Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Häckning för undulater

De flesta undulatägare har inget intresse av att föda upp fåglar. Men det finns dock gott om entusiaster som skulle vilja vara en del av den allt större gemenskap som föder fram nya undulater. Om de får rätt material om gott om plats parar sig undulater lätt, och så länge du ger dem vad de behöver kommer de oftast klara det mesta själv.

Undulater i en voljär tenderar att hitta en partner. Många uppfödare, speciellt de som vill ställa ut sina undulater, letar dock efter en magisk mix: två fåglar vars genetiska ursprung skapar den perfekta utställningsfågeln. Det betyder att de ibland går emellan fåglarnas naturliga grupperingar. Om du inte direkt bryr dig om vilka färger och mönster ungarnas fjädrar har är det lättast att låta undulaterna para ihop sig själva.

Om du parat ihop två fåglar som inte verkar komma överens kan du behöva gå emellan och skaffa nya partners åt dem. Låt det dock gå en dag eller två innan du delar på dem, det är vanligt att de är något tveksamma och avståndstagande i början.


Blå undulat på pinne
Frisk undulat, redo för parning

Häckningssäsong

Undulater i det vilda parar sig under blöta vår- och sommarperioder. De behöver också mycket dagsljus för att stimulera sina parningsinstinkter. I Sverige parar många uppfödare ihop sina fåglar under november, för att få nya fåglar för det nya året.

Stimulering för häckning kan ges via artificiellt ljus. De behöver 12 timmar av ljus per dag, och solskenet som tar sig in genom fönstret (om fåglarna är inomhus) är inte tillräckligt för att uppfylla deras behov av D-vitamin. Du kan hitta rätt fluorescerande ljus i speciella husdjursbutiker. Fråga andra uppfödare vad de har och vad de gör för att stimulera fåglarnas parningsinstinkter.

Ålder för häckning

Undulater kan fysiskt nog para sig efter sex månader, men bör inte tillåtas att göra så förrän de är åtminstone 10 månader. Om de är yngre än så finns det risk att de inte kan ta hand om sina ungar. Det är ingen brådska, när de är könsmogna kommer honor kunna para sig under fyra år, och män i sex år.

Förstagångsmödrar lägger ibland ägg utanför holken. Det är okej, lägg bara ägget i holken så kommer hon förmodligen förstå att de andra ska läggas där. När hon börjat ruva på ett ägg i holken kommer hon inte göra om misstaget.

Mat för häckande undulater

Dina undulater bör alltid få en nyttig och varierad kost, och du behöver inte ändra den vanliga maten under häckning. Se dock till att ge dem extra protein vid sidan av, t.ex. äggfoder.

Häckningsburar

Om du har många undulater är det viktigt att ge de häckande fåglarna en separat plats. Det kan vara en avdelning av en voljär, eller så kan du ge dem en separat bur. Den måste åtminstone vara 60 x 40 x 40 cm, och innehålla allt som den vanliga buren har: åtminstone två sittpinnar, en mineralsten, ett sepiaskal, massvis med frön och färsk mat och vatten, och en häckningsholk.

När ungarna har börjat äta själva måste du flytta dem till en stor bur, eller en separat avdelning av voljären. De bör också där få gott om mat, vatten och plats på sittpinnar.

Häckningsholk

Undulater behöver håligheter att para sig och ruva i, någonting som liknar de hål i träd där de häckar i det vilda. Holkar gjorda av trä är ett perfekt alternativ. Undulater behöver väldigt lite i sin holk, i stort sett bara en torr golvyta med ett mjukt underlag (obehandlat träflis eller strimlat papper blir bra).

Golvet i holken måste ha en konkav del för att hjälpa ungarna att greppa. Det kommer motverka att deras ben växer fel, vilket ibland händer om ungen har stått på en hård, plan yta.

Installera holken i din voljär, eller på utsidan av din inomhusbur. Den bör sitta på ett sätt så att honan, och senare ungarna, kan komma ut i den större buren via den öppna dörren.

Städa häckningsholken

Holken bör rengöras med en blandning bestående av en del vitvinsvinäger till två delar vatten, innan honan kommit på plats.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än