Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa hamster som husdjur?


Hamstrar är fantastiska husdjur: de är gulliga, gosiga och har väldigt roliga personligheter. De passar bra för de flesta äldre barn och vuxna, och kommer vara ett perfekt tillskott till ert hem. Om du funderar på att välkomna din första hamster hem till dig är här några saker du bör tänka på först:


 1. Kommer du kunna ta hand om hamstern under hela hens liv?

  Hamstrar är underbara husdjur, och kan vara fantastiskt sällskap. De behöver dock en del kärlek och omsorg, och om du köper eller adopterar ett husdjur är det elakt att ändra dig några efter några veckor eller månader. Husdjur måste bli en del av familjen.


  I jämförelse med många andra husdjur behöver hamstrar ganska lite uppmärksamhet. De behöver inte promeneras som hundar, och behöver inte övervakas i trädgården, som marsvin och sköldpaddor. Men de behöver daglig vård; de måste matas och få uppmärksamhet, speciellt om du har en hamstersort som måste bo ensam. Hamstrar knyter an till sina ägare och behöver gott om stimulans, så ditt husdjur kommer troligtvis vilja leka med dig varje dag. 2. Hamstrar behöver stimulans
  Hamstrar älskar att umgås med sina ägare

 3. Vems är husdjuret?

  Är hamstern menad som husdjur till ett äldre barn eller en vuxen? Om det handlar om ett barn (över tio år), är det två saker som är viktiga att tänka på. För det första är hamstrar nattaktiva djur, vilket betyder att det kommer vara svårt för barn att leka med dem tillräckligt. Det finns andra djur som är något mer aktiva under dagen, t.ex. ökenråttor, som kanske är ett bättre val.


  För det andra är det viktigt att det finns en vuxen som kan ta hand om hamstern. Att förvänta sig att ett barn, hur mogen hen än är, ska ta hand om ett djur helt själv riskerar att göra både djuret och barnet ledsen. Om du är säker på att det finns en vuxen till hand som kan mata hamstern, utföra regelbundna hälsokontroller och städa buren, kan en hamster vara ett fantastiskt tillskott till er familj.

 4. Har du råd med en hamster?

  Hamstrar är relativt billiga husdjur i jämförelse med katter, hundar och marsvin. De är väldigt små djur, och även om de stoppar kinderna fulla med mat äter de väldigt lite. När du köpt buren och själva djuren är den främsta kostnaden strö att lägga i buren, eftersom det måste bytas ut regelbundet.


  Det är också viktigt att tänka på veterinärskostnader. Precis som alla husdjur kan hamstrar bli sjuka och behöva åka till veterinären. Det kan vara ganska dyrt, så innan du bestämmer dig för att köpa en hamster är det viktigt att du funderar på om du har råd att ta hand om dem om de blir sjuka.

 5. Hamstrar kan också bli sjuka
  Hamstrar kan också bli sjuka

 6. Är du allergisk mot hamstrar?

  Innan du köper ett husdjur är det bra att se till att du, och alla andra som regelbundet kommer umgås med djuret, inte är allergiska. Symptom på allergi är vanligtvis nysningar, rinnande näsa och ögon, och hosta.


 7. Vilken nivå av sällskap är du ute efter?

  Innan du skaffar en hamster är det bra att tänka på varför du vill ha ett husdjur, och fundera på om din personlighet och dina vanor passar för detta specifika djur.


 8. Har du plats för en hamster?

  Hamstrar är väldigt små djur, men de behöver en del plats. Hamsterburar kan vara ganska otympliga, och du bör ha en plats uttänkt för buren innan du köper ditt husdjur.


  Vi rekommenderar att du inte har din hamster i sovrummet. Även om det kan verka som den perfekta platsen för att maximera er tid tillsammans inser många ägare inte hur aktiva dessa små djur är under natten. De kommer hoppa runt i buren och springa på sitt hamsterhjul, vilket visserligen är väldigt gulligt, men också kan störa nattsömnen. Om du inte är säker på var du ska ställa din bur, läs vår del "Var ska buren stå?".


 9. Hur mycket sällskap vill du ha?

  Vill du ha ett husdjur som du leker med en gång om dagen, eller en konstant kompanjon? Vill du kunna gå ut med ditt husdjur? Är du uppe sent på kvällarna? Hamstrar är intelligenta små djur, men större delen av dagen kommer de sova. De är naturliga nattdjur som kommer vara som mest aktiva under natten. Om du vill ha ett husdjur att umgås med under dagarna är hamstern förmodligen inte för dig. En gerbil eller ett större däggdjur som en hund eller en katt kan kanske vara ett bättre val?


 10. Hamstrar kan vara otroligt vänliga varelser
  Hamstrar kan vara otroligt vänliga varelser

 11. Har du haft husdjur tidigare?

  Hamstrar är fantastiska små djur som behöver regelbunden omsorg. Om du aldrig haft ett husdjur innan kan du bli förvånad över hur mycket som krävs av dig. Det är en bra ide att låna en väns husdjur en vecka eller två, eller föreslå att du tar hand om någons husdjur när hen åker på semester. Under tiden kan du känna efter om du tror att du kommer kunna ta hand om, mata och leka med djuret varje dag, och kan fortsätta göra det under en längre period.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än