Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en hamster eller en mus?


Både möss och hamstrar är fantastiska husdjur, men de är väldigt olika när det kommer till temperament och hur de vill bo, så det krävs att du tänker efter innan du bestämmer dig.


Möss, till skillnad från hamstrar, bör inte bo ensamma. De lever naturligt i grupper, så för att hålla mössen glada måste de få sällskap av åtminstone en annan mus. Trots att de är mindre än de flesta hamstrar är de väldigt aktiva och måste få mycket plats att springa runt på. Möss kommer hoppa och klättra och rusa omkring i buren, och är väldigt roliga att titta på. Dessa vanor betyder att de behöver mycket plats. Mängden plats måste dessutom ökas allt eftersom mössen blir större.

Medan vissa hamstrar måste bo ensamma bör möss alltid bo i par eller grupper
Medan vissa hamstrar måste bo ensamma bör möss alltid bo i par eller grupper

En annan skillnad är lukt. Vissa ägare menar att deras husdjur inte ger ifrån sig någon lukt alls, men vissa, speciellt folk som har möss, säger att deras husdjurs bur luktar väldigt illa om den inte städas väldigt regelbundet. Möss markerar delar av sin bur med dofter för att kommunicera, men tyvärr att denna lukt väldigt stark. Det betyder att deras bur måste rengöras oftare än en hamsters.


Beroende på vilken hamsterart du har är det möjligt att du inte kommer kunna låta dem bo tillsammans, och de kan vara betydligt större än en mus. När du försöker bestämma dig är det bra att noggrant tänka på vad du vill få ut av ett husdjur, och vad du kan ge dem. Hur många husdjur vill du ha? Hur mycket plats har du? Hur mycket tid kan du lägga på dina husdjur? Svaren på dessa frågor bör ge dig en indikation på vilket husdjur som är bäst för dig.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än