Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en gerbil eller en hamster?


Gerbiler och hamstrar är olika arter, och även om vissa aspekter i att ha dem som husdjur liknar varandra finns det också många saker som skiljer sig. Här är några likheter och skillnader mellan att ta hand om de båda djuren.


gerbil eller hamster
Gerbiler och hamstrar är väldigt olika husdjur, och har olika behov

Likheter

Båda är ökendjur, men har avlats i fångenskap under en lång tid, och skulle inte må bra av att leva under dessa förhållanden idag.


Båda arter behöver specifikt utformade foder, men kan också tycka om att äta färsk frukt och grönsaker någon gång ibland.


Ingen av djuren är ‘nybörjarhusdjur’ för små barn. De är komplexa djur och kan lätt bli stressade och oroliga, så det måste alltid vara en vuxen som har det främsta ansvaret.


likheter
Gerbiler och hamstrar kan vara fantastiska husdjur, men de måste få vissa saker uppfyllda av sina ägare

Skillnader

Till skillnad från vissa hamstrar (t.ex. guldhamstrar) kan gerbiler inte bo ensamma. De är väldigt sociala djur som måste ha sällskap av andra gerbiler för att vara glada. I det vilda bor de i familjer eller större samhällen, medan guldhamstrar oftast lever själva. Gerbiler måste bo i par eller större grupper, så se till att du har tillräckligt med plats.


Medan hamstrar vanligtvis är nattdjur, är gerbiler vakna större delar av dagen.


Gerbiler tenderar att leva längre än hamstrar, i genomsnitt 3-8 år till skillnad från hamstrars 2-5 (varierar dock utifrån art inom grupperna).


Gerbiler behöver mycket djupare burar än hamstrar. Båda kommer älska att gräva, men gerbiler har otroligt starka instinkter att gräva gångar, och de måste få göra detta även i fångenskap för att hålla sig friska och glada. Om du har en Qute är strölådan djup nog för båda arter om du fyller större delar av den med strö.


Gerbiler behöver ett täckt hjul att springa i eftersom deras svansar kan fastna mellan stegen i vissa hamserhjul. Vi rekommenderar att ha ett helt hjul utan hål mellan stegen för båda arter, eftersom de oftast är bekvämare att springa på.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än