Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Uppvaktning och parning

När de parat ihop sig brukar undulater nå sin bästa hälsa när hanens vaxhud är starkt blå och honans är chokladbrun. De börjar då sitta tillsammans, äta tillsammans och rengöra varandra. Att ge dem badvatten brukar hjälpa att få dem i rätt stämning. Hanen visar upp sig för sin partner, med mycket gungande på huvudet och fjädrarna uppfluffade, och hans pupiller kommer vara stora. Med detta följer också en bubblande sång som gör att han får igång sig själv så mycket att han något galet kommer dansa och sjunga intensivt.

Honan observerar och lyssnar på hanens sång, men förblir själv tyst och stilla. Hon har sitt eget parningskvittrande, och hanen härmar henne ofta när hon börjar.

Parning

Hanen uppvaktar tålmodigt sin partner och pickar henne på näbben för att stimulera henne. Honan kommer till slut lyfta upp sin stjärt i luften, lyfta vingarna lite för att visa hanen att han har lyckats med sina försök. Hanen genomför sedan en s.k. "kloakkyss" och trycker sin kloak (mynningen där sperma, spillning och ägg utsöndras, finns hos de flesta fåglar) mot honans, och gnuggar fram och tillbaka. Det går snabbt, men sker några gånger om dagen.


häckande undulater
Häckande undulater

Undulater som inte parar sig

Om ingenting verkar hända kan det vara för att undulaterna är för unga, eller för gamla. Om de fortfarande verkar vara irriterade efter ett par dagar tillsammans kommer de nog inte överens. Ibland kommer en fågel helt enkelt bestämma sig för att leva i celibat, förmodligen på grund av undertryckta hormoner. Det kan vara tillfälligt, eller pågå livet ut.

Ruvningsbeteende

Undulater bryr sig inte så mycket när det kommer till reden. Honan kommer inspektera holken, eller kommer börja leta efter en passande plats i hörnen på buren eller voljären. Andra medlemmar i papegojfamiljen tycker om att dra i sönder papper och samla ihop torkat gräs för att stoppa redet med, men inte undulater. Om du lägger dessa saker i redet för att göra det varmare och mjukare är det helt okej, men i slutändan bryr honan sig inte.

En hona som har känt hormonerna bubbla i kroppen kan börja leta efter reden utanför buren, om hon får flyga fritt i rummet. Ytan bakom böckerna på en bokhylla eller bland sladdarna bakom tv:n är ställen hon kan sikta in sig på. Detta kan också följas av ökad aggression. Om du inte vill att hon ska leta efter reden kan det vara bra att hålla henne i buren ett par dagar. Kolla hennes kost och minska mängden mat med mycket protein, eftersom det kan öka hennes lust att boa.

Beteende innan äggen läggs

När undulaterna parat sig kommer honan placera sig i holken, ordna med den minimala inredningen och komma ut för att ta del av mineralsten och sepiaskal. Hanen kommer börja mata henne med uppstött föda när hon börjar stanna i redet. Hennes buk kommer vara synligt svullen när äggen växer, och hennes kloak kommer vara mer synlig. Spillningen kan vara större än vanligt, med en något annorlunda nyans allt eftersom hon bunkrar upp med protein och mineraler hon behöver. Det är helt normalt.

Kommentarer

Sofie, 15 februari 2020

Hej, jag ska snart skaffa två undulat hane och hona och vill para dom. Undrar hur stor bur man ska ha om man ska ha undulatungarna i samma bur som doms föräldrar. Vet ej inte om jag ska sälja nån eller inte. Mvh Sofie.