Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur vet jag om min hund är överviktig?

Vi hundägare kan ibland inte låta bli att ge vår älskade hund en extra bit mat eller två. Oavsett om det är några extra godsaker under bordet eller rester från kvällen innan (hundvänliga, förstås), kan dina hunds bedjande ögon vara alldeles för oemotståndliga för att säga nej. Men precis som för oss, är det lätt att hundar äter för mycket, vilket kan göra mer skada än nytta. Att agera i förebyggande syfte och se till att din hund behåller en sund vikt är en del av ett ansvarsfullt hundägande. Men även om din hund är överviktig kan du som tur är göra något åt detta, så att din hund kan få ett så bra liv som möjligt.

En Beagle ligger på Omlets Topology hundsäng
Att hålla koll på din hunds vikt är nyckeln till en sund livsstil.

Har din hund en sund vikt?

Att vara underviktig eller överviktig kan vara skadligt för en hunds hälsa. Fetma kan leda till problem som diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, andningssvårigheter och ökad risk för cancer. En underviktig hund kan kämpa med att återhämta sig efter sjukdom, pälsavfall, minskad energi och hormonella obalanser för att bara nämna några saker. Gemensamt för båda är att deras livskvalitet kommer att minska drastiskt.

Utseendet varierar mellan olika hundraser, och en del raser som till exempel Italiensk vinthund och Podenco ibicenco ser naturligt smala ut. Andra hundraser som Basset , Golden retriever och Labrador retriever är mer benägna att bli överviktiga. Om du är orolig för din hunds vikt, följ dessa steg.

  • Kontrollera din hunds revben. Du ska kunna känna dem ganska lätt, men du ska inte kunna se dem tydligt på avstånd. Det ska bara finnas ett mycket tunt lager fett som täcker dem. Denna visuella kontroll är svårare på hundar med lång päls, så gör kontrollen när hunden är blöt, om möjligt.
  • Inspektera din hund uppifrån. Deras midja ska vara tydligt synlig, men du ska inte kunna se några utstickande ben.
  • Titta på din hund från sidan. Din hunds mage ska vara undanstoppad och det ska inte finnas något överflödigt fett som hänger ner.
  • Ett tydligt tecken på en överviktig hund är ett överskott av fett som täcker deras revben eller svansben. Detta kommer att vara synligt, men du kan också kontrollera genom att känna med händerna. Honor är mer mottagliga att drabbas av fetma än hanar.

Hur du kan hjälpa din hund att gå ner i vikt

Vi älskar våra hundar oavsett hur de ser ut, men om din hund bär på några extra kilon är det nu dags att börja dra in på kalorierna. I slutändan är rätt kost och motion nyckeln när det gäller att hjälpa din överviktiga hund att gå ner i vikt.

Minska din hunds matintag

Innan du ändrar din hunds kost, prata först med din veterinär för att se till att den nya kosten är lämplig för din hund. När du har fått klartecken kan du börja med att minska mängden mat du ger till din hund. Minska aldrig storleken på din hunds måltider drastiskt - hundar är inte byggda för plötsliga bantningskurer.

Ofta är problemet alla extra godbitar som din hund äter. Var bestämd med att säga nej till att ge din hund rester från bordet, matrester från skärbrädan, ouppätna barnmiddagar och inga chips eller kex när barnen småäter. Du behöver också se till att din hund inte stjäl mat i smyg. En del hundar gör det till en vana och det kan vara svårt att avstyra dem, så du behöver se till att det inte finns någon mat inom räckhåll. När du tar bort dessa lömska godsaker kommer du oftast att märka att hundens vikt går ner utan att du behöver göra något mer.

Se också till att resten av ditt hushåll vet att du försöker minska din hunds vikt. Det är viktigt att vara konsekvent och alla måste göra en gemensam ansträngning för att ni ska få en gladare och friskare hund.

Motionera mycket

Olika raser behöver olika mycket motion och din veterinär kommer att kunna ge dig råd om hur ofta din hund ska komma ut baserat på deras storlek, ålder och nuvarande aktivitetsnivå.

Mer motion går hand i hand med att kontrollera deras matintag när du försöker minska deras vikt. Gör dina hundpromenader mer spännande genom att upptäcka nya platser eller ordna en lekträff med andra hundar för att leka apport. Att ibland ändra din promenadväg kommer att göra promenaderna mer spännande och intressanta för både dig och din hund.

Om du kan gå ut med din hund utan koppel på en trygg plats så är detta toppen för att få mer motion. Du kan till exempel öva på apport eller spela frisbee. Se bara till att godsakerna du använder som belöning är kalorisnåla.

Simning är ett annat väldigt effektivt sätt att få bort den extra vikten. Visste du att ett femminutersdopp kan motsvara en 8 km promenad i koppel? Simning kan också hjälpa till att öka din hunds styrka, minska kroppsfettet och öka flexibiliteten i lederna.

En hund springer efter en tennisboll
Att leka med din hund är ett perfekt sätt för er båda att få er dagliga dos av motion.

Omlet och din hunds hälsa

På Omlet vet vi hur viktigt det är att ha både friska och glada hundar. Med vårt innovativa utbud av hundkoppel och hundhalsband för att ge din hund mental och fysisk stimulering i form av långa promenader, sätter vi hunden i första rummet och gör det lättare för dig som hundägare.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än