Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en hamster eller en gerbil?


Även om de båda är små gnagare finns det några stora skillnader när det kommer till hur man tar hand om dem, och de behöver olika saker från sina ägare. Vilken du ska välja beror på dina omständigheter: Vem är husdjurets främsta ägare? Spelar det någon roll om de är nattdjur? Vill du kunna ha fler än ett husdjur? Även om hamstrar och gerbiler har liknande mat- och burbehov har vi hittat några viktiga skillnader, så att du kan bestämma vilket som är det bästa husdjuret för dig.

Hamstrar och gerbiler behöver olika saker som husdjur
Hamstrar och gerbiler behöver olika saker som husdjur

Vissa hamsterarter måste bo ensamma. Även om vissa kan bo tillsammans med andra är hamstrar väldigt måna om sitt revir, och kan bli stressade om de bor tillsammans. Guldhamstrar måste alltid vara ensamma, och dvärghamstrar som bråkar måste också separeras. Denna ensamhet måste besvaras med mycket uppmärksamhet från ägaren.


Hamstrar är nattdjur, och det tidigaste de kommer vakna är sent på kvällen. Det (tillsammans med andra faktorer) betyder att de inte är perfekta husdjur för små barn, eftersom de inte kommer ha mycket tid att leka på tillsammans, och hamstern kan bli väldigt ensam och deprimerad. Dessa husdjur passar bättre för äldre ägare, som en tonåring eller en vuxen. De lever ungefär två till tre år, och behöver en stor, stadig bur, och massvis med färsk frukt och grönsaker under livet.

Hamstrar är nattdjur, och vissa måste bo ensamma
Hamstrar är nattdjur, och vissa måste bo ensamma

Gerbiler har väldigt olika behov som husdjur, och lever något längre, vanligtvis fyra till fem år. Till skillnad från hamstrar måste gerbiler bo tillsammans, eftersom de blir väldigt ledsna om de hålls ensamma. Många ägare föredrar att låta systrar eller bröder bo tillsammans, eftersom de tenderar att komma överens och ge varandra en känsla av säkerhet.


En annan viktig skillnad är sovrutiner. Hamstrar är främst aktiva på natten, medan gerbiler vaknar under korta perioder under dagen också, så inte bara är det mindre risk att de känner sig ensamma, de kan skapa starka band med sina ägare genom att umgås också på dagen. Var försiktig när du köper ett hjul till gerbiler, de behöver ett utan luckor mellan pinnarna eftersom de har svansar som kan fastna när hjulet snurrar.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än