Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en vuxen hund?

En vuxen hund har flera års träning och livserfarenhet i bagaget och kan därför vara perfekt för många familjer. Men trots det är en valp fortfarande det mest populära valet för många nya husdjursföräldrar. Det kan vara svårt att veta vad som kommer att passa bäst för just din familj, men om du fortsätter läsa så får du svaret på om du borde skaffa en vuxen hund.


Vad är fördelarna med att skaffa en fullvuxen hund?

Det känns bra att göra något bra

Det är en fantastisk känsla att adoptera en hemlös hund. Du vet att du gör en enormt stor skillnad för hunden och att den kommer få ett mycket bättre liv när den flyttar in hemma hos dig. Dessutom kanske du också hjälper andra hemlösa hundar om du donerar till den organisation som du adopterade din hund från.

Hundar som passar bra i familjer

Att adoptera en vuxen hund kan vara ett bra val för familjer. Många av de här hundarna är redan rumsrena, socialiserade, vana vid människor och olika situationer. Dessutom har de kanske till och med redan har bott i en barnfamilj. Men det är fortfarande viktigt att du pratar med organisationen eller hundhemmet du planerar att adoptera din hund från och berättar mer om dig och din familj, så att de kan se till att du blir matchad med en hund som kommer att passa in i familjen. Det är också viktigt att alla i familjen träffar hunden innan ni fattar ert beslut. Precis som med valpar är det också viktigt att lära yngre barn hur man beter sig runt en hund och sätta gränser för både hund och barn. Du kan läsa mer i Omlets guide om hundar och barn.

Äldre hundar och äldre människor

Att adoptera en vuxen hund betyder också möjligheten att adoptera en äldre hund. Låt inte några grå morrhår avskräcka dig från att överväga en äldre hund, det finns nämligen många fördelar med att välja en hund som har några år på nacken. Till att börja med är det ett väldigt bra val för äldre hundägare eftersomn de här hundarna brukar vara lugnare och lättare att hantera. Dessutom brukar de ofta inte behöva like mycket motion som yngre hundar och ligger mycket hellre och myser på soffan, eller i Omlets bolsterbädd.

Det är billigare

Det är aldrig billigt att ha en hund och det är alltid viktigt att tänka på vad hunden kommer att behöva, men du kan spara en hel del om du väljer att adoptera en äldre hund istället för att skaffa en valp. Även om det brukar tillkomma en avgift när du adopterar en hemlös hund så kan både renrasiga valpar med stamtavla och blandrashundar kosta tusentals kronor. Sen brukar valpägare behöva köpa många olika hundsängar som valpen snabbt tuggar sönder innan de hittar en säng som är tillräckligt tålig för att kunna stå emot valpens sylvassa tänder och klor, som den lyxiga hundsängen Topology som designats för att vara den sista hundsängen en hundägare någonsin behöver köpa. Så oavsett om du väljer att skaffa en äldre hund eller en liten valp med sylvassa tänder kan du vara säker på att det här är ett köp som du inte behöver göra om.

Finns det några nackdelar med att adoptera en vuxen hund?

Särskilda behov

Nackdelarna med att adoptera en vuxen hund har mestadels att göra med hundens bakgrund. Även om inte alla hundar som är hemlösa eller letar efter ett nytt hem har ett problematiskt förflutet kan många ha problem att umgås med andra hundar på grund av att de inte har socialiserats tillräckligt mycket, eller så kanske hunden har haft negativa erfarenheter med andra hundar. Men med träning kan din fyrbenta vän lära sig att lita på sina nya ägare och visa sin ovillkorliga kärlek.

Toaletträning

De flesta vuxna hundarna kommer redan att vara rumsrena, men om hunden inte har fått rätt träning och ännu inte är rumsren kan det krävas lite mer uthållighet och tålamod än vad som skulle krävas med en valp för att hunden ska lära sig att säga till när den behöver gå ut för att uträtta sina behov. Nyckeln till framgång är att uppmuntra positiva beteenden och ge din hund beröm när den uträttar sina behov på rätt ställe. I vår guide som handlar om hur du får din hund att bli rumsren kan du läsa mer om hur du kan få den här träningen att gå så snabbt som möjligt.

Kan man lära gamla hundar sitta?

Det är en myt att det inte går att lära gamla hundar att sitta! Självklart går det att lära hundar i alla åldrar både nya roliga trick och nödvändiga kommandon. Vuxna hundar brukar vara snabba på att lära sig och många tycker det är roligt att lära sig nya saker, speciellt om de redan kan ett par trick. Dessutom är den här träningen väldigt bra mental stimulans för hunden.

Omlet och din fullvuxna hund

Oavsett om du väljer att adoptera en fullvuxen hund, eller om du ändå tycker att en valp är ett bättre val för dig och din familj, så har Omlet allt du och din hund behöver. Vi vet att det är bandet mellan hund och ägare som är det viktigaste, och därför designar vi produkter för att stärka det här bandet. Hos oss hittar ni både hundsängen Topology som går att tvätta i maskin och en bolsterbädd med madrass i memory foam. Vi strävar efter att alltid ha allt du och din hund behöver för att kunna skapa ett fantastiskt band.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än