Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en hamster eller en råtta?


Hamstrar och råttor är väldigt olika arter, och behöver väldigt olika saker från sina ägare.


Först och främst, råttor behöver bo i par eller grupper, snarare än ensamma, som de flesta hamstrar. En ensam råtta kommer med allra största sannolikhet bli väldigt deprimerad och ledsen. Många hamstrar behöver dock bo själva, eftersom de håller hårt på sitt revir och kan bli stressade av att ha andra hamstrar runt sig.

Vissa hamstrar behöver bo ensamma
Vissa hamstrar behöver bo ensamma

För det andra behöver råttor ett betydligt större hem, så att de inte bråkar inom gruppen. Generellt är råttor också betydligt större än hamstrar, och behöver därför mer plats. Om de bor i burar som är för små är det väldigt troligt att de kommer bråka.


Råttor är större än hamstrar, och behöver alltså bo i par eller mindre grupper. Har du tillräckligt med plats för två råttor? Jordbruksverket säger att varje råtta måste ha allra minst 0,18 kvadratmeter att röra sig på, men ju mer plats du kan ge dem, desto bättre.

Råttor är större än alla hamsterarter
Råttor är större än alla hamsterarter

Vissa ägare menar att råttor är mer kärleksfulla än hamstrar, men det kommer troligtvis variera mellan olika husdjur. Både råttor och hamstrar kan bli väldigt kärleksfulla husdjur och skapa starka band till sina ägare, och aktivt söka deras uppmärksamhet. Råttor är otroligt intelligenta varelser, och de blir väldigt underhållande husdjur.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än