Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vilka hundar passar bäst tillsammans?


Två fluffiga valpar som är redo för många äventyrsfyllda år tillsammans

Två fluffiga valpar som är redo för många äventyrsfyllda år tillsammans.

Om du redan har en hund, men funderar på att skaffa en till så är det viktigt att tänka på vad som bäst passar din livsstil och hunden du redan har. Men hur bestämmer man vad som är den bästa kombinationen för två hundar som ska bo tillsammans ?

Hanhund eller tik?

Generellt sett så är den bästa kombinationen en hund av varje kön. Anledningen är att hanhundar, speciellt om de inte har kastrerats, ofta försöker utmana varandra, vilket kan resultera i småbråk eller till och med riktiga slagsmål.

Samma sak kan hända med två tikar, det är till och med så att det är större risk att två tikar som bor tillsammans kommer att bråka med varandra för att bestämma vem det är som bestämmer. Och oftast är det den nya hunden som börjar bråket.

Men det betyder inte att hanhundar eller tikar garanterat kommer att komma överens. Det är mycket mer som spelar en stor roll för att hitta två hundar som kommer att komma bra överens.

Temperament

Att skaffa hund nummer två till familjen betyder ytterligare ett husdjur att älska och dela livet med, men innan du tar några beslut baserat på vad du vill ha är det viktigt att tänka på hur din första hund kommer att reagera. Kommer hunden lätt överens med andra hundar? Blir den lätt överväldigad? Hur reagerar den när andra hundar hälsar på eller kommer nära? Det här är frågor som du måste ställa och verkligen tänka på när du funderar på att skaffa hund nummer två och om det verkligen är något som din hund kommer att tycka om.

När alla har kommit överrens är det dags att hitta den perfekta hunden. Om du har en hund som är väldigt social och älskar att leka med andra hundar när den är i parken betyder inte det att hunden definitivt kommer att komma överens med en hund som flyttar in i hundens hem och revir. Innan du skaffar hund nummer två är det därför viktigt att hundarna får träffas på neutral mark och utomhus. Hundarna ska vara kopplade men det är viktigt att de får komma nära och lukta på varandra.

Nästa steg är att gå på en promenad med hundarna där de kan hålla lite avstånd från varandra och där det är möjligt att observera hundarnas kroppsspråk. Läs vår guide om hur du bäst läser av hundens kroppspråk för att kunna se om hundarna visar några tecken på aggression eller stress. När de har lärt känna varandra lite bättre kan de få komma lite närmare varandra, men det är viktigt att fortsätta hålla ögonen på hundarnas kroppsspråk. När de har träffats ett par gånger på liknande promenader är det dags att låta dem träffas utan att vara kopplade för att ge en bättre bild av hur de beter sig när de är tillsammans.

Det sista steget är att låta hundarna träffas i hemmet. Det är viktigt att fortsätta hålla ögonen på dem och flytta undan saker som leksaker och matskålar som din hund kanske vill vakta lite extra.

Stor och liten

Generellt sett är två större hundar eller två mindre hundar en bättre kombination. En mindre hund kan ofta tycka att det är lite för mycket med en hund som är mycket större, och när hundarna leker finns det en risk att den mindre hunden kan skadas av misstag. Två olika stora hundar kan såklart komma bra överens, men det gäller oftast om de har växt upp tillsammans. Det spelar också en stor roll vilka hundraser hundarna är. En större hund med jaktinstinkt kommer till exempel inte att komma bra överens med en mindre hund.

Finns det plats för en till?

Om du redan har två hundar och funderar på att skaffa hund nummer tre finns det ännu mer att tänka på. Men först och främst är det viktigt att se till att de hundar du redan har är vältränade och att du har plats, tid och energi för att ta hand om ytterligare en hund.

Om du redan har två hanhundar eller tikar är den bästa kombinationen att den tredje hunden är av det motsatta könet. Det är också viktigt att tänka på hundens temperament, ras och storlek innan du bestämmer dig för att skaffa en tredje hund.

Omlet och dina hundar

Oavsett om du har en, två, tre (eller ännu fler!) hundar, så har Omlet de produkter som du och dina hundar behöver. Här hittar du allt från mysiga hundsängar där hundarna kan sova gott till snygga hundkoppel. Vi observerar, ställer frågor och uppfinner fantastiska produkter som hjälper dig att komma närmare dina hundar.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än