Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Fjäderproblem hos undulater

Det kommer vara betydligt lättare att upptäcka fjäderrelaterade problem än bakterier och svampar. Stökiga fjädrar eller kala fläckar någonstans på kroppen är säkra och tydliga tecken på problem.

Fjädercystor

Cystor uppkommer när en fjäder inte klarar av att gå igenom huden. Den kommer fortsätta växa under ytan och skapa en klump på undulatens hud. Detta händer oftast med handpennor. Cystor försvinner inte utan operation.

Fjädrar som ramlar av

Fjädrar som försvinner kan orsakas av fem saker: ruggning, parasiter, självplockning, fransk fällning eller Psittacine Beak and Feather Disease. Vi berättar om alla dessa på andra ställen i handboken.


grön undulat håller en fjäder
Fjäderproblem

Fjäderplockning

Om en undulat börjar dra ut sina egna fjädrar är det väldigt troligt att hen har något annat hälsoproblem. Dessvärre är det svårt att veta vad som drabbat hen. Det kan vara parasiter, en allergi, låg luftfuktighet, avsaknad av frisk luft, stress, uttråkning, parningshormoner, leversjukdom, cancer, bakteriella infektioner, undernäring, tungmetallförgiftning, eller bara en dålig vana.

Det är viktigt att ta med undulaten till veterinären om du inte kan se vad problemet är, så att ni kan få en diagnos. Om det visar sig att problemet ligger i miljön runt undulaten finns det några saker du kan göra för att minska risken för att din undulat plockar alla sina fjädrar:

  • Kolla noga på din undulat, kan du se ett mönster eller en trigger? Drar hen i fjädrarna när hen är arg, uttråkad eller stressad? Är andra fåglar inblandade i det som leder till en stunds plockande? Händer det efter att hen ätit? Sker det bara när hen är ensam, eller också när du är i rummet?
  • Undersök ljus, luft och luftfuktighet. Får undulaten 50/50 av ljus och mörker under ett dygn? Kan du göra någonting för att få rummet något mer fuktigt? Kan det hjälpa att flytta buren någon annanstans?
  • Byt ut undulaternas leksaker, om du inte redan gjort det. Ge hen en ny sittpinne att sitta och gnaga på.
  • Behöver hen bada? Kliande smutsig och torr hud kan vara orsaken att hen drar ut sina fjädrar. Om hen inte är van vid att bada kanske hen inte förstår att det behövs. Ett par sprut med ett brett munstycke (inte en fin mist) kommer göra hen blöt, så att hen tvättar sig. Duschen kommer göra att hen instinktivt börjar rengöra sig själv, istället för att dra ut sina fjädrar. Men var försiktig, för mycket vatten kan göra att undulaten stressad.
  • Kolla över vad du ger din undulat att äta. Prova några nya saker, och se om du kan se några tydliga näringluckor i kosten.
  • Klappar du ofta undulaten över ryggen eller magen? Det kan stimulera parningshormoner hos fågeln, vilket ibland leder till fjäderplockning.

Tyvärr är inte diagnos samma sak som botmedel. Många undulat fortsätter att plocka sina fjädrar även när den ursprungliga orsaken hittats och tagits bort.

Om du gjort allt du kan och undulaten fortfarande plockar sina fjädrar kan du helt enkelt behöva vänja dig vid att din fågel är lite tunnhårig. Vissa fåglar börjar plocka sina fjädrar utan någon speciell anledning, och det finns ingenting du kan göra för att få dem att sluta.

Undulater som plockar varandras fjädrar

Detta är en variant på samma problem. En undulat vars fjädrar blir plockade av hens burkamrater kommer bli väldigt stressad, och kan till och med dö. Att isolera förövaren är den bästa kortvariga lösningen, men du kommer behöva undersöka var problemet ligger och se om du kan hitta en mer långvarig lösning. Den plockande fågeln kanske är frustrerad, ofta är dessa problem hormonella. Om du har möjlighet att ge hen en möjlighet att välja mellan partners för att avleda fågeln uppmärksamhet brukar det hjälpa. Se också till att dina fåglar har fler än en foderstation.

Blodfjädrar

När en undulat får nya fjädrar under ruggning, eller när unga fåglar får sin vuxna fjäderdräkt kan det blöda från fjädrarna. De nya fjädrarna innehåller blodkärl, och utan dessa skulle inte fjädern kunna växa fram helt. Om de skadas tidigt under utvecklingen kommer de blöda, precis som vilket sår som helst.

Om du ser en bit blod på en vuxen fågels fjäderdräkt handlar det i de flesta fall om dessa blodfjädrar. I extrema situationer kan undulaten bli av med så mycket blod att hen dör. Vanligtvis är de de stora fjädrarna (de som kommer bli handpennor och stjärtfjädrar) som blöder som mest om de skadas.

Så fort du upptäcker blod i fjäderdräkten måste du agera. Fånga undulaten och applicera tryck mot den brutna fjädern i ungefär 10 minuter (trycket måste hamna på fjädern och inte på undulatens kropp, eftersom det kan kväva fågeln). När det slutat blöda kan du boka tid hos veterinären för ta bort blodfjädern.

Fjädrar ovanför vaxhuden och näsborrarna kan lätt gå av, men där blöder det väldigt lite. Undulater skadar ofta dessa fjädrar under aktiva "kyssanfall". En ensam undulat kommer ofta slå sig själv mot sin "vän" i spegeln och skada nya fjädrar. När blodet har torkat kommer det lämna en liten fläck ovanför vaxhuden som sitter kvar till nästa ruggning.


undulat med torkat blog på ansiktsfjädrar
Torkat blod från nya fjädrar kan lämna små fläckar

Feather Duster

Feather Duster Syndrome är en genetisk sjukdom, ofta ett tecken på inavel. Drabbade undulater har fjädrar som växer i slumpmässiga riktningar, och fortsätter växa. Det gör att de ser ut lite som feather dusters, dammvippor. Ibland växer också näbben och klorna sig väldigt långa. Undulaterna kan inte flyga eller gå, och det finns inga fördelar med denna genetiska sjukdom, den olyckliga fågeln kommer inte kunna ta hand om sig själv och har ett svagt immunförsvar eftersom all energi går till fjädrarna. Det är därför alltid bäst att avliva dessa fåglar, eftersom de inte lever ett liv värt att leva.

Fransk fällning

Fransk fällning är ett virus som drabbar vissa unga fåglar. Det gör att vissa ving- och stjärtfjädrar ramlar av, så att fågeln inte kan flyga. I allvarliga fall tappar fågeln också fjädrar på andra ställen på kroppen. Det finns inget säkert botemedel för detta, men åk alltid till veterinären för att få tips och råd.

Beak and Feather Disease

Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD) är ett virus som gör att fjädrar ramlar av, och att näbb och klor växer fel. Det finns inget enkelt mönster vad gäller symptom, utan det kan vara allting från att undulaten ser lite smutsig ut, till att hen tappat alla sina fjädrar. Sår och rodnader på huden är vanliga, och viruset smittar via spillningen. Tyvärr finns det inget botemedel, så det är viktigt att tidigt isolera den sjuka fågeln och få en korrekt diagnos från en veterinär.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än