Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vem är vem i bisamhället?

Drottning - 1 per samhälle

Drottningens främsta uppgift i livet är att föröka sig. En bra drottning lägger ungefär 2000 ägg per dag (det skulle ta över 6 år för en höna att producera lika många). Hon är dock en urusel mamma, utan något som helst intresse för att ta hand om sina barn. Drottningen litar på att de kvinnliga arbetsbina uppfostrar dem. Hon kontrollerar arbetarnas beteende genom att producera feromoner som sprids i kupan.


Arbetarna - 10 000 - 50 000 per samhälle

Arbetsbina är de minsta bina i kupan och väger ungefär hälften så mycket som drottningen och drönarna. Magen är spetsig och vingarna är korta. Kvinnliga arbetarbin arbetar sig bokstavligt talat till döds genom att producera mat till larver, drönare och drottningen och bygger vaxkakan som bildar kupans interna struktur.

De är verkligen utomordentliga samhällsmedborgare - de rengör, ventilerar, försvarar och lagar kupan, och kanske smartast av allt, de är experter på kontrollera temperatur. Kupan hålls konstant kring 34 grader, året runt. Om samhället är för varmt doppar de sig själva i vatten och tar med det tillbaka till kupan. Sen arbetar de tillsammans för att fläkta runt luften med sina vingar och får ner temperaturen med hjälp av avdunstning. När det är kallare kryper de ihop runt äggen för att hålla dem varma. När arbetarbiet nått slutet av sitt liv faller hon ner död och lämnar plats för nya yngre arbetare.


Drönare - 1000 per samhälle

En drönare är ett manligt bi. De är ungefär lika stora som drottningen, men mycket mer fyrkantiga. Vingarna täcker hela magen och deras stora runda huvud kännetecknas av de stora ögonen som möts på toppen. Manliga bin verkar ha ett väldigt lätt liv. De arbetar inte i kupan, de letar inte efter mat, kan inte försvara kupan (eftersom de inte har någon gadd) och tas hand om av arbetarna som ger dem honung att äta. Deras enda syfte i livet är att försöka sig med drottningen, sen dör de. De överlever inte vintern, så om de finns några kvar i kupan på hösten eskorteras de ut av abetarna. Girl power?Kommentarer

Det finns inga kommentarer än