Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du röker dina bin

Rök är det bästa sättet att lugna dina bin medan du inspekterar kupan. Röklukten gör att bina tror att deras hem står i brand, så de kommer genast påbörja en evakueringsplan. Istället för att försvara kupan kommer de börja äta honung för att förbereda sig på att flyga iväg och hitta ett nytt hem, vilket gör dem slöa och långsamma. After att du har inspekterat kupan och röken försvunnit kommer bina fortsätta som vanligt.


Hur du använder en rökpust

Puffa lite rök runt kupingången 5-10 minuter innan du öppnar upp kupan. Då påbörjas brandövningen och bina kommer förhoppningsvis vara så mätta och tjocka att de inte kan sticka dig när du öppnar locket. När du är inne i kupan, puffa lite på toppen av ramarna medan du inspekterar.


Traditionella rökpustar:

En traditionell rökpust är en enkel metallbehållare med tillhörande pump i vilken du tänder en liten eld. Målet är att få virket att brinna ganska dåligt så att det skapar massvis med tjock och sval rök. Du kan använda flera olika material, t.ex. en gammal jutesäck, fuktiga döda löv, kartong eller torrt gräs. Det är viktigt att röken är kall och inte bränner bina. Att lära sig tända en traditionell rökpust kan kanske vara den svåraste delen av biodling, så öva mycket för att kunna hålla elden brinnande.


Flytande rök:

Om du inte tycker om att använda en traditionell rökpust kan du alltid satsa på flytande rök. Du behöver inte tända någonting, det är omöjligt att bränna sig, och den kommer aldrig släckas. Du köper flytande rök i koncentrerad form och späder ut det med vatten. Det tillverkas genom att kondensera rök som trä ger ifrån sig när det pyr, och är helt naturligt, så det kommer inte skada dina bin. Du kan sen enkelt spruta på blandningen från en vanlig blomspruta. Flytande rök är lättare att använda, men ser inte riktigt lika glamoröst ut. Även erfarna biodlare har dock börjat gå ifrån de traditionella rökarna, så det är absolut på väg upp.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än