Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kattvaccinationer

Precis som vi kan katter skyddas mot vissa sjukdomar med hjälp av vaccin. Många av oss ser katterna som en viktig del av familjen, och precis som med människorna i vår familj vill vi skydda dem från allting. Kattvaccinationer är relativt billiga, och definitivt mindre kostsamma än behandlingar ifall din katt skulle drabbas av någon av sjukdomarna. För mer information om kostnader kring vaccinationer och veterinärsbesök, läs här.


”En
Vaccinationer är ett relativt enkelt sätt att skydda din katt mot dödliga sjukdomar

Vilka vaccination behöver min katt?

Här är några av de sjukdomar som man vanligtvis rekommenderar att vaccinera sin katt mot:

  • Kattpest
  • Kattsnuva
  • Kattherpes
  • FLV: Fenilt leukemivirus

Andra sjukdomar som din katt kan behöva vaccineras mot (speciellt om ni ska resa utomlands) inkluderar:

  • Feline Bordetellosis
  • Feline Chlamydophilosis
  • Rabies

Hur fungerar kattvaccinationer?

Hur vaccinationer fungerar kan ses på både individuell och gruppbasis.

Individuellt - Kattvaccinationer är i stort sett likadana som mänskliga vaccinationer. En inaktiv eller bruten del av sjukdomen du vaccinerar mot injiceras i katten (men katten blir inte sjuk).

Kattens kropp erkänner den inaktiva/brutna sjukdomen som ett hot, och immunsystemet svarar genom att skapa antikroppar (molekyler som tacklar sjukdomen). Dessa antikroppar stannar i kattens blodomlopp. Om en katt som inte har vaccinerats kommer i kontakt med sjukdomen kommer kroppens försvar mot den vara långsamt (ett par veckor), med allvarliga symptom. En katt som å andra sidan har blivit vaccinerad som kommer i kontakt med sjukdomen kommer kunna försvara sig med detsamma, och med väldigt få symptom. Detta eftersom hen redan har de antikroppar som behövs i sitt blodomlopp.


En grå katt får sina första vaccinationer
En grå katt får sina första vaccinationer

Grupp - Vaccinationer fungerar också genom ett koncept som kappas flockimmunitet. Det betyder att så länge som en hög procentsats av en grupp vaccineras är risken att någon i gruppen (även de som inte vaccinerats) drabbas. Om en grupp på 100 katter har 90 individer som vaccinerats mot kattpest finns det en stor möjlighet att sjukdomen förstörs innan den smittar någon av de icke vaccinerade individerna.


När ska jag vaccinera min katt?

Om du köper en kattunge är det möjligt att hen redan blivit vaccinerad innan du hämtar hem den. Många har också fått en andra boost, beroende på hur gammal kattungen är. Kattungar får sin första vaccination när de är 8-9 veckor gamla, och sin andra 3-4 veckor efter detta.


”En
Många kattungar är redan vaccinerade när de kommer till sina nya hem

Om din kattunge inte fått båda sina vaccinationer måste du se till att du gör detta så snabbt som möjligt. Det är bra att ta med kattungen till veterinären för en kontroll när du fått hem hen, och det brukar oftast gå att kombinera detta besök med deras vaccinationer.


När ska katten få sina booster-vaccin?

Boostervaccin brukar vanligtvis ges en gång om året, men det är alltid bäst att prata med din veterinär och hålla en journal över vilka vaccinationer din katt fått, och när hen fått dem. Om du vill resa utomlands med din katt eller låta hen bo på katthotell medan du är borta kommer du förmodligen behöva visa upp bevis på att din katt är vaccinerad.


”En
Vissa vaccinationer måste fyllas på med jämna mellanrum, kontrollera detta med din veterinär

Hur vaccineras katter?

Vaccinationer ges under huden via an injektion. Veterinären trycker ihop huden i nackskinnet på katten och sätter i nålen på sprutan innan hen injicerar vaccinet.


”En
Vaccinet sprutas in under huden på katten

Biverkningar från vaccin

Många katter visar väldigt få eller inga som helst biverkningar från vaccinationer, och de flesta kattägare håller med om att fördelarna för din katts hälsa väger upp för risken för biverkningar. Det kan dock hända att din katt reagerar på vaccinationer, och det är viktigt att du vet vad du ska hålla utkik efter och hur du ska hantera det.


”En
De flesta katter får väldigt lindriga biverkningar från vaccinationer

Vanliga symptom som inte kräver ett veterinärsbesök (såvida de inte håller i sig längre än 24 timmar):

  • Svullnad och ömhet vid injektionsplatsen
  • Mild feber
  • Minskad aptit
  • Minskade energinivåer
  • Snuva, hosta, rinnande nos och andra milda luftvägssymptom

Minde vanliga symptom som kräver ett veterinärsbesök:

  • Upprepade kräkningar
  • Klåda med tecken på utslag och/eller bulor
  • Svullnad runt ansiktet
  • Allvarlig hosta och andningssvårigheter
  • Plötslig kollaps

För det allra mesta är vaccinationer helt säkra, och en väldigt liten minoritet av katter utvecklar allvarliga symptom. Risken att din katt drabbas av en av sjukdomarna är mycket högre än allvarliga reaktioner mot vaccinationen.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än