Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en hanhund eller en tik?

Att välja vilken ras som är bäst för dig och din familj kan ibland vara svårt, men du står också inför ett något lättare val - om du vill ha en hona eller hane. Skillnaderna mellan tikar och hanar kan vara väldigt tydliga, och det är viktigt att du väljer ett kön som bäst passar din familjs livsstil. I den här guiden förklarar vi några av skillnaderna för att hjälpa dig att välja det som passar dig bäst. Se till att du inte väljer kön utifrån vad som finns tillgängligt, eftersom du då kan bli besviken.

För- och nackdelar med hanar

I allmänhet är hanhundar större och kan ibland behöva mer bestämd träning. De anses också vara lugnare familjehundar och är mer anpassningsbara i många olika situationer. Du måste dock alltid kunna ge en hanhund en plats att motionera på som han inte kan rymma från, framför allt om det finns en löpande tik i närheten.

  • Bra med barn? - Hanhundar ser ofta barn som lekkompisar snarare än barn, så de kan ibland vara lite hårdhänta. Det varierar mellan olika raser, och vissa hanhundar är väldigt kärleksfulla och skydda “sina” barn. Det är viktigt att lära barn hur man beter sig runt hundar och det är lika viktigt att träna hunden så att den kan känna sig avslappnad runt barn.
  • Temperament - Hanhundar är ofta mer kärleksfulla och älskar att få uppmärksamhet av oss människor, och de tar till sig abv all uppmärksamhet som riktas mot dem. Här är det viktigt att tänka på att hundens ras också spelar en stor roll i vilket temperament den har och därför är det viktigt att du gör din research för att förstå vilken hundras som passar bäst för dig, din familj och er livsstil.
  • Träning - Majoriteten av hanhundar växer aldrig riktigt upp, eller tar åtminstone mycket längre tid på sig att mogna än tikar. Det kan också vara svårt att hålla deras uppmärksamhet när ni tränar, men om du kan lista ut vad din hund gillar kommer det vara mycket lättare. Å andra sidan har fler hanhundar än tikar vunnit hundutställningar, så det kan vara värt att lägga lite extra tid på att träna honom!

För- och nackdelar med tikar

Honhundar (tikar) tenderar att vara mer mottagliga för träning och är mindre benägna att springa bort. De är också bättre på att umgås med andra hundar, men var försiktig med att introducera din tik för en hanhund som inte kastrerats. Hanen kan vara ganska påstridig, så parning kan ske av misstag.
  • Bra med barn? - Många väljer en tik istället för en hanhund om de har barn, eftersom de tycker att tikar är mer naturligt försiktiga och beskyddande av yngre barn. Tikens skyddande modersinstinkt betyder att de kommer att se barn som storvuxna valpar, något som gör dem till ett bra val för familjer.
  • Temperament - Generellt sett är tikar lite mer självständiga än hanhundar och kräver inte lika mycket uppmärksamhet. De älskar att gosa precis lika mycket som hanhundar, men tenderar att gå och lägga sig när de behöver lite egentid.
  • Träning - Det sägs alltid att tikar är lättare att träna än hanhundar eftersom de inte lika lätt blir distraherade. Det kan i och för sig vara sant, men som vi nämnde tidigare, om du tittar på vilka hundar som tidigare vunnit hundutställningar och tävlingar så är fler av dem hanhundar. Det är också värt att tänka på att det är nästan omöjligt att träna en tik när hon löper. Du kan börja med enklare träning när din valp är runt 8 veckor gammal, och genom att börja träna valpen så tidigt som möjligt kommer den att växa upp och bli en självsäker hund.

Vad ska jag skaffa om jag redan har en hanhund?

Det är en fråga som många hundägare ställs inför. Hundar av motsatt kön tenderar att komma bättre överens. När hanhundar är tillsammans försöker de ofta utmana varandra för att se vem det är som är packledare. Det händer inte lika ofta med två tikar, men de kan istället ha svårt att komma fram till vem som är alfahonan.

Men i slutändan beror det på hundens personlighet och temperament. Om du väljer att skaffa två hundar av samma kön så rekommenderas det att att du skaffar en hund som är mycket yngre än hunden du redan har, eftersom det då är mindre troligt att den äldre hunden kommer att känna sig hotade.

Produkter från Omlet

Oavsett om du har en hane eller tik så har Omlet många olika hundprodukter som designats för att vara perfekta för din bästa vän. Med allt från bekväma hundsängar till hundhalsband, våra produkter har designats för att din hund alltid ska kunna känna sig bekväm.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än