Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Introducera din nya hund till din katt

En katt och en hund ligger bredvid varandra ute

Så du har bestämt dig för att utöka din familj med ett till husdjur i form av en energisk hundvalp eller en lugn äldre hund. Detta nya tillskott kommer säkert att ge dig mycket glädje, men har du funderat på hur din katt kommer att reagera? I husdjurens förtrollade värld är det ett viktigt ögonblick som är fyllt av förväntan, nyfikenhet och kanske försiktighet när du introducerar din nya hund till din katt. I den här guiden kommer vi att utforska hur den här introduktionen kan gå till på ett så smidigt sätt som möjligt, så att dina lurviga vänner kan leva harmoniskt tillsammans.

Är din hund väluppfostrad?

Den första frågan är om din hund är väluppfostrad? Och med väluppfostrad menar vi om den kan lyda de grundläggande kommandona "sitt", "plats" och "hit". Dessa kommandon är viktiga för att ett första möte mellan en hund och en katt ska gå smidigt, eftersom en väluppfostrad hund är mer benägen att hantera introduktionen på ett bra sätt. Katter brukar gilla att ha personligt utrymme, vilket hundar vanligtvis ignorerar, så det är viktigt att din hund kan introduceras på ett sätt som respekterar din katts territorium.

Om din valp behöver en genomgång av kommandon eller fortfarande lär sig grunderna, ta dig tid att gå igenom dessa kommandon innan mötet äger rum. Och se till att ta med din hund på en energisk promenad innan introduktionen så att den är så avslappnad som möjligt.

Välj rätt tillfälle

Att välja rätt tillfälle är viktigt när det gäller allt, och att presentera din hund för din katt är inget undantag. Din hund kommer sannolikt att uppleva en rad känslor, från att vara upprymd till att vara nervös. Så se till att den första introduktionen till din katt blir kort och välj ett tillfälle när båda husdjuren är lugna och avslappnade. Undvik också att introducera dem för varandra under måltider.

Det är viktigt att ha tålamod inför detta möte, så låt introduktionen utvecklas i en naturlig takt. Ditt hus är en ny och kanske skrämmande miljö för din hund, så ge den tid att vänja sig vid de nya dofterna och omgivningarna. Detta kan ta allt från ett par dagar till en vecka eller mer. Att ta dessa steg hjälper din nya hund att känna sig hemmastadd och kan undvika onödig stress.

Ett sätt som du kan hjälpa din hund och katt att vänja sig vid varandra snabbare är genom deras distinkta lukter. Genom att byta deras sängkläder innan de träffas, kommer din hund instinktivt fånga upp din katts doft på kattsängen och din katt kommer att börja lära känna din hund från dofterna på hundsängen. Och vem vet, det kanske slutar med att de delar säng hela tiden efter ett tag, när vänskapen har fördjupats.

Välj rätt miljö

Det är viktigt att välja rätt miljö för det första mötet mellan din hund och katt. Båda djuren är till sin natur måna om sina egna territorium, så det är viktigt att välja ett neutralt territorium där inget av husdjuren känner sig på sin vakt. Denna neutrala plats hjälper inte bara till att minska potentiell spänning, utan gör också så att deras relation får en rättvis start.

När du introducerar din nya hund för din katt för första gången, undvik att ha för många människor runt omkring. Små barn eller gäster kan få det inledande mötet att kännas för överväldigande för båda husdjuren och målet är att alla ska känna sig lugna och avslappnade. Håll det första mötet kort och koncist och förläng sedan gradvis tiden tillsammans när de blir mer bekväma med varandra.

Behåll kopplet på

För båda husdjurens säkerhet kan det vara en bra idé att ha din hund i hundkoppel under det första mötet. Detta gör att du kan ha bättre kontroll på din hunds rörelser och förhindra plötsliga eller obefogade interaktioner. Med kopplet på kommer din hund bättre att förstå att det inte är dags att leka och sannolikt kommer den att reagera på ett mer kontrollerat sätt. Observera långsamt deras reaktioner på varandra och när både katten och hunden känner sig avslappnade kan du ta bort kopplet.

Skapa en tillflyktsplats för din katt

Katter älskar att ha ett personligt utrymme. Så när du introducerar dem för en ny hund är det viktigt att du ger din katt en säkert tillflyktsplats där de kan känna sig lugna och avslappnade. Katthuset Maya för inomhusbruk, som är designat av Omlet, är det perfekta valet då det ger din katt en särskild mysig plats som de kan kalla sin egen. Och vem vill inte ha det?

