Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en hanhund eller en tik?

Att välja vilken ras som är bäst för dig och din familj kan ibland vara svårt, men du står också inför ett något lättare val - om du vill ha en hona eller hane.

Skillnaderna mellan honor och hanar kan vara väldigt tydliga, och det är viktigt att du väljer ett kön som bäst passar din familjs livsstil. Se till att du inte väljer kön utifrån tillgänglighet, eftersom du då kan bli besviken.


För- och nackdelar med hanhundar

I allmänhet är hanhundar större och kan ibland behöva mer bestämd träning. De anses också vara lugnare familjehundar och är mer anpassningsbara. Du måste dock kunna ge en manlig hund en plats att motionera på som han inte kan rymma från, framför allt om det finns en löpande tik i närheten.

Bra med barn?
Hanhundar ser ofta barn som lekkamrater snarare än barn, så de kan bara lite bullriga ibland. Det varierar mellan raserna, och vissa hanhundar väldigt kärleksfulla och beskyddande.

Temperament
Hanhundar är ofta mer kärleksfulla och drivs av konstant mänsklig uppmärksamhet. Det är mindre troligt att de kommer gå ifrån uppmärksamheten och kommer ta minsta lilla kärlek du har att ge dem.

Träning
Majoriteten av hanhundar växer aldrig riktigt upp, eller tar åtminstone mycket längre tid på sig att mogna. Det kan också vara svårt att hålla deras uppmärksamhet när ni tränar, men om du kan lista ut vad din hund gillar kommer det vara mycket lättare. Å andra sidan har fler hanhundar än tikar vunnit hunduppvisningar, så det kan vara värt att lägga lite extra tid på att träna honom!


För- och nackdelar med tikar

Honhundar (tikar) tenderar att vara mer mottagliga för träning och är mindre benägna att springa iväg. De är också bättre på att umgås med andra hundar, men var försiktig med att introducera din tik för en hanhund som inte kastrerats. Hanen kan vara ganska påstridig, så parning kan ske av misstag. Falska graviditeter kan också ske under en tiks livstid. Under hennes två löpperioder under året kommer hon blöda och bör vara i ett rum som du lätt kan rengöra.

Bra med barn?
Vissa väljer en kvinnlig hund över en manlig om de har barn eftersom många tycker att de är mer naturligt beskyddande gentemot barn.

Temperament
Generellt sett är tikar lite mer självständiga än hanhundar och kräver inte lika mycket uppmärksamhet. De älskar att gosas med precis lika mycket som hanhundar, men tenderar att gå ifrån dig när de behöver lite egentid.

Träning
Det sägs att tikar är lättare att träna än hanhundar eftersom de mindre troligt kommer bli distraherade, och det kan mycket väl vara sant, men som sagt förut: under historien har fler hanar vunnit uppvisningar och tävlingar. Du bör också veta att kvinnliga hundar är i stort sett omöjliga att träna när de löper.


Ska jag skaffa en hanhund eller en tik om jag redan har en hanhund?

Det är en fråga som många hundägare ställs inför.

Hundar av motsatt kön tenderar att komma bättre överens. När hanhundar är tillsammans försöker de ofta utmana den andres position i flocken, och det kan vara svårt för dem att komma överens om saker. Det händer inte lika ofta med två tikar, men de kan ha svårt att komma fram till vem som är alfahonan.Kundfoton

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än