Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kastrera din hund

Är din hunds sexuella drift lite för stark? Eller är din hund väldigt svår att kontrollera runt andra hundar? Här kan du lära dig om fördelarna med att kastrera din hund, och hur kastrering kan förbättra din hunds beteende.


“En
En basset sitter ner med sina fina hängande ögon

Kastrera din tik

För att hindra att du överraskas av en kull valpar kan det vara en bra idé att få din tik kastrerad. För tikar innebär det att äggstockarna och livmodern tas ut. Det har många fördelar för hennes hälsa och beteende och kan dramatiskt minska risken för juvertumörer, speciellt om hon kastreras innan hon löper för första gången.


“En
En bostonterrier ute i solen

Tikens återhämtning efter kastrering

Hundar kan oftast tas hem samma dag som operationen eftersom såret läker ganska fort. Det är viktigt att du ser till att din hund inte klöser eller biter på stygnen, för annars måste ni åka tillbaka till veterinären för att sätta nya. Din veterinär kommer ge din hund en krage för att se till att hon inte slickar på såret, eftersom det också kan sakta ner läkningsprocessen. De kommer också boka in ett återbesök veckan efter operationen för att se till att allt gått bra, och sen boka in ännu ett besök 10 veckor efter operationen för att ta bort stygn utanpå kroppen.


“En
En golden retriever med en krage runt halsen

För att läs mer om hur du tar hand om din tik efter en operation, läs här.

Veterinären kommer raka din hunds hår på området där de skär, men det kommer växa tillbaka inom några månader. Efter operationen måste du hålla hunden välden lugn. För mycket rörelse rekommenderas inte eftersom stygnen kan gå upp, så håll er till lugna promenader tills de tagits bort.

Din hund kommer vara sövd under operationen, vilket kommer göra henne snurrig och ostadig. Ge henne tid att återhämta sig och vila medan du håller koll för att se till att hon mår bra, och ge henne lite extra kärlek.


Hur kommer kastrering förändra din hund?

Att kastrera din tik kan betyda att hennes beteende ändras ganska mycket. Det kan också ha stora skillnader på risker för sjukdomar. Beroende på när du väljer att kastrera henne kan det drastiskt minska risken för cancer. Här är medicinska skillnader och skillnader i beteende som du kan vänta dig efter kastrereing.


Medicinsk
Att kastrera din tik innan hon löper för första gången minskar kraftigt risken för att hon utvecklar juvercancer, vilket faktiskt är ganska vanligt hos tikar som inte kastreras. Om hon hinner löpa innan du kastrerar henne, oroa dig inte, det är inte för sent. Det kommer fortfarande minska risken för cancertumörer, men inte lika drastiskt.

Äldre hundar drabbas i större utsträckning av livmodercancer. Att kastrera din hund tar bort risken för att hon drabbas av denna cancerform.

Pyometra (livmoderinflammation) är en livshotande sjukdom som drabbar 25% av hundar över 10 års ålder. Risken för att din hund drabbas finns dock inte om hon kasterats.

Att kastrera din tik betyder att det finns 0% risk att hon blir gravid eller drabbas av falska graviditeter, vilket är bra om din hund ofta tillbringar tid med hanhundar.


“En
En vacker liten welsh corgi cardigan på en bänk

Beteende
Vissa okastrerade tikar kommer slåss för uppmärksamheten från hanhundar. Ganska ofta visar tikar mindre aggressivitet mot hundar och människor efter att hon karterats.

Under ägglossning drabbas många tikar av humörsvängningar på grund av hormonförändringar. Att kastrera din hund hjälper till att motverka dessa humörsvängningar eftersom hormonnivåerna hålls konstanta.

När din hund löper springer många tikar bort i jakt på hanhundar. När de är på vift är det inte ovanligt att de skadar sig eller till och med dödas i trafiken. Att kastrera din tik kommer drastiskt minska hennes behov att springa iväg efter en partner.


“En
En Lhasa Apso sitter fint på gräset

Hur mycket kostar en kastrering?

Kostnaden för kastrering varierar beroende på storlek och vikt på din hund, men brukar ligga någonstans runt 2000 kr, såvida din tik slipper stanna över natten. Kolla alltid med din veterinär först eftersom kostnader kan variera.


Kastrera din hanhund

Det är viktigt att veta att kastrering kan vara väldigt positivt för din hunds hälsa och beteende. Fortsätt läs för att få veta mer.


“En
En väldigt trött wiemaraner vilar sitt huvud på gräset

Manlig kastrering innebär att båda testiklar tas bort, vilket gör att han inte kan producera sperma. Det är det mest effektivt när din hund går mot könsmognad, men du kan kastrera en hund när som helst under livet. Du kan märka att han går upp i vikt efter att blivit kastrerad, så håll koll på matintag och håll honom aktiv. Det är väldigt vanligt att ägare kastrerar sina hundar för att bli av med vissa beteendeproblem. Hos flesta hundar märks en skillnad på sexuell drift och vilja att springa bort kort efter operationen. Det ska dock sägas att hundar som redan blivit könsmogna inte alltid blir av med sin sexuella drift.


Återhämtning efter kastrering

Det är viktigt att din hund inte slickar runt såret eftersom det saktar ner läkningsprocessen och till och med kan öppna upp såret och leda till infektion. Din veterinär kommer ge hunden en krage för att hindra honom från att nå ner och irritera såret. Hen kommer också boka in återbesök, vanligtvis veckan efter, för att se hur din hund mår.

Försök att inte överanstränga din hund efter att han kastrerats, undvik springande och hoppande så att stygnen håller. Hunden är sövd under operationen, så han kommer vara väldigt trött och instabil efteråt. Låt honom vila och återhämta sig, men håll koll på honom. För att läsa mer om hur du tar hand om din hund efter en operation, läs denna delen av handboken.


Hur kommer kastrering förändra din hund?

Att kastrera din hund kan göra att du ser tydliga förändringar i hans beteende, men kan också ha positiva effekter på hans hälsa. Det kan försvaga hans libido och minska risken för testikel- och prostatacancer. Här nedanför finns en lista på medicinska förändringar och beteendeförändringar som du kan se hos din hund efter kastrering.


Medicinskt
Risken för testikelcancer är helt försvunnen efter kastrering eftersom testiklarna tas bort. Kastrering minskar också risken för prostata- och ändtarmscancer.


“En
En stor sankt bernards-hund med vacker tjock päls

Beteende
Kastrering kan minska sexuell aktivitet som hoppande, urinsprutande och aggression mot andra hundar eftersom det minskar hormonproduktionen (framför allt testosteron). Det är vanligare att okastrerade hundar springer bort, speciellt om det finns en löpande tik i närheten. Att kastrera din hund kan också göra honom lugnare, vilket är särskilt skönt om du försöker kontrollera en väldigt aktiv hund.


“En
En whippet springer i högsta hastighet

Hur mycket kostar det att kastrera en hanhund?

Ett genomsnittligt pris för kastrering är ungefär 800 kr, men kolla alltid eftersom det kan variera mycket mellan olika veterinärer.Kommentarer

Jenny, 18 januari 2020

Nu vet jag inte hur gammal denna artikel är men försök med ca 6000kr på en kastrering (tik) och ca 5000 på kastrering hanhund! Ni är lite för optimistiska...