Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Försvunna undulater

Om du inte har lyckats hitta rymlingen är det bra att ställa en öppen, tydligt matfylld bur utanför ditt hus eller bredvid din voljär. Lägg undulatens favoritleksaker på eller nära buren för att lura in hen. Om hen inte har några burkompisar som kan locka tillbaka hen är det bra att spela upp undulatkvitter på hög volym (du kan hitta klipp som är flera timmar långa på Youtube). Se till att nätet och handduken är nära till hands, så att du kan fånga in hen om hen dyker upp.

Om du har ett starkt band till din undulat ska du inte underskatta kraften i din närvaro. Sitt nära buren och ropa på undulaten. När du inte kan vara där kan du använda en inspelning av din röst.

Om din undulat bor med andra fåglar och det är varmt ute kan du ställa buren nära ytterdörren för att locka tillbaka rymlingen. Detta fungerar dock inte om det är kallt utomhus.


försvunnen undulat
Det är svårt att lokalisera en försvunnen undulat

Berätta för dina grannar att undulaten är försvunnen, och om hen är borta längre än ett par timmar kan du sätta upp lappar i området med ditt telefonnummer på. Om du vet att det finns andra voljärer med undulater i närheten kan du prata med ägarna och be dem hålla utkik.

Förutom det kan du tyvärr bara vänta och hoppas. Om du inte sett eller hört fågeln på 24 timmar, ge inte upp. Hen kan ha flugit långt, men kan absolut hitta tillbaka om hen fortfarande kan höra din röst, eller ljudet från de andra undulaterna.

Rädda en undulat som rymt

Om du är i situationen att du fått tag på någon annans förrymda undulat har du lite jobb framför dig.

Du kommer troligtvis inte kunna locka ner en besökande undulat från ett tak eller ett träd (även om det har hänt med väldigt trötta och/eller hungriga fåglar). Det är mer troligt att en fågel stannar länge nog för att fångas om du själv har undulater utomhus. Att se och höra dina fåglar och deras mat kan göra att förrymda fåglar närmar sig.


flygande undulat
En fågel på rymmen flaxar iväg

Det enda realistiska sättet att fånga en undulat är med ett nät, såvida hen inte är tam och lugn nog att komma till din hand. När du fått tag på hen måste du först och främst sätta hen ensam i en tyst bur med ett sittpinne, mat och vatten. Om fågeln verkar ha panik, täck inte över buren, utan låt hen vara i ett par timmar för att få hen att komma på plats. Om hen varit på rymmen ett tag kommer hen förmodligen vara hungrig, trött och kall.

Släpp aldrig in en främmande undulat till dina nuvarande fåglar. Den nya fågeln kan bära på sjukdomar, så det är viktigt att hålla hen i karantän ett tag.

När undulaten är lugnare och har ätit kan du sätta upp lappar i området, eller skriva ett inlägg i någon lokal Facebook-grupp, så att folk vet att du har tagit hand om en okänd undulat. Eftersom undulaten kan flyga förvånansvärt långt kan det också vara bra att se till att budskapet sprids längre bort än bara på din gata. Det kommer alltid finnas en orolig ägare som letar efter sin undulat, så det är bra om du också håller utkik efter meddelanden om försvunna undulater.

När den infångade undulaten har hämtat sig måste du fundera på en del saker:

  • Verkar hen skadad?
  • Är näsborrarna rena? Torra områden runt vaxhuden kan vara tecken på sjukdom.
  • Är kloaken ren? Om fjädrarna i baken är smutsiga eller blöta är undulaten sjuk.
  • Kan du se några parasiter på fjädrarna, eller kala fläckar på kroppen?
  • Hur ser spillningen ut? (Detta är svårt att avgöra eftersom du inte vet vad undulaten ätit)
  • Dricker och äter hen som hen ska?
  • Är undulaten pigg och beter sig som du förväntar dig att en undulat ska göra?

Även om undulaten verkar må bra och vara frisk är det bäst att ta med hen till veterinären. Vissa sjukdomar visar inte upp några symptom, och det är onödigt att utsätta dina andra fåglar för risker.

Förhoppningsvis har ägaren dykt upp innan du tvingas betala för en undersökning hos veterinären!

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än