Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Dräktiga katter

Visste du att det är möjligt att kattungar i samma kull har olika pappor? Det är därför du kan se syskon med väldigt olika färger och mönster. I denna del av handboken kan du hitta massvis med information om parning, dräktighet och vad du ska hålla ett öga öppet för under din katts graviditet för att tidigt upptäcka om någonting är fel.


”En
En mamma tvättar sin kattunges päls

Parning

Katter parar sig vanligtvis mellan mars och september på norra halvklotet, och oktober till mars på södra, men det kan ske när som helst. En honkatt kan löpa i 1-2 veckor, och cykeln upprepas var 2-3:e vecka. En hona som löper kommer vara väldigt högljudd, kan vara med kärleksfull, kommer gå längre bort i jakt på en hane och gnida sig mot möbler, andra katter eller människor. Om du vill avla från din renrasiga katt är det väldigt viktigt att du håller henne inomhus när hon löper för att motverka att hon parar sig med en annan katt än den du vill.

När två katter vill para sig med varandra kommer honan visa sig villig genom att lägga sig lågt och gå på platsen med sina baktassar med svansen liggande längs med ena sidan. Hanen kommer hoppa upp på henne och bita tag i nacken. Ejakulation sker väldigt snabbt, vanligtvis inom 15-30 sekunder. Honan kommer yla hög eftersom ”hullingarna” på hanens penis kommer göra ont i henne. Ibland kan hon också vända sig om och attackera hanen. Efter parning kommer honan verka väldigt irriterad och kommer springa runt och rulla runt på marken, det är helt normalt. Hela parningsprocessen tar mellan 30 sekunder och 4 minuter. En hona kan para sig upp till 30 gånger under en cykel.


Hur vet jag att min katt är dräktig?

Om du inte har kastrerat din katt är det ganska troligt att hon kommer bli gravid vid någon tidpunkt under sitt liv, såvida du inte håller henne inomhus. Det finns vissa tecken på graviditet som du kan hålla utkik efter.

Din katt kommer inte visa några tecken på att löpa när du vanligtvis förväntar dig det, men det gäller inte alltid. Om din katt har löpt och har varit utomhus är det väldigt troligt att hon väntar ungar. 15-18 dagar in i graviditeten kommer hennes bröstvårtor förstoras och blir röda. Du kommer också märka att hon är svullen runt buken. Hon kanske äter mer än vanligt, och ibland kan du se tecken på boande. Hon kommer försöka hitta en tyst plats, vanligtvis i ett skåp eller under en säng, och bygga ett bo. Katten kan också börja visa tecken på moderskap, som att hon spinner mer än vanligt och kan vara mer kärleksfull.


”En
En gravid katt sitter ute i snön

Hur du tar hand om en gravid katt

Om du misstänker att din katt är dräktig bör du ta med henne till veterinären. Veterinären kan se om hon är gravid genom ett ultaljud eller hormontester. Under graviditeten kommer din katts aptit öka med 50%, så du måste ge henne mer mat, speciellt under den tredje trimestern (42 dagar). Det är också vid denna tidpunkt som det kommer bli väldigt tydligt att hon är gravid. Ge hen mer protein i maten än vanligt, t.ex. med mat avsedd för kattungar.

Det är viktigt att se till att din katt inte för över mask till sina kattungar via mjölken. Om hon nyligen avmaskats är hon förmodligen fortfarande skyddad, men om det var ett tag sedan bör du behandla henne. Se dock till att du får ett speciellt medel från veterinären eftersom vissa maskmedel kan vara skadliga för kattungarna. Över lag är det viktigt att inte ge henne någonting som du inte först kontrollerat med veterinären.


Hur du tar hand om en katt under förlossning

Det kan vara så att du inte ens kommer vara där när din katt föder, utan du kan vakna upp till en kull med rena och friska kattungar som äter från sin stolta mamma. Om du kan är det bättre att ha koll på din katt när hon föder ifall någonting skulle gå fel, men hon bör klara sig fint helt själv, och du bör inte gå emellan om du inte är säker på att någonting inte stämmer.

Förlossningen är uppdelad i 3 delar. Prata med din veterinär för mer råd om vad du bör förvänta dig, och hur du ska hjälpa till några veckor innan den beräknade födseln.


Steg 1

Det första steget varar vanligtvis 12-36 timmar. Detta är ett förberedande steg, och tecken inkluderar rastlöshet, planlös vandrande, vokala yttranden, överdriven rengöring och tung andning. Många gånger sker detta steg utan att du märker någonting.

