns någon korrelation mellan vad hen känner och vad hen säger. Det är ett ganska häpnadsväckande koncept, men undulater är verkligen smarta nog att komma till denna nivå. Ibland.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än