Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Flytta en bikupa

Ibland kan du vilja flytta dina bin till en ny plats, t.ex. om du flyttat eller gör om i trädgården. Den enkla regeln för bin är:


"Flytta en bikupa kortare än en meter eller längre än en halvmil"


Anledningen är enkel. Bin är väldigt bra på att med synen lära sig sitt närområde. Om du flyttar kupan mer än en meter kommer de flyga tillbaka till den gamla platsen, inte hitta kupan och med all säkerhet dö.

Om du dock flyttar kupan längre fem kilometer bort från ursprungsplatsen kommer bina inte känna igen de omkringliggande platserna och därför behöva lära sig på nytt hur de hittar fram och tillbaka till kupan.


Hur du flyttar en kupa

Det är bäst att flytta på kupan under vintern eftersom bina inte flyger. Om du måste kan du också flytta kupan under säsongen, men tänk på följande saker:


  1. Vänta tills solen har gått ner och bina är inne i kupan.
  2. Blockera ingången med ditt ingångshinder.
  3. Se till att locket och täckbrickorna är säkrade.
  4. Flytta kupan till en ny plats - kortare än en meter eller längre än en halvmil.
  5. När kupan är på sin nya plats, vänta en kvart på att bina ska bli lugna och ta sedan bort ingångshindret.
  6. Lägg lite gräs vid ingången för att sakta ner bina som är på väg ut. Det kommer få dem att inse att platsen ändrats. Gräset kommer vissna efterhand och ramla bort från ingången.


Kommentarer

Lollo, 15 september 2022

Jag har börjat fundera så smått på biodling som komplement till min andra verksamhet. Jag har en fastighet i Västernorrland och en i västergötland. Jag vill bo i Västergötland över sen höst och vinter samt i Västernorrland över vår sommar och tidig höst. Det är 60 mil emellan. Klarar bina en sån flytt? Det kommer ju vara viss temperaturskillnad och vara kallare i Västernorrland vid flytt upp samt varmare i Västergötland efter flytt ner särskilt på nätterna.