Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du läser av ramarna

En av Beehaus fördelar är att du har tillräckligt med plats för att flytta på ramarna utan att först ta ut dem. Det är något du kommer uppskatta om du har försökt få upp första ramen i en traditionell kupa där de ligger så nära varandra att det inte finns plats att flytta dem i sidled.


Lyft upp en ram

Ta tid på dig och lägg märke till vikten på ramen när du lyfter upp den. Det är intressant att känna skillnaden mellan ramar med tomma vaxmellanväggar, de som är fyllda med honung och de som har massvis med ägg på sig. Lyft med en rak enkel rörelse för att undvika att du skadar bina på sidan eller drar ramarna över bin på nästa ram. Även om du inte krossar dem kommer rörelsen irritera dem.


Håll ramen

När du har tagit ut ramen helt kan du hålla upp den i ögonhöjd och inspektera den. Undvik att vrida ramen vågrätt eftersom nektar och otäckta ägg kan ramla ut. Håll istället ramen framför dig som om den vore en bok och börja läsa av mönstret. Om du verkligen måste hålla ramen vågrätt, se till att du gör det direkt över kupan så att saker som eventuellt ramlar ut hamnar i kupan igen.


hur du håller en ram

Se hur ramen kan vändas helt utan att behöva hålla den vågrätt


Identifiera delar av vaxkakan

Det finns sex delar av en ram: övertäckta honungsförvar, nektar, pollen, ägg, drottningceller och tomma celler. De är lätta att urskilja, och det är viktigt att du håller koll på uppdelningen av de olika delarna.


Övertäckt honung

Det bör alltid finnas en reserv med övertäckt honung högst upp på ramarna; vanligtvis fortsätter det också runt hörnet. Om du inte ser någon honung betyder det att bina inte har tillräckligt med mat, så du måste ge dem någonting att äta. Det kan hända när som helst på året, till och med på sommaren om bina inte har kunnat flyga ut på en vecka på grund av dåligt väder.


Nektar

På raderna precis under honungen hittar du vanligtvis nektar. Det används som ett litet mellanmål för bina, motsvarigheten till att ha en skål nötter på ditt skrivbord på jobbet, som du kan knapra på medan du arbetar. Bina både äter nektarn och ger den till larverna.


Pollen

Härnäst kommer pollen, vilket kan vara lite svårt att se. Cellerna är fyllda med pollen och har ofta olika färger, allt från klart orange till röd till nästan svart. Pollen är binas protein, och ser du ingenting har det förmodligen att göra med en längre tid med dåligt väder.


Äggen

Ett bra ram i yngelrummet har en cirkulär fläck i mitten med celler som innehåller antingen ägg, larver eller övertäckta ägg, beroende på hur länge drottningen var aktiv på just den ramen. Om det finns gott om tomma celler är det ett tecken på att drottningen inte arbetar som hon ska eller att bina har gjort sig av med sjuka larver.Cellerna är platta för honbin och upphöjda för manliga drönare. Om de istället är insjunkna kan det betyda att någonting är fel.


Drottningceller

Om du upptäcker en drottningcell (vilket innebär att samhället håller på att skapa en ny drottning - se bild här ovanför) måste du bestämma dig för om du ska lämna den eller ta bort den. Ett samhälle med en stark drottning, gott om plats och ett säkert hem funderar oftast inte på att svärma.


Tomma celler

Under dagen är många bin ute och hämtar mat, men på natten stannar de alla i kupan. Om det inte finns några tomma celler längst ner på ramen kommer ryktet spridas att det inte finns tillräckligt med plats och bina kommer möjligtvis svärma inom kort.

Under vår och sommar kommer antalet aktiva ramar i kupan öka eftersom samhällets storleks ökar, men uppbyggnaden på ramarna bör vara densamma.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än