Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

En katts första dygn i ett nytt hem

Okej, så nu är du redo för att välkomna din nya katt hem. En katts första dygn i ett nytt hem kan vara väldigt skrämmande, men det finns några saker du kan göra för att göra det lugnare för hen.


En underbar katt rullar runt på golvet
Försök att göra de första timmarna så bra som möjligt för din nya katt

Bjud inte in alla på en gång

Hur svårt det än kan vara är det bäst att inte visa upp din nya kattunge för din familj och dina vänner direkt. För att undvika att katten blir rädd eller överväldigad är det bäst att vänta med att låta hen träffa andra människor med detsamma.


En ung vit katt gömmer sig bakom ett hörn
Ditt hus är till att börja med en läskig plats för din nya katt

Ge din katt tid att komma på plats

Ge din katt lite tid att vänja sig, och låt hen sig successivt. Först kommer du förmodligen se att hen försöker gömma sig under soffan eller bakom dörrar. Oroa dig inte för detta, det är en helt normal reaktion. Du måste dock komma ihåg att se till att alla möten måste ske på kattens egna villkor. Låt katten själv komma och hälsa på dig och din familj, snarare än att du tar första steget. Du kan försöka uppmuntra hen att komma fram och säga hej, men om hen inte vill är det bättre att försöka senare. Till slut kommer hen vara modig nog att fråga dig om du vill leka, och kanske till och med låta dig klia hen under hakan.


En ung grå kattunge hälsar på sin ägare
Se till att katten får ta tid på sig att lära känna dig

Skapa vanor för din katt

Att göra saker bekanta för din katt är ett bra sätt att få hen att känna sig som hemma. Till att börja med kommer hen förmodligen inte vilja äta så mycket, om ens någonting alls. Om du erbjuder katten samma mat som hen fick innan du hämtade hen är det troligare att aptiten kommer tillbaka. Din nya katt kommer också verkligen uppskatta att få vattnet bytt regelbundet.


En röd katt äter ur en skål med kattmat
Att se till att katten känner igen maten är ett bra sätt att få hen att känna sig som hemma

Vissa uppfödare kommer också fråga om du vill ta med dig en filt hem som luktar som kattens familj. Att ha någonting bekant i hemmet kan göra att hen känner sig lugnare under de första dagarna.


Ordna ett säkert rum innan din katt kommer

Innan du tar med din katt hem är det bra att fixa ett rum i huset som du kan göra om till kattens rum. Det är bäst om det är tyst och lugnt, så att katten känner sig säker. Många väljer badrummet eftersom det oftast är det rum som är lättast att rengöra, och som dessutom är separat från allt som händer i huset. Ställ in en säng, en kattlåda, mat, vatten, en klösmöbel och ett par leksaker. När katten kommer hem till er kan du ta in hen i transportburen och öppna dörren. Sträck dig inte in och plocka upp hen, utan låt katten själv bestämma när hen är redo att komma ut och utforska.


En fin röd katt funderar på om hon ska våga sig ut ur reseburen
En fin röd katt funderar på om hon ska våga sig ut ur reseburen

Lämna din katt ensam i ett par timmar för att se till att hen vänjer sig vid rummet. Låt hen träffa en familjemedlem åt gången, och se till att barnen vet hur de ska bete sig lugnt och försiktigt kring en katt eller kattunge. Låt dem sitta tysta på golvet och prata lugnt med katten. Rör bara katten om hen kommer mot dig eftersom hen förmodligen fortfarande är rädd för sina nya omgivningar.

Allt eftersom katten blir mer säker kan du släppa ut henne ut rummet, men se till att du håller koll på hen. Kattungar kommer inte kunna hitta tillbaka till sitt rum, så om du ser att hen sniffar runt är det bäst att ta med hen tillbaka till sitt rum så att hen kan använda kattlådan.


En gullig liten kattunge utforskar sina omgivningar
Låt din kattunge ta tid på sig att utforska sina omgivningar

Stoppa om din katt i hens rum och fortsätt att öka tiden hen tillbringar med att utforska saker utanför rummet.


Frihet

När din katt blir mer säker i hemmet kan du också släppa lite på tyglarna. Så länge hen vet att hen kan komma tillbaka till det säkra rummet för att ta det lugnt kan du ge hen mer frihet i huset, men se upp för busiga beteenden som att klättra upp på matbordet eller vässa klorna på möbler.


En liten kattunge på jakt efter nya bus
En liten kattunge på jakt efter nya bus

Om du ser att din lilla kattunge äventyrligt svänger från en lampskärm kanske du har gett hen lite för mycket frihet.

Relaterade produkter

Kundfoton

Kommentarer Leave a comment

Thomas, 1 november 2019

Hejsan . Jag fick hem en tre årig hona i förrgår och hon gömmer sig än . Hur gör man då?