Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vaccinera din hund


A puppy having its first injections in the scruff of its neck

Det är fantastiskt att se hur snabbt din hund kan bli en självklar del av din familj. Du kommer snart se dem som ett barn du vill skydda från världen. Precis som du eller dina barn bli vaccinerade mot mänskliga sjukdomar kommer din hund behöva vaccin som skyddar dem från vissa hundsjukdomar.

Alla hundar behöver vaccineras under de första veckorna i livet för att skydda dem från allvarliga sjukdomar som valpsjuka, hepatit, parvovirus, leptospiros och kennelhosta. Det bör ha gjorts av uppfödaren, men boka alltid en tid hos veterinären så fort du får hem din valp så att hen kan kontrollera valpens journaler.

Senare i livet måste din valp få booster-vaccinationer så att de håller sig immuna mot sjukdomarna. Din veterinär kommer berätta för dig när du måste boka tid för dessa vaccinationer när du besöker hen för första gången.

Vaccin är det enda bevisade metoden för att skydda din hund mot dessa sjukdomar, så det är väldigt viktigt att din hund vaccineras vid rätt tidpunkter.

Var skydda hundvaccin mot?

  • Parvovirus
  • Valpsjuka
  • Parainfluensavirus
  • Hepatit
  • Leptospiros
  • Kennelhosta
  • Coronavirus
  • Hundinfluensa

När ska du vaccinera din hund?

Valpar ur samma kull måste vaccineras ungefär samtidigt. Under de första veckorna i valparnas liv när de dricker mammans mjölk är de delvis skyddade mot smittande sjukdomar. Efter denna period kommer valpen dock tappa detta skydd och måste vaccineras.

Valpar bör inte separeras från sin mamma förrän de är åtminstone 8 veckor. Vid denna punkt bör valpen ha fått sina två första kombinationsvaccin, men de behöver två till vid ungefär 12 och 16 veckors ålder. Ett kombinationsvaccin innehåller skydd mot valpsjuka, hepatit, parovirus, parainfluensa och hundinfluensa. Det kan också ge skydd mot leptospiros.

Boka en hälsokontroll för din valp så fort du får hem hen så att ni kan se vilka vaccin hen fått och vilka som fortfarande behövs. Du kan också vaccinera din hund mot borrelia vid 12 veckors ålder, vilket betyder en extra injektion två veckor efter den första och sen en gång om året.

Följ instruktioner från din veterinär om när vaccinen ska ges eftersom det kan variera mellan raser, storlekar och andra hälsoproblem. Här är dock en allmän överblick över hur hundvaccinationer vanligtvis ser ut.


 6 - 7 veckor  Första kombinationsvaccineringen - skyddar mot valpsjuka, hepatit, parovirus, parainfluensa och coronavirus
 9 veckor
 Andra kombinationsvaccineringen
 12 veckor
 Tredje kombinationsvaccineringen, borreliavaccination - görs igen två veckor senare och sen en gång om året
 16 veckor  Sista kombinationsvaccineringen
 Vuxna boosters  Borreliavaccin en gång om året om din hemort är en riskzon

Vissa veterinärer rekommenderar att rottweilers och doberman pinschers också ger en andra parvovirus-vaccinering mellan 16 och 20 veckors ålder för maximalt skydd, men prata alltid med din veterinär först.

När ska din hund ges booster-vaccinen?

Din hund behöver få booster-vaccineringar så att hen har långvarig immunitet från skadliga sjukdomar. Om din hund får en infektion kan hen drabbas av allvarliga sjukdomar om hen inte fått sina boostervaccin. Det är viktigt att du bokar tid kort efter att hunden fått den första dosen.


 Valpsjuka, parovirus, hepatit  Valpar behöver en booster ett år efter att de fått sina första kombinationsvaccin, och sen en gång om året i åtminstone 3 år
 Parainfluensa
 Alla hundar behöver en booster en gång vart tredje år
 Kennelhosta
 För hundar i riskzoner behövs en booster en gång om året eller var sjätte månad (hunddagis och hundhotell tar inte emot hundar som inte är vaccinerade)
 Borrelia  För hundar i riskzoner behövs en booster en gång om året innan fästingsäsong
 Leptospiros  För hundar i riskzoner behöver en booster en gång om året
 Hundinfluensa  Alla hundar behöver booster en gång om året

Hur vaccineras hundar?

De flesta vaccin ges med en injektion under huden i nackskinnet. Vaccinet för kennelhosta ger med ett nässpray, men det finns också i sprutform för hundar som inte klarar av nasal administration. Nässprayet ger dock skydd direkt och verkar länge.

Biverkningar från vaccinering

Det är väldigt ovanligt att vaccin ger biverkningar. Om du är orolig kan du prata med din veterinär. Det är dock viktigt att förstå att fördelen med skydd mot potentiellt livsfarliga sjukdomar är betydligt större än möjliga biverkningar.

Dog at vets vaccination Cocker spaniel

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än