Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Varför leker katter med sina byten?

Katter är verkligen supergulliga och gosiga djur, men luras inte helt av deras väna utseende. Katter kan vändas till oförlåtliga jaktmaskiner och jaga efter gnagare tills de får tag på och kan döda dem.

Ibland kommer du se din katt leka med sitt byte innan hen ger det dödande bettet. Det finns ett par olika teorier till varför katter njuter av att tortera sina byten.


”En
En vit katt leker med en leksaksmus

1. De har aldrig lärt sig att döda

Katter lär sig jakttekniker som att passa och attackera från livliga lekstunder med sina syskon. Vad de inte lär sig är hur de sätter in den dödande stöten. I det vilda kan mamman ta med sig en mus eller annat byte tillbaka till ungarna och visa dem hur hon biter ihjäl bytet. I ett modernt hushåll händer detta dock väldigt sällan, så det är möjligt att tamkatter faktiskt aldrig lär sig hur de dödar ett byte.


2. De behöver inte döda

Tamkatter jagar sällan för mat. Deras naturliga instinkt att jaga finns fortfarande där, men de föredrar jakten snarare än att fånga sitt byte. De kan därför se själva dödandet som slutet på en lek de vill fortsätta leka. Genom att släppa loss, kasta runt och sen fånga bytet igen maximerar de underhållningen de får ut av jakten.


3. Risk för skador

För att bita ihjäl sitt byte måste katten skada ryggraden genom att bita hårt i nacken på sitt byte. För att kunna göra det måste hen snabbt släppa bytet för att komma i rätt position. När de gör det riskerar de att själva bli bitna eller slagna i ansiktet, vilket kan skada deras ögon eller skapa ett sår som kan bli infekterat. Snarare än att riskera sin egen hälsa är det möjligt att katten väljer att trötta ut och göra bytet trött genom att leka med det.

Allt som allt är jakt en naturlig instinkt för katter, och om du inte tror att du kommer klara av att se delar av möss runt ditt hus eller trädgård bör du kanske fundera på att skaffa en innekatt. För att läsa mer om skillnaden mellan inne- och utekatter, läs

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än