Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du på bästa sätt flyttar med din katt

Du ska flytta, grattis! Om du ska ta med dig katten behöver du inte oroa dig. Vi förstår att det första du tänker på är huruvida din katt kommer kunna hitta tillbaka till ert nya hem, men vi kan hjälpa dig med det. Vi har ett väldigt speciellt tips som inkluderar smör och din katts tassar...


En vacker rödvit katt gömmer sig under möblerna
En vacker rödvit katt gömmer sig under möblerna

Katter håller hårt på revir och kommer naturligt vilka återvända till sitt gamla revir när du flyttar. Här är några saker du kan göra för att minska risken att det händer.


ID-märk din katt och ge hen ett halsband

Om du inte redan gjort det är detta en i stort sett nödvändig sak att göra, så att din katt kan identifieras på något sätt. Helst med ID-tagg och ett säkert halsband. Om din katt redan är ID-märkt är det viktigt att se till att informationen är uppdaterad med er nya adress.


En rödvit katt med ett halsband och tagg
Se till att din katt är ID-märkt och har ett halsband

Packning

När du packar, stäng in din katt i ett tyst rum med vatten, en kattlåda och hens resebur. Försök att inte mata katten timmarna innan ni ska resa, så slipper du riskera att det sker en toalettolycka.


En katt i en låda redo att flytta
En katt i en låda redo att flytta

Lämna ert gamla hus

När du är redo att lämna huset, se till att katten har det bra i reseburen och lägg en filt över buren med ett litet kikhål för katten. Det gör att hen håller sig lugn, och att resan förhoppningsvis inte blir stressande.


En
Se till att din katt får en lugn och avslappnad resa till ert nya hus

När ni kommer fram

När ni anländer till ert nya hem, låt katten stanna i ett rum med mat, vatten, kattlåda, säng och ett par leksaker och ett klösträd. Det kommer bli deras nya hem de kommande dagarna, så se till att hen har alla sina favoritsaker.


En lat katt ligger och vilar på sin klösmöbel
Säkra din katt i ett rum när ni kommer fram, och se till att hen har allt hen behöver

För att läsa mer om en katts första dygn i ett nytt hus, läs denna delen.


De första två veckorna i ert nya hus

Börja med att sakta men säkert öka ytan din katt rör sig på, rum för rum. Låt det ta tid eftersom du vill att din katt sakta anpassar sig, snarare än blir överväldigad av allt nytt. Bli inte orolig om hen gömmer sig i sitt rum, eller på en säker plats, som under bordet eller soffan, det är helt normalt.


En gul tabby-katt vilar på golvet med tassarna invikta
Din katt kommer snabbt hitta sina favoritplatser i huset

Efter två, eller fler, veckor i ert nya hus

Efter två veckor kan du börja tänka på att släppa ut din katt utomhus. Det är ingen bestämd tid, vissa katter behöver längre på sig att komma på plats. Försök inte att tvinga din katt att gå ut, och håll ett öga på hen om hen väljer att gå ut. Helst bör du börja med att begränsa hen till trädgården, eller bara en del av trädgården, så att din katt vänjer sig vid de nya dofterna innan hen släpps helt fri. Det kan givetvis vara väldigt svårt, eller till och med omöjligt, men försök så går det går att successivt öka området hen får röra sig på.


En katt går över gräsmattan i trädgården
När din katt känner sig säker i huset kan du börja släppa ut hen i trädgården

Hur länge bör du hålla katten inomhus efter att ni flyttat?

Två veckor är det korta svaret, men det varierar givetvis från katt till katt. Det bästa du kan göra är att hålla koll på din katts beteende och se till att hen är bekväm, hemmastadd och självsäker nog inomhus innan du släpper ut hen.


En vacker ung katt stirrar ut över trädgården
En vacker ung katt stirrar ut över trädgården

Smöra dina katters tassar

Detta är inte ett skämt. Att smöra in kattens tassar gör att hen inte kan springa bort för snabbt och glömma var hen kom från när du släpper ut hen för första gången.

Istället för att springa ut genom dörren i extas kommer din katt sitta utanför huset och slicka på tassarna. Det ger hen lite mer tid att bli medveten om sin omgivning och uppmuntrar hen att utforska sina omgivningar lite saktare.


En katt slickar smör från sina tassar
Att smöra in tassarna gör att din katt tar det något lugnare

En bonus är att smöret inte bara är en riktig godsak för din katt, det gör också att hens päls skiner och kontrollerar hårbollar.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än