Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en hamster eller ett marsvin?


Hamstrar och marsvin är väldigt olika varelser, så att bestämma sig vilken som passar dig som ägare bäst kräver lite tankeverksamhet. Några av de viktigaste sakerna att tänka på är:

 • Hur mycket plats har du?
 • Är du redo att ta hand om ett husdjur längre än fem år?
 • Hur mycket pengar vill du lägga på ditt husdjur?
 • Har du möjlighet att ha fler än ett husdjur?
 • Har du redan andra husdjur?
 • Det finns vissa saker du måste tänka på innan du väljer ditt husdjur
  Det finns vissa saker du måste tänka på innan du väljer ditt husdjur

  Hamstrar är små djur som behöver mycket mindre plats än marsvin, och mindre mat. Hamstrar är fantastiska husdjur, och kommer skapa starka band till sina ägare. De kommer vara med dig i två eller tre år. De behöver en stadig, stor bur, regelbunden mat och massvis med motion. Eftersom de oftast måste hållas ensamma behöver de ganska mycket uppmärksamhet från sina ägare, vanligtvis antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen, eftersom de är nattdjur.


  Marsvin behöver mycket daglig omsorg, men är också fantastiska husdjur. Man brukar säga att marsvin är bättre för vuxna eller äldre barn, över tio års ålder. Om du bestämmer dig för att skaffa ett marsvin måste du kunna ta hand om hen under hela hens liv, vilket kan vara upp emot sju år, eller till och med längre. Du måste också ge dem en bur och en gård och färska grönsaker dagligen. Dessutom måste du se till att de bor i par, eftersom de mår dåligt utan en marsvinskompis.

  Du måste vara beredd på att ta hand om husdjuret under hela hens liv, så det är viktigt att tänka igenom ditt beslut
  Du måste vara beredd på att ta hand om husdjuret under hela hens liv, så det är viktigt att tänka igenom ditt beslut!

  Varken hamstrar eller marsvin tycker om att bo någonstans där det finns större husdjur, som katter och hundar. Även om katterna eller hundarna bara vill leka med ditt husdjur kan de skada ett marsvin eller en hamster, en lätt tass på ryggen kan vara otroligt smärtsamt, och kommer definitivt göra dem väldigt stressade och oroliga. Om du har större husdjur är det bäst att hålla sig till dem, eller se till att de inte har möjlighet att komma nära dina smådjur.


  Om du vill ha ett husdjur till barn rekommenderar vi att inte välja varken hamstrar eller marsvin. Marsvin är väldigt ömtåliga varelser som måste massvis med plats och regelbunden rengöring och matning. Hamstrar är nattdjur och tycker inte om att väckas under dagen. Vissa husdjursägare rekommenderar att adoptera möss som husdjur för barn, men vi skulle rekommendera att inte låta mindre barn plocka upp dessa små djur, eftersom de lätt håller för hårt och skadar djuret, eller riskerar att tappa det. Om du har små barn kan det vara bra att vänta ett par år, och sen välja ett djur som inte kräver så mycket närhet, t.ex. möss. Experter menar att inga barn, hur mogna och ansvarstagande de än är, bör ha främsta ansvaret för några husdjur. Att ha husdjur är roligt för hela familjen, och ansvaret att ta hand om dem måste ligga på alla, och kanske främst på de vuxna.

  Kommentarer

  Det finns inga kommentarer än