Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Fånga in undulater på rymmen

En fingertränad undulat som flyger utanför buren när du inte planerat det kommer vara lätt att fånga. Använd bara en bit hirs vid fingret och sätt tillbaka hen i buren. Skäll aldrig på din fågel för att hen rymt, det kommer bara få hen att associera ditt finger med den arga rösten och stressen det ledde till, vilket inte är vad du vill.

Problemet blir större om din undulat inte är tam. Då kommer du behöva locka tillbaka hen utan att ha tillgång till fingertricket. Ta bort all mat och praktiska sittpinnar utanför buren, det kommer förhoppningsvis påskynda saker. Om du har tid kan du bara vänta tills hen blir hungrig, så kommer hen hitta tillbaka in i buren. Om det är mer bråttom kan du behöva fånga hen i ett nät eller en handduk.


escaped budgie indoors
Även inomhusundulater kan vara svåra att fånga

Tillbehör för att fånga en undulat

Om du måste jaga runt din undulat i flera rum måste du planera väl. Du behöver ett nät och en handduk, en bur eller en låda, ett överdrag till buren, hirs eller annat godis, och en ljudupptagning av kvittrande undulater. Din egen röst är också användbar, eftersom den kommer vara någonting undulaten associerar med positiva saker.

Fånga en undulat utomhus

Dina chanser att fånga en förrymd undulat utomhus beror på hur snabbt du upptäcker att hen rymt. Det kommer vara lättare att locka tillbaka hen om hen fortfarande är nära buren och sina vänner, men om hen kommer lång kommer det vara svårt.

Det första stället en undulat kommer flyga till är förmodligen ovanpå voljären, eller till ett närliggande träd. Om hen flugit ut genom ett fönster och det inte finns någon voljär kommer hen förmodligen flyga rakt mot taket på huset, eller ett träd.


en undulat på rymmen
Att hitta den förrymda fågeln är en bra början, men det kan ta ett tag innan du får tag på hen

Undulaternas vilja att söka sig till höga platser hjälper inte när du ska försöka fånga hen, så du måste försöka lura ner hen till din hirsfyllda hand eller portabla bur.

  • Försök ropa hens namn medan du håller fram hirsen, eller spelar upp ljudet av pratade undulater.
  • Om hen kommer till ditt finger, för försiktigt den andra handen mot undulaten och ta tag i hen, så att hen inte rymmer igen.
  • Ställ buren någonstans högt uppe, nära undulaten eller platsen där du sist såg hen, med burdörren öppen. Fäst någonting smaskigt på insidan av buren.
  • Om undulaten är van vid att sitta på dig, ställ dig framför hen med någonting gott i handen och ropa på hen. Om du har fler än en fågel (och mer än en bur), ställ vännerna bredvid den öppna buren, så kommer deras rop förhoppningsvis locka tillbaka hen.
  • Om hen landar uppe på buren (vilket är troligt att hen gör, snarare än att åka rakt in i buren), använd hirsen för att locka fram hen och få hen att sätta sig på ditt finger. Om du lyckas kan du hålla om hen med din andra hand tills du fått in hen i buren igen.
  • Om undulaten har rymt från en voljär kan du givetvis inte bara lämna dörren öppen och locka dit hen med mat. Sätt hirs (eller någonting annat hen tycker om) i en liten bur ovanpå voljären, eller så nära som möjligt. Ljudet från de andra undulaterna kommer troligtvis locka tillbaka hen efter ett tag, och då kan du vara redo med nätet.

Kommer undulater som varit på rymmen tillbaka?

En fågel som flugit långt bort från buren kommer vara svårare att fånga. Hen kommer inte nödvändigtvis komma tillbaka, och är förmodligen fylld av känslor av både oro och nyfikenhet, och det finns också en risk att hen kommit bort. Det finns inga garantier att hen kommer tillbaka, och du måste förlita på tur och listiga sätt att få tillbaka hen.

Om fågeln är i rörelse, följ efter hen och bär med dig alla saker du behöver för att fånga hen. Hen kommer inte röra sig speciellt långt med detsamma, så även om du inte ser hen flyga ut kommer det vara troligt att hen håller sig i närheten under åtminstone den första timmen. Lyssna efter hen - hen kommer förmodligen ropa på sina vänner, eller försöka komma i kontakt med andra fåglar hen ser. Om du inte kan se hen kan du spela upp undulatljuden och höra om hen svarar.

När du har fått syn på undulaten kan du försöka lura ner hen med en kombination av hirs, bur och undulatsång. Fågeln kommer vara trött, och efter ett tag också hungrig. Men hen kommer också vara stressad och tveksam till att lämna säkerheten i trädtopparna. Detta är tyvärr hur många historier slutar. Fågeln sitter kvar högt uppe på taket eller i ett träd, och flyger sedan iväg. Det enda du kan göra är att försöka lura ner hen, men ibland är försöken förgäves.


escaped budgie in a tree
Att få ner en förrymd undulat från ett tak eller ett träd kan vara svårt

Ett nät på en lång pinne fungerar ibland. Lägg massvis med hirs i nätet och flytta det extremt långsamt mot undulaten. Svep upp hen och ta ner nätet fort, så att du kan ta ut undulaten ur nätet med handen och sätta tillbaka hen i buren. Hen kommer vara stressad och arg, så täck buren med ett överdrag eller en filt medan ni går hem.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än