Positiv förstärkning

När det gäller att uppmuntra till positiva interaktioner mellan din nya hund och katt, är ett av de bästa sätten att använda godsaker, beröm och tillgivenhet. Det är viktigt att belöna båda husdjuren när de beter sig lugnt och är nyfikna och inte aggressiva, för att förstärka gott uppförande.

Skulle din hund eller katt uppvisa någon form av olydnad, undvik att straffa dem eftersom det kommer att skapa en negativ associering till varandra. Och kom ihåg att katter ofta kan ta längre tid att värma upp till nya vänner, så om din katt helt ignorerar din hund till en början är det inte ett dåligt beteende utan bara normalt. Gör introduktionen till en minnesvärd och njutbar upplevelse för alla genom att hålla dig till grundläggande kommandon, skapa en lugn miljö och beröm de positiva interaktionerna.

Repetera

Rom byggdes inte på en dag, och det gör inte heller en perfekt vänskap mellan din hund och katt. För vissa katter och hundar kommer introduktionerna att gå väldigt smidigt och det kanske räcker med ett par introduktioner innan alla känner sig nöjda och glada, men för andra kan det behövas flera introduktioner per dag under flera veckor.

När du har nått det stadium när din hund håller sig lugn i koppel, är nästa steg att låta de två husdjuren umgås utan koppel, samtidigt som du ser till att det alltid finns en egen, lugn plats dit din katt kan dra sig tillbaka. Det viktigaste är att inte stressa igenom introduktionerna. Vissa hundar behöver mer tid innan de kan lita på en katt, så upprepa introduktionsprocessen gradvis, så att båda husdjuren kan vänja sig vid varandra i sin egen takt. Positiv förstärkning och upprepning är viktigt för att främja tillit och förståelse mellan husdjuren när de ska leva tillsammans.

Vad du kan förvänta dig

När din hund och katt börjar knyta an till varandra är det viktigt att du är beredd på olika beteenden. Även om många första möten kan vara enkla och bygga på en ömsesidig förståelse, är det viktigt att du är förberedd på eventuella andra beteenden så att du kan reagera och anpassa dig därefter.

Lek: För hundar är det bästa sättet att börja en spirande vänskap genom lekfulla aktiviteter. Men för katter är lek inte idealiskt och kommer med största sannolikhet att tolkas som en attack mot dem, som kan besvaras med klor och väsningar. Eftersom katter och hundar inte delar samma kroppsspråk, följ riktlinjerna ovan för att få det bästa resultatet för alla.

Bytesdjur: En del hundraser som Korthårig Vorsteh eller Foxhound har starka instinkter för rovdjur och bytesdjur och kommer att agera aggressivt genom att förfölja katten eller stirra på den, eller helt enkelt börja jaga. Det är här stegen "repetera" och "positiv förstärkning" kommer in för att hjälpa till att bryta detta beteende. Ibland är denna instinkten svår att bryta och du kanske aldrig kan lämna dina husdjur tillsammans utan tillsyn.

Undvikande beteende: Var beredd på att inte alla katter och hundar tycker om att vara i närheten av varandra. Ibland kommer dina husdjur helt enkelt att undvika varandra - och det är okej. Att ignorera varandra är normalt och du kan ändå göra så att dina husdjur kan leva lyckliga sida vid sida, men se till att alltid hålla dem separerade på natten för att undvika risken att ett djur blir besvärat av blotta närvaron av det andra.

Kattungar: När det gäller att introducera en ny hund till en kattunge är det bäst att vänta. Det är ett faktum att hundar till sin natur är större än katter och ofta mer kraftfulla också. Naturliga instinkter kommer alltid att råda så om du har en kattunge hemma, vänta tills de är fullvuxna innan du introducerar en hund i familjen. Detta kommer göra det lättare för alla att hantera den nya relationen på ett bekvämt och lätt sätt.

Omlet och dina husdjur

Vi på Omlet förstår verkligen dynamiken mellan katter och hundar. Med våra genialt designade produkter vill vi förbättra livet för både husdjur och deras ägare när vi fortsätter att skapa förutsättningar för en harmonisk samexistens för alla. Från mysiga hundsängar till fridfulla katthus, Omlet tillverkar produkter som uppfyller de unika behoven hos alla dina husdjur. Vi vill att du ska kunna få ett helt liv fyllt med glädje, skratt och nya vänskaper, tillsammans med dina husdjur.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än