Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mata din hund

Hundar älskar att äta. Och äta… Och äta… Många skulle äta hela dagen om de kunde, men att ge din hund för mycket mat är inte bra för någon.

En frisk hund är en glad hund, så det är viktigt att du ger dem en balanserad kost. Det kan vara lockande att ge din hund lite extra mat eller några godisbitar, men din hund kommer älska dig mycket mer om du håller hen frisk. Matcha maten med gott om rörelse så kommer din hund få ett långt och hälsosamt liv.


En tax med en stor skål torrfoder
En tax med en stor skål torrfoder

Hur mycket ska du ge din hund?

Många hundar älskar mat, och vissa är väldigt giriga. Av denna anledning kan vi inte låta våra hundar äta så mycket de vill, vilket gör det svårt att veta hur mycket din hund bör äta.


En cavalier king charles spaniel med huvudet i en skål med mat
En cavalier king charles spaniel med huvudet i en skål med mat

Din veterinär kommer kunna berätta för dig ungefär hur mycket en hund av din ras och storlek bör få, och du kan alltid följa riktlinjerna på hundmatspaketet. Men du måste hålla koll på din hunds vikt och ändra matintaget om vikten ändras. Beroende på hur stor din hund är kan du använda en vanlig badrumsvåg för först väga dig själv och sen väga dig när du håller din hund (eftersom skillnaden i vikt är hundens vikt). Om du är osäker på hur du ska göra eller inte kan väga din hund är det bra att regelbundet åka till veterinären och göra det.


En golden retriever vägs hos veterinären
En golden retriever vägs hos veterinären

Använd en måttsats

Överviktiga hundar blir allt vanligare, och det leder till att de är mer troliga att drabbas av diabetes, cancer och leversjukdomar. Den extra vikten kommer också påverka din hunds ben. Om din hund har problem med höfter och leder kommer extra vikt bli väldigt jobbigt.


En hundmåttsats som du kan köpa i de flesta djuraffärer
En hundmåttsats som du kan köpa i de flesta djuraffärer

För att motverka övervikt kan du kontrollera portionsstorleken på din hunds mat. Använd en måttsats och börja med att följa instruktionerna på paketet. Om din hund går upp i vikt kan du minska portionen stegvis tills vikten stabiliserats på en nyttig nivå.


En liten valp bär runt på sin matskål
En liten valp bär runt på sin matskål

Hur ofta ska jag mata min hund?

När din hund blir vuxen kring nio månaders ålder måste du tänka på hur ofta du ska mata hen.


En ung rottweiler ligger på gräset
En ung rottweiler ligger på gräset

De flesta hundar matas två gånger om dagen, ett litet mål på morgonen och ett på kvällen. Större hundar får oftast ett större mål mat mot slutet på dagen. Kom ihåg att hundar trivs med rutiner, så när du har bestämt dig för hur du ska göra är det viktigt att hålla dig till det.


En irländsk setter slickar sig runt munnen
En irländsk setter slickar sig runt munnen

Hur mycket ska jag ge min valp?

Det är fantastiskt att se hur snabbt din lilla valp växer upp till en stor och stark vuxen hund. För att ge dem en så bra start i livet som möjligt är det viktigt att ge dem rätt mängd mat. En bra uppfödare eller räddningscenter kommer kunna rekommendera rätt mat för din valp. Det är alltid bra att följa deras råd eftersom valpar har känsliga magar som kan bli irriterade om kosten ändras, så håll dig till maten de är van vid de första veckorna. Efter det kan du successivt ändra deras kost.


En vacker liten valp äter från en skål med torrfoder i trädgården
En vacker liten valp äter från en skål med torrfoder i trädgården

En valp måste matas lite och ofta, vanligtvis fyra till sex gånger om dagen. Det hjälper dem att hålla energinivåerna relativt konstanta, och det är mycket lättare att bryta ner än två större mål om dagen.

När du hämtar hem din valp för första gången, se till att uppfödaren ger dig några riktlinjer så att du inte övermatar din valp. Generellt sett är det bra att följa rekommendationerna på baksidan av förpackningen. Du kanske måste justera mängden genom att hålla koll på din hunds vikt och kroppsform. Du bör kunna känna din hunds revben men inte se dem tydligt. Din valp bör också ha en tydlig midja när du tittar på hen ovanifrån. Det är bra att undersöka hen ibland så att du kan få en bild av om huruvida du hittat rätt mängd mat för din valp.


En frisk pinschervalp
En frisk pinschervalp

När din valp blir sex månader, minska antalet mål om dagen till enbart två. Större hundar får vanligtvis bara en större mängd mat om dagen, vanligtvis på kvällen. Du måste också börja minska på din valps portioner, och det bästa sättet att göra det är att följa riktlinjerna på baksidan av hundmatspaketet. Innan du ändrar din hunds matvanor är det bäst att rådfråga din veterinär.


När och hur dricker hundar?

Slädhundar som siberian husky kanske föredrar sitt vatten från en tjock rensoppa. Och du kan se raser som lagotto romagnolo som stoppar ner hela huvudet i vattenskålen.

Vissa hundar kommer lapa upp vatten som om de varit i öknen i månader medan andra bara dricker lite då och då.


En schäfter dricker ur sin vattenskål
En schäfter dricker ur sin vattenskål

Din hund måste ha tillgång till färskt, rent vatten hela tiden. Efter träning och när det är varmt blir din hund väldigt törstig, så det är viktigt att skålen alltid är full. Om du bestämmer dig för att ge din hund torrfoder kommer hen vilja dricka mycket direkt efter att hen ätit.


Hur mycket ska hundar dricka?

Det finns inget standardsvar över hur mycket en hund ska dricka, vissa dricker mer än andra. Men det är viktigt att du har koll på hur mycket din hund dricker så att du kan se om det ändras. Om du märker att din hund dricker väldigt mycket mindre eller mer än vanligtvis är det bästa att kontakta veterinären.


En golder retriever-valp dricker från en skål med vatten
En golder retriever-valp dricker från en skål med vatten

Ska en hund dricka vatten om hen är sjuk?

Ge bara din hund små mängder vatten om hen kräker. Att låt hen dricka så mycket hen vill kommer leda till mer kräkningar och din hund kommer bli av med viktiga vätskor och näringsämnen.


Urinvägsinfektion

Det är viktigt att uppmuntra din hund att dricka mycket om hen har urinvägsinfektion eller andra problem med urinvägen.Liknande produkter

Kundbilder

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än