Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Introducera en katt för din hund

Att träffa en livlig ung valp eller en lustig äldre hund för första gången kan göra en så himla glad, men för katter kan det verka som det värsta någonsin. De är djur som är stolta över sin rena päls och nio timmar långa tupplurar, så se till att de får träffas under korta perioder. Det är också bra att respektera din katts personliga utrymme, annars kan valpen få en knäpp på nosen vid ett första möte.

Här kan du lära dig hur du på bästa sätt introducerar din hund för din katt, eller din katt för din hund.


En hund och en katt rullar runt på gräset
En hund och en katt rullar runt på gräset

Följer din hund enkla kommandon?

Om du hund eller valp kan kommandon för sitta och stanna är det lugnt. Det är viktigt eftersom din hund kommer följa dessa kommandon och vet att det inte är dags att leka när hen ska träffa katten för första gången.


En lydig beagle tittar upp
En lydig beagle tittar upp

Om din hund inte kan några kommandon än, oroa dig inte. Se bara till att du introducerar dem för varandra när din hund är trött efter en högintensiv promenad. En hund med massvis med energi kommer irritera en lat katt, så uppmuntra hen att lugna ner sig först.


Första mötet


Timing är viktigt
När du tar hem en ny hund eller katt, skynda inte med introduktionerna. Ditt hus är nytt och kanske läskigt för ditt nya husdjur, så ge hen gott om tid att lära känna de nya lukterna och omgivningarna. Att ta det i små steg hjälper ditt nya husdjur att komma på plats och motverkar stress.

Tips: Ett sätt som du kan hjälpa dina husdjur att vänja sig vid varandras lukt är att byta deras sängkläder innan de träffas. Man vet aldrig, när de lärt känna varandra kanske de till och med kommer dela säng.


En golden retriever-valp och en katt sover tillsammans på samma filt
En golden retriever-valp och en katt sover tillsammans på samma filt

Rätt plats
När du bestämt dig för att dina husdjur är redo att träffas är det bra att se till att huset är tyst och lugnt, utan gäster och små barn. Det gör mötet så lugnt som möjligt. Som vi redan nämnt är det bra att ta med din hund på en lång promenad innan för att bli av med överskottsenergi innan hen ska träffa andra husdjur.


Med koppel
För allra första mötet är det br att ha din hund på koppel och säga åt hen att sitta innan katten tas in i rummet. Det gör att hunden förstår att katten inte betyder att det är dags att leka.


Håll din valp i kopplet när hen träffar katten för första gången
Håll din valp i kopplet när hen träffar katten för första gången

Flyktväg
Ge din katt en flyktväg (upp på en hög möbel, ett fönster eller ut genom en kattlucka etc.). Detta så att katten inte känner sig orolig och hotad och kan gå därifrån om hen känner sig obekväm. Att tvinga dina djur att komma överens gör allting värre.


Positiv förstärkning
Ha hundgodis nära till hands att ge till din hund om hen lyder och uppför sig bra. Bestraffa aldrig din hund eftersom hen då kommer associera katten med någonting negativt. Om hunden inte uppför sig, säg “nej” och gå tillbaka till “sitt” och “stanna”.


Upprepa
För vissa hundar och katter går introduktionen hur bra som helst, och de är vänner efter några timmar, men för andra kan det behövas flera möten per dag i några veckor. När din hund är lugn på kopplet är nästa steg att ta bort kopplet. Se då alltid till att katten har en flyktväg. Det viktigaste är att låta det ta sin tid, vissa hundar behöver längre tid innan du är säker på att katten är säker i hens närvaro.


En hund ligger ner med sin kattkompis
En hund ligger ner med sin kattkompis

Saker att förvänta sig


Lek
Vissa hundar kommer se katten som en annan hund, och kommer vilja leka med den. Det är inte idealt - det kommer förmodligen mötas med klor och slag, och kan skada och stressa båda djur.


Byte
Vissa hundraser är väldigt starka rovdjur och kommer instinktivt agera aggressivt, kanske genom att följa efter och stirra på katten. Då är det viktigt att upprepa och ge positiv förstärkning för att bryta beteendet. Ibland kommer det vara väldigt svårt att bryta denna instinkt, och det kan vara så att du aldrig kommer kunna lämna dem ensamma tillsammans.


Undvika
Ibland kommer dina husdjur helt undvika varandra. Även om det inte är en dålig sak kommer de förmodligen bli väldigt oroliga om de tvingas bo i samma rum (t.ex. över natten).


En katt undviker en okänd hund
En katt undviker en okänd hund

Varning för kattungar
Det är inte alls roligt att tänka på, men en hund kan väldigt lätt döda en katt, och ännu lättare döda kattungar. Det kan vara bra att vänta tills din kattunge blivit vuxen innan hen får träffa hunden. Det är speciellt viktigt om hunden är väldigt livlig och lekfull.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än