Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Sokoke Katter

Sokoke katthuvud i närbild mot en grå bakgrund Sokoke katthuvud och framben mot en grå bakgrund. Sokoke katt vilar på en vägg

Historia


Sokoke är en naturligt förekommande ras i Arabuko-Sokoke-skogen i Kenya. Giriamafolket var de första som upptäckte och levde med dessa katter, och gav dem namnet Kadzonzo. Jeni Slater, en naturkonstnär som bodde på kokosplantagen i Kenya hittade en kull med kattungar och tog med dem hem. Hon insåg att de var väldigt speciella, och började därefter mata de vilda katterna från skogen och avla från dem.

1984 var Slater rädd att rasen skulle dö ut, så hon kontaktade sin danska vän Gloria Moldrup. Moldrup tog ett par katter med sig tillbaka till Danmark för att försöka etablera ett uppfödningsprogram. Den första kullen föddes 1985, och 1990 importerade Moldrup tre katter till för att bredda genpoolen och hålla rasen friska. Rasen blev uppmärksammad, och erkänd 1993, med hjälp av ytterligare en uppfödare, Jeannie Knocker, som bodde i Kenya och födde upp kattungar som hon exporterade till Europa och USA. Sokoke är fortfarande en väldigt ovanlig ras, men uppfödare arbetar hårt för att utveckla och etablera den vidare.

Beteende


Sokoke är en väldigt aktiv ras som älskar att klättra på träd och alla möbler. De är väldigt bra på att hoppa och är snabba, så de behöver gott om plats att bli av med all sin energi på. Sokoke är känd för att skapa väldigt starka band till sina ägare och andra katter, vilket gör det svårt att flytta dem mellan hem, eftersom de tar lång tid på sig att vänja sig vid nya platser. Det är en väldigt vokal ras som älskar att prata med sina ägare och andra husdjur.

Varianter


Endast brun tabby.

Information om rasen


  • Status: Ovanlig
  • Ursprungsland: Kenya

Bilder på Sokoke

Senaste recensionen för Sokoke


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.