Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kan man kastrera en gerbil?


Gerbilhanar kan kastreras, så länge de är över 5 månader gamla. Innan dess kommer alla respekterade veterinärer vägra att genomföra operationen, eftersom djuret inte klarar av den narkos som krävs. Hur gamla de än är måste de undersökas för att se till att de är tillräckligt friska för att klara av operationen.


Hur mycket operationen kostar beror på var i världen, men i Sverige brukar det kosta någonstans mellan 500-1000kr.


Det är dock väldigt viktigt att se till att operationen genomförs av en veterinär som är specialiserad på små däggdjur, allra helst gnagare. Vissa kliniker har inga veterinärer som arbetar specifikt med smådjur, så det är viktigt att hitta någon som är säker på sin sak innan du tar med dig din gerbil.


gerbiler kan kastreras
Gerbiler kan kastreras, men det är värt att först fundera på andra lösningar

Innan du bestämmer dig för att kastrera din gerbil är det bra att fundera på om det verkligen är nödvändigt. Om han bor i en bur med honor och det inte finns något sätt att separera könen utan att lämna en gerbil ensam måste du kastrera dina hanar. Om du dock har två hanar och två honor i samma bur, är en annan möjlighet att skaffa en ny bur för hanarna. Kastrering bör vara den sista utvägen, så försök att undersöka andra möjligheter först.


Det finns risker med alla operationer, speciellt sådana som kräver narkos. Ju äldre och sjukare dina husdjur är, desto större är risken att det blir komplikationer, men de kan hända i alla åldrar. Det är bra att vara medveten om att du innan operationen förmodligen kommer vara tvungen att skriva på papper där då låter veterinären åta akutåtgärder om det skulle behövas under ingreppet.


En viktig sak som din veterinär redan borde veta är att se till att använda invärtes stygn på dessa arter. De är väldigt bra på att tvätta sig själva, och externa stygn kommer troligtvis dras ut av antingen gerbilen själv eller hens burkompisar.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än