Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa gerbil eller marsvin?


Gerbiler och marsvin är väldigt olika djur med väldigt olika behov. Här har vi listat några av dessa skillnader, samt några likheter. Överlag är marsvin större och mer ömtåliga gnagare som behöver en stor plan yta att röra sig på, och färsk mat dagligen. Gerbiler behöver mindre golvyta, men en högre bur, och kräver inte daglig motion eller färsk mat. Inget av djuren är passade husdjur för barn under tio års ålder, och även om de är äldre än så måste det slutgiltiga ansvaret alltid ligga på en vuxen.


gerbil or guinea pig
Gerbiler och marsvin har väldigt olika behov

Likheter

Båda är små däggdjur som måste bo på en säker och tyst plats, skyddande från andra djur. Dessa små varelser blir väldigt stressade om de tvingas vistas i samma rum som t.ex. katter eller hundar. Alla experter säger att djur inte bör bo i samma bur som djur av en annan art, så om du vill ge ditt husdjur en vän är det väldigt viktigt att se till att de tillhör samma art.


Båda dessa djur måste bo i par eller större grupper. De är båda väldigt sociala arter som behöver få umgås med någon av samma art för att hålla sig glada.


De behöver båda torrfoder och regelbundet färsk frukt och grönsaker. Torrfodret bör utgöra det mesta av födan eftersom det ger dem de flesta av de vitaminer och mineraler de behöver, och det är därför viktigt att välja ett foder som är specifikt anpassat för arten.


Båda arter behöver gott om strö i buren så att de kan bygga små bon eller gräva tunnlar.


Skillnader

Marsvin behöver en mycket större, plan yta att springa runt på. De behöver en bur och en gård, så att de får all motion de behöver, eftersom de är mycket större, och mindre rörliga, än gerbiler.


Gerbiler behöver mycket mer lodrät plats än marsvin. Buren måste vara hög och fyllas med strö, så att de kan få leva ut sina behov att gräva och bygga tunnlar. Marsvin tycker också om att gräva, men de behöver inte speciellt djupa strönivåer för att göra detta, så länge de har gott om hö klarar de sig bra.


Marsvin behöver gott om färsk mat varje dag. De kan inte själva skapa vissa viktiga näringsämnen, som C-vitamin, och måste därför dagligen få i sig detta genom maten de äter.


Marsvin kan hållas utomhus när det är varmt nog. Beroende på var du bor kommer du dock förmodligen behöva ta in dem under vinterhalvåret. Läs vår Marsvinshandbok för massvis med information om hur du tar hand om marsvin.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än