Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ge din katt medicin

Vid någon tidpunkt i din katts liv kommer du förmodligen behöva ge hen någon slags medicin. Det kan vara ett utskrivet läkemedel eller lopp- eller maskbehandling. De är alla väldigt enkla att administrera hemma.

Om din veterinär har skrivit ut medicinen är det troligt att hen också gett dig tips på hur du ska ge den. Det är alltid bäst att följa veterinärens råd, men här är några generella instruktioner för olika sorters mediciner.


”En
En ung kattunge får flytande medicin hos veterinären

Ge din katt tabletter och flytande medicin

Det är lätt att ge dessa mediciner till din katt om du följer de följande stegen.


Gör medicinen redo - Vare sig det är en tablett eller en spruta bör du har det klart innan du hämtar din katt. Den gör att du slipper krångla med att öppna med paket och mäta upp medan du håller din katt.


Slå in din katt i en handduk eller en filt och lämna bara huvudet fritt - Det är troligt att din katt inte kommer gilla att få sin medicin, och hen kommer förmodligen försöka komma därifrån. Att begränsa dem är det snällaste du kan göra eftersom det låter dig ge dem medicinen så snabbt som möjligt. Om din katt är väldigt svår att kontrollera kan du be en familjemedlem eller vän att hålla katten medan du ger hen medicinen.


Öppna kattens mun - Använd din tumme och långfinger för att försiktigt öppna din katts käke medan du har kattens huvud i din handflata. Var försiktig med att stoppa dina fingrar in i munnen eftersom du då riskerar att bli biten.


Lägg medicinen i din katts mun - Med tabletter är det bra att lägga dem långt bak på tungan (det finns speciella verktyg som kan hjälpa till med detta, fråga din veterinär), och med flytande medicin är det bäst att försöka sikta någonstans långt bak på kinden.


Stäng kattens mun, lyft hens haka och stryk försiktigt över halsen - Det uppmuntrar din katt att svälja och minskar risken att katten spottar ut medicinen. Avsluta med att berömma din katt och ge hen kärlek så att katten inte ser processen som någonting negativt.


”En
Det kan vara lite klurigt att få i din katt medicin, men det finns några bra knep

Ge din katt ögondroppar

Örondroppar är väldigt enkla att ge men kräver lite försiktighet för att se till att man inte skadar ögonen ännu mer av misstag.


Rengör din katts ögon - Om du ska ge din katt ögondroppar är det troligt att hens ögon är smutsiga eller torra. Innan du ger ögondroppar bör du lägga lite tid på att få bort smuts med en fuktig bomullstuss.


Gör medicinen klar - Ta av eller skruva upp lock. Du vill inte behöva göra detta medan du försöker hålla din katt.


Slå in din katt i en handduk eller filt och lämna bara huvudet fritt - Det håller katten under kontroll medan du ger hen dropparna.


Lyft försiktigt kattens ögonlock och ge dropparna i ögat - Var försiktig så du inte håller flaskan för nära ögat så att den med en plötslig rörelse skulle kunna peta katten i ögat.


Låt katten blinka - Droppa sedan igen så många gånger som behövs, och se till att du avslutar med en godisbit till din katt. Det gör att hen minns upplevelsen som någonting positivt.


”En
En vuxen katt får ögondroppar hos veterinären

Ge din katt örondroppar

Örondroppar brukar skrivas ut som din katt har fått en infektion i ett eller båda öron. De kan också behövas om din katt drabbats av öronkvalster, en inte så välkänd parasit som bor inne i kattens öron och orsakar mycket irriterande klåda.


Gör medicinen redo - Skruva av korken på flaskan och ställ den någonstans praktiskt. Du vill inte behöva oroa sig över att krångla med den när du håller din katt.


Slå in din katt i en handout eller filt och låt bara huvudet vara fritt - De flesta katter tycker inte om örondroppar, så det är alltid bäst att ha katten säkrad för att undvika skador på er båda.


Luta kattens huvud åt ena sidan och vik tillbaka örat - Med andra handen kan du spruta i rätt antal droppar direkt i örat.


Massera sidan på din katts huvud runt örat - Det hjälper medicinen att röra sig ner i hörselgången. Upprepa sen på andra örat om det behövs.


Belöna din katt - Det gör att hen inte associerar upplevelsen med någonting negativt, och gör att det blir lättare nästa gång.


”En
En huskatt får örondroppar hos veterinären

Ge din katt spot on-behandling mot ohyra

Det är troligt att du förmodligen kommer behöva behandla din katt med denna sortens produkt någon gång i livet eftersom det är den mest effektiva behandlingen mot loppor, fästingar och öronkvalster.


Förbered medicinen - Dessa produkter kommer vanligtvis i pipett-form och du kan behöva ta bort toppen innan du hämtar din katt.


Håll försiktigt katten - Det är så lätt att applicera att du bara måste se till att din katt är avslappnad.


Applicera medicinen - Dela på pälsen mellan din katts axlar så att du kan se huden och spruta på direkt. Detta är det bästa stället att göra det eftersom katten inte kan slicka i sig medlet. Oroa dig inte, det är inte farligt för dem, men kommer givetvis inte verka lika bra.


Belöna din katt - Det håller hen glad och nöjd. Du vill inte att katten ska associera medicinen med någonting stressande och otrevligt.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än