Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en kattunge eller adoptera en vuxen katt?

Kattungar brukar vara det mest populära valen för nya kattägare av en enkel anledning: det är supersöta. Men uteslut inte valet att adoptera en äldre katt. De flesta katter lever i över 20 år, så en äldre katt kan fortfarande ha massvis med kärlek att ge.

Det finns fördelar och nackdelar med att skaffa en kattunge, och med att adoptera en äldre katt, så fortsätt läs om du vill få hjälp med att bestämma dig för vad som är det bästa för dig.


En vuxen katt tvättar sina ungars päls
En vuxen katt tvättar sina ungars päls

Kattunge

Vi måste få det sagt, kattungar är bedårande söta. Att välja en kattunge istället för en äldre katt gör att du kan veta att ditt husdjur behandlats bra hela livet. Du kan dessutom skapa starka band till hen från en tidig ålder, och denna vänskap kan hålla i över 20 år.


Tre gulliga kattungar sitter på en mur
Tre gulliga kattungar sitter på en mur

Kattungar behöver massvis med uppmärksamhet de första veckorna i sina liv. De måste matas oftare än äldre katter, och kräver mer vård och uppmärksamhet, så att de kommer på plats på ett tryggt sätt. Ända tills kattungen blivit vuxen måste du ta hand om hen som om hen varit ett litet barn.

En annan sak att tänka på är att katter tycker om att bitas, rivas, jagas och brottas. Det bästa sättet att se till att din kattunge får göra dessa saker är att skaffa två. Om du är helt säker på att du bara vill ha ett djur kan det vara bättre att skaffa en äldre katt.

För tips och råd om hur du tar han om en ny kattunge, läs vår del om att ta med en ny katt hem.


Äldre katt

Det är okej att erkänna att det lättaste sättet att välja katt är att ta den gulligaste kattungen, och vi förstår att det spelar stor roll i ditt val. För vissa kan det dock vara ett bättre alternativ att skaffa en äldre katt. Om du inte har tillräckligt med tid för en kattunge, eller om alla i huset jobbar under dagarna och inte kan vara hemma för att hålla koll på kattungen, kan det var en bra idé att istället adoptera en äldre katt. Det finns tusentals vuxna katter som hamnat på härbärgen och katthem utan att själva gjort någonting fel, och många av dem måste vänta länge på att få komma till ett riktigt hem. Om du adopterar en äldre katt vet du att du gjort någonting bra genom att ge katten ett kärleksfullt hem.


En lat vuxen katt sträcker ut sig på soffan
En lat vuxen katt sträcker ut sig på soffan

En fördel med att välja en äldre katt är att du vet vad du får. En 8 veckor gammal kattunge kommer växa mycket, och hens temperament kan ändras allt eftersom hen blir äldre.

Vuxna katter kräver mycket mindre uppmärksamhet än kattungar, och de flesta kommer vara nöjda med att vara hemma i ett varmt och mysigt rum medan du är på jobbet.

När du adopterar en vuxen katt kommer hen förmodligen vara rumsren. Med kattungar kommer det troligtvis ske en del olyckor på soffan innan de lär sig hur de ska gå på toaletten, och de kan lukta ganska illa innan de lär sig hur de ska tvätta sig själva.


En vuxen katt tvättar sig
En vuxen katt tvättar sig

Du kanske tror att en vuxen katt inte kan skapa starka band till en ny ägare, men det är inte sant. En vuxen katt kommer oftast komma väldigt nära sina nya ägare, och även en tonårig katt har massvis med liv och kärlek att ge. Vuxna katter är dessutom lugnare och kommer på plats lättare än kattungar. Små katter är mer troliga att skada sig själv under det första året i livet, vilket kan vara väldigt jobbigt för både ägare och husdjur.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än