Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Symptom på sjukdomar hos undulater

Följande saker är tecken på någon slags sjukdom:

 • Håglöshet. Såvida de inte sover brukar även de lugnaste av undulater inte tillbringa mycket tid med att sitta tysta och stilla. De första tecknen brukar vara att undulaten inte visar något direkt intresse för saker som vanligtvis stimulerar hen - du, ny mat, hens burkamrat etc.
 • Sömn under dagen. Detta kan ske om undulatens nattsömn blir störd. Men om du är säker på att det inte är det kan tröttheten vara ett tecken på sjukdom. En anledning kan vara fjäderkvalster, eftersom de håller fågeln vaken under natten när de suger hens blod.
 • Uppfluffade fjädrar. Detta betyder att fågeln är för kall, och det kan bero på två saker: antingen är buren eller voljären för kall, eller så är din undulat sjuk. En kall undulat kommer också skaka.

grön undulat fluffiga fjädrar
Uppfluffade fjädrar kan vara ett tecken på sjukdom
 • Starka skrik. Om din undulat konstant skriker högt betyder det att någonting inte står rätt till. Det kanske inte finns några synliga tecken, men om du är säker på att det inte finns någonting i närheten som kan göra hen orolig har hen förmodligen ont.
 • Förändringar i beteende kring sittpinnar. En fågel som plötsligt börjar sitta på marken snarare än på pinnar har antingen skadat en vinge eller är för svag för att hålla sig uppe. Ett annat mindre drastiskt tecken på problem är en undulat som alltid brukar sova med två ben på sittpinnen plötsligt bara använder ett ben.
 • Smutsig kloak. Alltid ett tecken på blöt eller klibbig avföring, vilket vanligtvis orsakas av hälsoproblem.
 • Spillning. Du kommer känna igen dina undulaters vanliga, friska avföring. Allting som skiljer sig från detta är ett tecken på att någonting inte står rätt till. Det enda undantaget till detta är när honorna ruvar. Spillningen kan då ändras, men det är inte ett tecken på sjukdom. Det är värt att nämna att visst undulatfoder innehåller färgämnen som färgar avföringen. Sådant foder bör undvikas eftersom det gör det svårare att upptäcka problem.
 • Lös spillning. Ibland kommer undulaten äta lite för mycket av någonting som ger hen diarré, så det är värt att hålla koll på vad hen äter. Om du inte kan hitta någonting som undulaten överkonsumerat kan lös avföring vara ett tecken på sjukdom eller parasiter.
 • Vätska i spillningen. Detta är normalt. Undulater ger ifrån sig en liten mängd flytande urin, och du kommer oftast inte märka det, eftersom det vanligtvis kommer ramla ner på strö eller papper. Mer urin än vanligt kan dock vara en orsak att oroa sig. Det kan som sagt göra spillningen lös, men kommer ibland synas som en blöt ring runt den fasta avföringen. Om det är mer vätska än vanligt, prata med din veterinär.
 • Missfärgad spillning - grön. Grön spillning hos en undulat vars bajs vanligtvis är brunt eller svart brukar vara ett tecken på att undulaten inte äter tillräckligt. Det kan handla om stress, eller så får undulaten inte rätt sorts mat. Det kan också vara ett symptom på infektioner i fågelns kväka.
 • Missfärgad spillning – grå. Om avföringen är helt grå eller gråbrun kan din undulat ha fått problem med sin bukspottskörtel.
 • Missfärgad spillning - röd. En mörkröd färg i spillningen är förmodligen blod, och orsakas av problem i tarmen (men fundera först på om fågeln ätit körsbär, röda bär eller rödbetor, eftersom de också kan orsaka röda områden i spillningen, och det är helt i sin ordning).
 • Missfärgad spillning - grön och gul. Detta är ett symptom på leversjukdomar, och det gröna i spillningen är galla.
 • Osmält mat i spillningen. Detta är ett tecken på tarmparasiter. Om du precis behandlat din undulat för detta kan det handla om att hen försöker rensa ut systemet , och det problemet bör försvinna efter några dagar. Om hen inte behandlats för parasiter måste du se till att du gör det med detsamma!
 • Kräkningar. Kräkningar på grund av sjukdom bör inte förvirras med undulaters vana att stöta upp frön till en partner eller unge. En sjuk undulat kommer stöta upp blött kräk, och det kommer förmodligen göra hens bröst och haka smutsiga. Det finns många orsaker för kräkningar, så det är viktigt att du får en professionell diagnos så fort som möjligt.
 • Smutsiga näsborrar eller utsöndring från näsan. En frisk undulat kommer aldrig ha någonting som sitter fast kring näsan och vaxhuden.
 • Varma fötter. Detta kräver att du vet ungefär hur varma din undulats fötter vanligtvis är när hen sitter på ditt finger. Varma fötter är vanligtvis ett tecken på sjukdom (ofta njursjukdomar). En överviktig fågel kommer dock också ha varmare fötter, och det är någonting du kan påverka. Öka intaget nyttig mat, och minska på frön och godbitar med mycket fett. En stressad undulat kommer också ha varma fötter, så vänta tills hen lugnat ner sig innan du börjar oroa dig.

undulatfötter
Är din undulats fötter varmare eller kallare än normalt?

