Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

BlandrashundarBlandrashundar är hundar utan stamtavla hos Svenska Kennelklubben. Dessa hundar har föräldrar av två olika raser med okänd härkomst. Traditionellt har de betraktats som mindre önskvärda än renrasiga hundar (hundar med renrasiga föräldrar av samma ras), men på senare tid har dessa älskvärda hundar nu fått den uppskattning och erkännande de förtjänar.

Fördelar med att ha en blandrashund

Genetiskt mångfaldiga blandrashundar har sina fördelar jämfört med renrasiga hundraser, beroende på vad som är viktigt för dig som ägare.

Individualitet

Varje blandrashund är unik. Se dem som en hund i begränsad upplaga! Utseendet eller beteendet hos blandrashundar kan inte helt förutsägas, men om du är nöjd med att inte veta vad du kommer få, kan en unik blandrashund vara perfekt för dig.

Pris

Blandrashundar är vanligtvis mycket billgare än deras renrasiga hundar och korsningshundar. Förväxla inte blandrashundar med korsningshundar som har två renrasiga föräldrar. Korsningshundar kan vara dyra i inköp och dessa "designerhundar" har ökat mycket i popularitet under de senaste åren.

Du kan hitta många blandrashundar som behöver ett nytt kärleksfullt hem hos ideella föreningar för en liten penning. De flesta adopterade hundar är dock inte helt gratis, då många ideella föreningar är beroende av donationer för att kunna gå runt.

Hälsa

Blandrashundar är mindre benägna att ärva sjukdomar än de flesta renrasiga hundar, med en mindre risk för genetiskt ärftliga sjukdomar som höftledsdysplasi, som är vanligt hos hundraser som Grand Danois och Sankt Bernard. Detta ger i sin tur billigare veterinärkostnader för blandrashundar.

Blandrashundar tenderar också att leva längre än renrasiga hundar, vilket innebär att du kan ha din hund kvar lite längre. I allmänhet har dock större hundar, även blandraser, en kortare livslängd än mindre hundar.

Nackdelar med att ha en blandrashund

Potentiellt okänd härkomst

Den okända härkomsten för blandhundraser gör att deras storlek, utseende och beteendeegenskaper inte är garanterade. När du väljer hund, tänk på att om du vill ha en hund med särskilda egenskaper som t.ex. en hund som inte fäller, inte kommer att bli större än en viss storlek eller en hund som ska vakta ditt hem, välj antingen en korsningshund som är en korsning av två raser där du är okej med att få båda föräldrarnas egenskaper och utseende, eller en renrasig hund.

Om du adopterar en blandrashund som valp, måste du också överväga hur stor (eller liten!) den kommer att bli som vuxen. Om du inte känner att du har plats för eller vill ha en stor hund, så kanske en blandrashund inte är rätt hund för dig. Storleken på en hundvalps tassar är ofta en bra indikation på hur stor den kommer bli som vuxen. Ju större tassrna är i relation till deras kropp, desto större kommer hunden bli när den är fullvuxen.

Du kan göra ett DNA-test på din hund om det är viktigt för dig att få veta din blandrashunds ursprung. Men dessa tester har sina begränsningar som att de potentiellt kan ge ett felaktigt resultat, beroende på vilket test du använder.

Omlet och din hund

Oavsett om en blandras, korsningshund eller renrasig hund är rätt för dig, hjälper Omlets produkter till att bygga underbara relationer mellan alla husdjur och ägare. Från våra hundburar till våra supermjuka hundfiltar och hundsängar som är tillverkade för att hålla ett helt liv - vi har expertdesignat våra produkter så att de kan hjälpa till att förbättra ditt och din fyrbenta väns liv.


En blandrashund springer på stranden

En blandrashund springer på stranden.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än