Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur vet jag om min hund är överviktig?

Vi vet att alla älskar att ibland skämma bort sin hund med några extra godsaker, men om du tror att din hund börjar bli lite knubbig finns det ett par enkla kontroller du kan göra själv.


En glad och frisk golden retriever plaskar runt i vattnet
En glad och frisk golden retriever plaskar runt i vattnet

Fetma kan leda till många olika hälsoproblem, framför allt ryggont. Andra viktrelaterade problem är diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, andningssvårigheter, ökad risk för cancer och dramatiskt minskad livskvalitet.


Hur vet jag om min hund är för tjock eller för smal?

  1. Undersök din hunds revben. Du bör lätt kunna känna dem, men inte tydligt se dem från en bit bort. Bara ett väldigt tunt laget fett bör täcka dem.

  2. Inspektera din hund ovanifrån. Midjan bör tydligt synas, men du ska inte kunna se några utstickande ben.

  3. Kolla på din hund från sidan, magen bör vara inbäddad, utan extra hängande fett.

En frisk flatcoated retriever med en klart inbäddad mage
En frisk flatcoated retriever med en klart inbäddad mage

Ett tydligt tecken på en överviktig hund är extra fett som täcker hundens rev- eller svansben. Det syns tydligt, men du kan också lätt känna det med dina händer. Någonting att tänka på är att tikar är mer mottagliga för övervikt än hanhundar, men du bör alltid hålla koll på din hunds hälsa.

Vissa raser är mer troliga att drabbas av övervikt, t.ex. basset, beagle, boxer, bulldog, tax, golden retriever, labrador retriever, newfoundland, mops och rottweiler. Håll ett extra öga på dessa raser för att minska risken för övervikt.

Notera: Håll noga koll på vikt och matintag på en hund som precis kastrerats, eftersom de löper större risk att bli överviktiga.


Hur du får din hund att gå ner i vikt

Vi älskar våra hundar hur de än ser ut, men om du märker att din hund blir rundare och rundare är det förmodligen dags för bantning. Allvarligt talat är det faktiskt väldigt viktigt för din hunds hälsa att hålla vikten nere, och det finns ett par saker du kan ändra i er vanliga rutin.


En frisk och glad afghanhund ligger på gräset
En frisk och glad afghanhund ligger på gräset

Ge din hund mindre mat

Det kan låta självklart, men det är faktiskt det allra bästa att börja med. Minska successivt mängden mat du ger din hund. Ändra aldrig någonting stort, men se till att hen äter mindre. Du vill inte göra din hund stressad och orolig genom att halvera matintaget på en gång, och det är inget bra sätt att få hen att gå ner i vikt. Fokusera istället på att få hen mer aktiv.

Se till att hen inte får rester från matbordet, och se till att hen inte stjäler mat när du inte ser. Hela familjen måste vara medvetna om att ni försöker få hunden att gå ner i vikt, annars kommer du förmodligen inte se några framsteg.


En dalmatiner springer runt och får träning
En dalmatiner springer runt och får träning

Få din hund att röra på sig mer

Nästa steg är att ta med din hund på mer frekventa och intressanta promenader. Om du kan ta bort kopplet på en säker plats kommer hen kunna springa mer. Ropa tillbaka hunden ibland och ge hen en nyttig godsak som en belöning så att hen springer mer. Din veterinär kan ge dig tips på nyttiga godsaker som din hund kommer älska. Om du har svårt att få din hund att komma tillbaka när hen inte är kopplad kan du alltid boka en professionell tränare. Och om du inte kan låta din hund springa fritt, se till att promenaderna är betydligt längre så att hunden får tillräckligt med rörelse. Din veterinär kommer kunna ge dig råd om hur mycket din hund måste röra på sig. Det kan variera väldigt mycket mellan olika raser.


En labrador skakar av sig efter en simtur
En labrador skakar av sig efter en simtur

Simning är också en väldigt effektiv metod för att hjälpa din hund att gå ner i vikt. Många menar att fem minuter i vattnet motsvarar över fem kilometer promenad i koppel. Det stärker också din hunds muskler, minskar kroppsfett och ökar rörligheten i lederna.Kundbilder

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än