 • Kalla fötter. Detta symptom kommer, om det orsakas av sjukdom, följas av rastlöshet, uppfluffade fjädrar och frossa. En undulats fötter kan också vara kalla om hen kommer direkt från badet, och då är det givetvis ingenting att oroa sig för.
 • Svullna eller irriterade ögon. Om området runt undulatens ögon är svullet, eller om det rinner från ögonen, måste du kontakta veterinären. Det kan handla om bakterie-, virus- eller svampinfektioner.
 • Klibbiga fjädrar på huvud och ansikte. Detta kan vara ett tecken på infektion i undulatens kväka. Om det är fallet kommer hen inte kunna äta, och kommer snabbt blir väldigt dålig om du inte tar med hen till veterinären.
 • Blod på fjädrarna. Fågeln är förmodligen skadad. Hen kommer vara svag, och kan behöva antibiotika.
 • Haltande. Undulaten har skadat sitt ben eller sin fot, och det är viktigt att hen blir undersökt för att se till att ingenting är brutet.
 • För lång näbb eller klor. Ett tecken på sjukdom, ofta ihopkopplad med leverproblem.
 • Missbildad eller felväxt näbb. Detta orsakas av kvalster som gräver sig ner under huden, och måste behandlas om undulatens näbb, och liv, ska räddas.
 • Snabb andning. Kan orsakas av överhettning, men det är också ett tecken på sjukdom. Om undulaten har näbben öppen hela tiden, om du kan höra klickande eller skorrande när hen andras, eller om stjärten åker upp och ner med varje andetag, så är hen förmodligen sjuk.

Ta hand om en sjuk undulat

En sjuk undulat bör alltid tas med till veterinären. Separera hen från de andra undulaterna för att se till att sjukdomen inte sprider sig, och rengör buren med ett djursäkert rengöringsmedel, eller en blandning av en del vinäger och två delar vatten.

Det finns några andra saker du kan göra för att få undulaten att känna sig bekväm innan hen får komma till veterinären:

 • Fixa en karantärbur någonstans där hen känner sig bekväm, så att du inte gör hen mer stressad.
 • Se till att buren är varm. De flesta sjukdomar gör att kroppstemperaturen sjunker, och om hen blir väldigt kall kan det göra stor skada. Du kan köpa infravärme för att hålla hen varm på ett säkert sätt, men använd bara dessa om du är säker på att du vet hur du ska montera dem på ett säkert och effektivt sätt.
 • Ge hen gott om vatten och någonting hen älskar att äta.
 • Låt inte barn och andra husdjur störa hen, och håll hen i buren för att minska att hen blir mer stressad än nödvändigt.

Kommentarer

Diana, 17 mars 2024

Hej min underlat (honan) har varit energilös och sover hela tiden om dagarna och hon har vart så sen 6 dagar tillbaka och jag hör konstiga ljud från henne plus jag vet att hon it är gravid och hon andas lite skum va kan det va ??


Amir, 24 april 2020

Hej. Min 3åriga honundulat ”Lady” har fått väldigt många näbb som smalnar av nedåt. Jag tycker it e det ser ut som det finns tecken till skabb. Några tips på kost som bör bytas? Eller något annat jag ska tänka på? Hon får en sedvanlig fröblandning, vildgräsfrö, Hirsc, hampafrö och mor har tyvärr gett henne lite mycket ägg en period. Hon får även blandade grönt. Tacksam för tips Vårhälsningar Amir


Inger, 13 april 2020

Hej! Jag har en underlat som nog är 8 år. Har tagit över den från min mamma som har blivit dement. Vi har haft henne i 4 mån nu. Hon hade en stor knöl på gumpen, vi var hos veterinären, trodde det var en cysta.....(obs hon var aldrig ute ur buren hos mamma). Vi bytte foder till (Harrison''s Avifood, blandade med Palmgloss). Äter bra men dricker väldigt mycket i vanliga fall. Hon dricker upp ett rör med vatten på två dagar. Hon är ute och flyger varje dag, så knölen verkar ha försvunnit. Nu i två dagar har hon plötsligt inte sagt ett ljud, ingen mat eller vatten, ingen avföring. Trodde hon skulle ligga på botten i morse. Hon har börjat äta lite fröer och har druckit omk 10 ml på 4-5 timmar nu idag. Hon har väldigt lös avföring, det rinner omkring. Verkar inte må så bra. Har lagt värmedyna under buren och en lampa där hon sitter som mest. Jag är bekymrad! Mvh Inger Ryberg


Carina, 7 oktober 2019

Hejsan Har en undulat som är ca 1år Vi var borta lördag- söndag När vi kom hem så satt han och gjorde ett kraxande ljud, hela tiden även natten. Håller på fortfarande inte tyst alls blir orolig vad kan det vara? Han har ätit lite men inte mycket tacksam för ett svar Mvh Crina Djärv