Steg 2

Detta är steget då katten faktiskt föder ungarna. Värkarna byggs upp och blir mer och mer frekventa, vanligtvis i intervaller om 2-3 minuter. Först kommer fostervattnet, och sen börjar det riktiga arbetet. Det kommer ta ungefär en halvtimme till en timme innan den första kattungen kommer ut. Kattungarna kan födas med huvudet eller baktassarna först. När huvudet är ute krystar katter vanligtvis 1 eller 2 gånger till innan kattungen kommer ut.

Steg 3

Efter att kattungarna är ute kommer mamman ta hål på säcken, tugga bort navelsträngen och börja tvätta sina kattungar. Räkna kattungarna och antalet moderkakor för att se till att ingen moderkaka fastnat inne i katten, eftersom det kan orsaka en infektion. Om du tror att en moderkaka fastnat inne i katten bör du kontakta din veterinär. Vanligtvis tar det 30-45 minuter innan nästa kattunge föds. Mamman äter vanligtvis moderkakorna, eftersom de är fulla av näringsämnen och hormoner som hon behöver.


Tips på vad du kan göra för att hjälpa till under födseln

Om din katt behöver krysta fler än 2-3 gånger för att föda ut kattungen (efter att huvudet kommit ut) kan hon behöva lite hjälp. Dra försiktigt kattungen neråt.

Om katten inte tar hål på säcken, använd en handduk för att gnugga på kattungen för att bryta membranet och torka dem. Efter du har gjort detta, lägg kattungen vid mammans mun så att hon kan tvätta den.

Om du måste hjälpa din katt, se till att du har tvättat dina händer väldigt noggrant. Att lämna din doft på kattungen kan göra att din katt känner sig hotad, och i extrema fall kan hon överge kattungen. Kom ihåg att alltid ha telefonen nära till hands så att du snabbt kan ringa veterinären om det skulle behövas.


Tecken på att någonting gått fel

  • Du katt har krystat över en timme utan att någon kattunge kommit ut.
  • En kattunge fastnar och kommer inte ut även med din hjälp.
  • Mycket blodig eller grön utsöndring.
  • Den första kattungen har kommit ut, men ingen annan har visat sig efter en timme.
  • Det första steget har varat i över 24 timmar utan några tecken på krystningar.

Om du se något av dessa sake bör du genast kontakta veterinären för att få hjälp och råd.


Efterbörd

Lämna din katt ensan för att städa upp och mata sina kattungar. Det bör inte vara nödvändigt för dig att plocka upp ungarna i detta läge, så låt mamman och ungarna vila. Håll ett öga på dem för möjliga tecken på att någonting är fel, t.ex. att din katt verkar ignorera sina ungar. Om du ser någonting som oroar dig bör du ringa veterinären.


Hur många kattungar kommer min katt få?

Genomsnittet för antalet kattungar per kull är 4-6. En katt kan få upp till 3 kullar om året, så en katt kan få fler än 18 kattungar om året.


”En
En genomsnittlig kull är 4-6 ungar

När ska jag vänja av kattungarna vid bröstmjölk?

Det brukar börja vid ungefär 4 veckors ålder, och vid 10 veckor brukar kattungarna helt ha slutat dricka moderns mjölk. Låt mamman ta hand om processen själv. Allt du behöver göra är att se till att det finns fast mat för kattungarna, och kanske försiktigt uppmuntra dem.

Till att börja med bör du blanda den fasta maten med mjölkersättning (som du kan hitta i djuraffärer) för att skapa en rinnande blandning. Kattungarna kommer förmodligen inte förstå vad de ska göra och kommer leka med maten och smutsa ner överallt. Efter ett tag lär de sig dock. Minska gradvis mängden mjölk du blandar i maten tills du inte blandar ut den alls. Du bör också ge kattungarna en skål vatten vid sidan av maten.


När kan kattungarna flytta hemifrån?

Det absolut tidigaste som katterna kan lämna sin mamma är vid 8 veckors ålder, men det är inte lagligt att skilja kattungarna från sin mamma så tidigt. Kattungar lär sig massvis från sin mamma och sina syskon, t.ex. sociala beteenden och hur de ska använda kattlådan.

Ansedda uppfödare lämnar inte ifrån sig kattungarna förrän vid 12 veckors ålder. De är då definitivt vana vid fast föda, har fått sociala färdigheter och är oftast rumsrena.


Måste jag vaccinera kattungarna innan jag säljer dem?

Kattungar måste vaccineras för första gången när de är 8 veckor gamla. Se alltid till att de har vaccinerats innan de flyttar hemifrån.


För mer information om vaccin för kattungar, läs här. Om du är osäker på vilka vaccinationer dina kattungar behöver, kontakta din veterinär för att diskutera vilka vaccinationer hen rekommenderar.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än