Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Inspektera din kupa

Biodling är så pass roligt att det är lockande att öppna kupan och inspektera dina bin varje dag, men det är inte bra för bina. Inspektion veckovis under säsongen (från vår till höst) är mer än tillräckligt. Över vintern bör du helst inte störa dem alls.


Varför ska du inspektera din kupa?

Du inspekterar kupan för att se hur dina bin mår. Att tillbringa lite tid med att inspektera dina bin är förmodligen den mest spännande och roliga delen av att vara biodlare. Du kan se rakt in i kupan och få reda på massvis med saker om dina bin. Du bör titta efter följande saker:


  • Är drottningen synlig och i arbete med att lägga ägg?
  • Har samhället tillräckligt med plats?
  • Har samhället tillräckligt med pollen och honung?
  • Ser samhället friskt ut?
  • Finns det några drottningceller?

De är bra att gå igenom dessa fem punkter och kanske anteckna svaren i en anteckningsbok så att du kan jämföra kupan mellan gångerna.


När är en bra tid att inspektera dina bin?

Den bästa tiden är någon gång mellan 11 och 16 på en vindstilla, solig och varm dag när de flesta bina är ute och letar mat.


Hur lång tid tar en inspektion?

Vanligtvis tar en inspektion sällan längre än en halvtimme per kupa. Tiden går fort när man har roligt, så även om det kan låta som ganska lång tid kommer du bli förtrollad och glömma bort tiden när du umgås med dina bin. Det är dock viktigt att inte ta allt för lång tid, utan försök arbeta snabbt och effektivt så att bina inte blir stressade.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än