Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatägg

Honan kommer tillbringa upp till tio dagar i holken innan hon producerar äggen. Under denna tid kommer hon komma ut för att bajsa och knapra på sin mineralsten - ett perfekt tillfälle för dig att undersöka holken och ta bort äggskal eller döda ungar (alltid med noggrant tvättade händer). Förutom det kommer hon inte röra sig.

Honan lägger fyra till åtta ägg, ett varannan dag, och varje ägg måste ruvas i 18 dagar (ibland lite längre) innan de kläcks. Ibland kommer hon inte börja ruva på heltid förrän det andra ägget är lagt. Ägg som inte kläckts efter 23 dagar kommer inte ge någon unge. En unge kan ta flera timmar på sig att komma ut från skalet, och det är helt normalt, så bli inte lockad att gå emellan.

Alla ägg som läggs efter det sjätte är i riskzonen för att bli trampat på av äldre, större syskon. Det kan skada den mindre ungens ömtåliga kropp, eller i allvarliga fall hindra hen från att få mat. I dessa fall kan du försöka ge de yngre ungarna till en fostermamma om möjligheten finns, eller försöka handmata dem (du kan läsa mer om det här).

Vänligen notera: en ensam hona kan ibland lägga ett obefruktat ägg. Det är ett tecken på att hennes hormoner gått igenom en parningssäsong, fast utan en hane, och det är ingenting att oroa sig över. Honan kommer inte försöka ruva på ägget, så du kan enkelt bara göra dig av med det.


undulatägg
Undulatägg

Ägg som inte kläcks

Det finns ett par anledningar att undulatägg inte kläcks.

  • Honor lägger ibland ägg fast att det inte finns några hanar som kan befrukta dem
  • Ett ungt par kan ha misslyckats med sina parningsförsök, men honan kan ändå lägga obefruktade ägg
  • Enstaka ägg kläcks inte eftersom någonting inte utvecklats som det ska inne i ägget, eller eftersom ägget av någon anledning inte befruktats
  • Honan kan försumma ägg och inte ruva klart dem. Detta är ganska vanligt om det är en väldigt ung fågel
  • Äggen kan ha ramlat rakt ner på golvet, antingen från en sittpinne eller över sidan på ett fullt rede. Det kan alltså vara halvt ruvat
  • Hanen kan vara infertil
  • Om du har många undulater i buren kan överbefolkning vara problemet. En hona kan bli för stressad för att ruva på äggen, eller så kan andra honor trycka sig in och antingen störa ruvningen eller skada äggen
  • Kost är viktigt - om ett ägg inte kläcks eftersom skalet är för mjukt är det ett tecken på att honan inte fick tillräckligt med kalcium (från t.ex. ett sepiaskal eller en mineralsten) när hon skapade ägget


undulatungar och ägg i rede
Undulatungar och ägg

Genomlysning av ägg

Detta är en användbar metod för att se om ett undulatägg har något liv i sig. Det bör dock bara göras om du har väldigt unga fåglar, eller om ägget har ramlat ut ur redet av någon anledning. Annars är det onödigt att gå emellan.

För att genomlysa ett ägg behöver du en liten ficklampa att hålla upp mot ägget. Du kan göra det utan att flytta äggen från redet (när honan inte är där), så länge du kan se äggen tydligt där de ligger. Om det inte går, bär handskar och håll i ägget mellan tumme och pekfinger. Det är bäst om det är mörkt i rummet när du lyser.

Ljuset från ficklampan kommer visa innehållet i ägget. Om du ser röda vener är det ett tecken på ett friskt ägg. Om det är mer utvecklat än så kommer du kunna se fågelns profil. Om du bara kan se en klump utan några röda linjer är ägget dött.

Undulatägg som kastats ut ur redet

Om en hona avvisar ett ägg från redet är det förmodligen inte av misstag. Hon gör sig av med ägg eftersom hon ser dem som inkräktare i redet. Det handlar om att hon instinktivt känner att någonting inte står rätt till, det kan vara att ägget är obefruktat eller skadat. Det kan vara så att ägget har vidrörts av någon och inte längre luktar som henne. Att alltid ha rena handskar när du håller äggen hjälper med detta. Ännu bättre är att inte röra äggen alls.

En stressig bur kan också få henne att avvisa ägg. Det är hennes sätt att ge upp ansvaret.

Ibland kan en annan hona putta ut äggen. Det handlar inte om någon direkt illvilja, utan bara att hon vill ha redet för sig själv, antingen för att lägga ägg eller bara ligga någonstans varmt under kalla nätter.

Äggvård

Undulater är vanligtvis fantastiska föräldrar, och du kommer inte behöva hjälpa dem att ta hand om sina ungar. Honor kommer glatt ruva någon annans ägg, om det skulle behövas. Hon kommer ha en stark revirinstinkt för sin holk, men kommer inte kunna räkna sina ägg eller känna igen vilka hon själv lagt. Om något ägg försvinner eller läggs till spelar ingen större roll, hon kommer bara sitta på äggen tills de har kläckts.

Det finns ingen anledning att markera eller numrera äggen (något som var vanligt förr i tiden). Det bästa du kan få ut av det är ingenting som några få anteckningar kan ge, och i värsta fall kommer det orsaka att honan avvisar äggen från redet.

Föda upp undulater i kläckare

Om du hamnar i situationen att du har ägg som måste ruvas, men ingen hona närvarande eller villig att göra jobbet kan du kläcka dem själv. Det är faktiskt det relativt lätta delen, det svåra är att hålla de nyfödda ungarna vid liv.

Att köpa en automatisk kläckare är det enda anternativet, så länge du inte är säker på att du kan hålla en konstant temperatur på 36,8 grader runt äggen, och 65% luftfuktighet. Det är värt att skaffa en rejäl äggkläckare där du kan ställa in temperatur och som vänder äggen automatiskt.

Kommentarer

Stefan, 5 december 2021

Hej jag heter stefan och funderar på att skaffa undulater för äggproduktionen istället för höns men undrar lite om hur många ägg en undulat trycker ur sig i veckan och mått samt vikt på äggen Tack på förhand MVH Stefan


Johanna, 20 maj 2020

Hej! Vi har några undulater och vi såg att enas dem lagt ägg i sandskålen. Vi köpte då holk Och speciellmat, vitaminer och red material. Igår lågt ett ägg på botten av buren. Vi har inte sett henne ruva. Vi har lagt in äggen i holken och även tagit dit henne, för hon letade. Min fråga är nu vad händer om hon inte ruvar? Är äggen förstörda? Hur ska hon förstå detta med ruvning? Nu lägger hon ägg lite här och där och ruvade inte, så även om vi nu efter flyttat dem. Hjälp oss gärna!