Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

När ska jag lägga på fler skattlådor?

Bina behöver plats att förvara sin honung. I det vilda skulle bina bygga mer vax, men om du vill behålla dem i din kupa måste du se till att de får tillräckligt med plats. Det är inte troligt att dina bin kommer behöva en skattlåda första gången du inspekterar dem, men under våren måste du alltid har lådor nära till hands om det skulle behövas.


Förbered skattlådorna

Du kan lägga ramarna i skattlådan redan innan du ställer dem i kupan. Kom ihåg att skattlådorna kommer innehålla honung som du ska äta, så se till att de hålls relativt rena. Ställ dem t.ex. inte på den leriga marken.


Över eller under?

Du kan ställa nya skattlådor både över och under de som redan används.


Spärrgaller

Ett spärrgaller hindrar drottningen från att vandra upp i skattlådorna, så att hon inte lägger ägg där du vill att bina ska förvara sin extra honung. Du kanske inte behöver ett spärrgaller när du har ett Beehaus eftersom yngelrummen är tillräckligt djupt för att förvara alla ägg och larver. Men för säkerhets skull får du alltid ett spärrgaller. Första gången du sätter på ett spärrgaller kanske bina inte instinktivt förflyttar sig genom det, men efter ett tag kommer de våga sig upp. På vintern kan det vara bra att ta bort spärrgallret så att alla bin har tillgång till den extra honungen.


Kan du lägga på nya skattlådor för tidigt?

Ja. Om bina har för mycket plats ökar andelen luft de måste hålla varm, och det gör det också svårare för dig att inspektera kupan eftersom du måste röra dig mellan massor av halvanvända lådor.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än