Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du markerar en drottning

När du inspekterar bikupan kan det vara användbart att se till att drottningen är vid liv och mår bra. Det är dock lättare sagt än gjort med ett starkt samhälle på över 40 000 bin. Så för att göra ditt liv lättare kan du markera drottningen med en färgad prick på ryggen.


Hur du markerar henne

Du kan markera drottningen med antingen en speciell färgpenna, färg eller till och med ett litet klistermärke. Du kan köpa alla dessa saker från de flesta som säljer bitillbehör (oss inkluderat).


Vilken färg ska jag välja

Tyvärr finns det inte jättemånga färger att välja mellan. Det finns dessutom en internationell färgkod för bin som gör att du kan hålla koll på hur gammal drottningen är.


År som slutar på
Färg
 5 eller 0  Blå
 6 eller 1
 Vit
 7 eller 2
 Gul
 8 eller 3  Röd
 9 eller 4  Grön

Om du t.ex. fick en ny drottning 2012 sätter du en gul prick på hennes rygg.


Hitta drottningen

Den bästa tiden på året att identifiera drottningen är i april, vid början av säsongen då det inte finns så många bin i samhället. Om du köper ett nytt samhälle från någon kan du också be uppfödaren markera drottningen åt dig.


En bild på en markeringsbur
En bild på en markeringsbur

När du har hittat drottningen kan du antingen plocka upp henne med dina fingrar eller med ett redskap. Medan drottningen är på ramen för ner buren över henne. Arbetarbina kommer kunna flyga ut, men drottningen är för stor och blir kvar. Markera henne sedan med en lite prick innan du försiktig sätter tillbaka henne i kupan.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än