Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kaniner från topp till tå

Det är en stor och läskig värld vi lever i, så kaniner har utvecklat ett par fantastiska funktioner som hjälper dem överleva i det vilda. Du kan också se dessa intressanta beteenden när du umgås med dina egna kaniner.


 1. Bakdel
 2. Fransyska
 3. Axel
 4. Hals
 5. Öron
 6. Ögon
 7. Näsa
 8. Mun
 9. Dröglapp
 10. Framben
 11. Klor
 12. Has
 13. Svans
Kaniner är däggdjur, precis som oss människor, men det finns många skillnader!


Öron

Med sina stora öron hör kaniner givetvis väldigt bra. De kan dessutom röra sina öron oberoende av varandra vilket gör att de kan urskilja faror från alla håll.


Ögon

Kaniner har också stora ögon. Ett kaninöga sticker ut från sidan av huvudet, vilket ger dem nästan 360 graders sikt - det enda stället de inte kan se är precis framför sin egen näsa! För att ‘se’ om någonting är ätbart kommer kaninen röra objektet med sin känsliga överläpp.


Tänder

Kaniners tänder växer konstant för att kunna klara allt gnagande. Om de inte nöter ner dem genom att äta gräs kan de växa nästa 13 cm på ett år! För att hålla tänderna i trim är det därför superviktigt att ge dem massvis med hö. Kaniner skiljer sig, tillsammans med harar, från gnagarna på grund av ett andra par framtänder precis bakom de riktiga, och bildar en egen ordning av däggdjur som kallas ‘Lagomorpha’.


Nos

Varför rycker det i en kanins nos? Det är så att alla otroligt känsliga receptorer exponeras för luften. Ett tecken på att en kanin är väldigt avslappnad är att nosen slutar rycka, eftersom det är ett av många sätt att märka faror.


Matsmältning

Kaniner kan utvinna näring ur gräs som inga andra djur!

Kaninernas matsmältning sker i två steg. Efter att den tuggade maten passerar från den övre matstrupen där den blandas med magsafter till det lägre matsmältningssystemet tas tas de fibrösa ämnena ut direkt och bildar vad vi känner som kaninlortar - små fiberrika bollar.

Resten av blandningen, alltså vätskan och den icke-fibrösa massan transporteras till blindtarmen - en stor jäsningstank, där massvis med bakterier arbetar för att utvinna allt gott från materien. Mestadelen av detta paketeras sen till små ihoptryckta kulor som kaninen äter direkt från ändtarmen! Andra gången det äts absorberas fler näringsämnen efter att bakterierna i blindtarmen har gjort sitt.


Rygg

Kaniner har en relativt svag rygg, och på grund av styrkan i deras bakben kan de lätt skada sig själva. Se till att barn är under uppsikt när de handskas med kaninerna och på ett säkert sätt kan stötta ryggen och benen. Kaninen kommer visa om den känner sig osäker. Glöm inte att kaniner föredrar interaktion på markplan eftersom det är deras naturliga miljö.


Ben

Tack vare sina starka ben kan kaniner hoppa högt och gräva stora hål. Om de är i fara kan ett plötsligt stamp mot marken frambringa ett förvånansvärt högt ljud som varnar andra kaniner i närheten.


Svans

Kaninernas gulliga svans är inte bara dekoration! Hos vildkaniner är undersidan blek och används som en farosignal och för att kommunicera med andra kaniner på stora ytor.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än