Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vad äter kaniner i det vilda?


Alla kaniner är växtätare, vare sig det lever i det vilda eller i fångenskap. Det betyder att de bara äter växtbaserad föda: saker som gräs, frön, frukt och grönsaker. Eftersom kaniner har utvecklats att blir växtätare äter de ingenting som kommer från djur, som kött eller ägg. Om de skulle få i sig någonting som inte är växtbaserat skulle de få stora problem med magen - eller värre!


Kaniner är växtätare, så du bör inte ge dem t.ex. kött, mjölkprodukter eller godis

En vild kanins kost består av växter, framför allt grässtrån som de hittar runt sina tunnlar. Beroende på var i världen du befinner kanske du ser grupper av vilda kaniner som glatt mumsar på smaskigt gräs. Gräs innehåller inte mycket näring, så vilda kaniner behöver äta mycket för att överleva. De har därför utvecklats att kunna äta väldigt mycket under kort tid - studera en kanin när äter en handfull gräs så får du se! Även om vilda kaniner kan få all sin näring från enorma mängder gräs, kommer husdjurskaniner inte kunna äta lika mycket, så deras kost måste kompletteras med torrfoder, grönsaker och hö för att ge dem de kalorier, vitaminer och mineraler de behöver. Det gör dessutom att de slipper tugga så mycket.


Vilda kaniner och husdjurskaniners kost är ganska lika varandra. Kaniner som hålls som husdjur behöver en kost som efterliknar den de skulle ätit i det fria. Kaniners matsmältningssystem har inte ändrats mycket sedan de började bo med människor för flera tusentals år sedan, så ägare bör se till att deras kost liknar den hos deras vilda kusiner.


Om du behöver hjälp eller råd om vad för mat du ska ge dina kaniner, kolla in vår sida om kaninmat här i handboken.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än