Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ta hand om din hund efter en operation

Vi vet att så fort din hund kommer hem från en operation kommer du vilja visa dem hur mycket du tycker om dem och tycker synd om dem. Att få din hund att känna sig bekväm är ett bra sätt att uppmuntra honom att bli bättre, men det finns en del saker du måste tänka på för att se till att din hund inte skadar sig eller inte läker på rätt sätt.


En ren och bekväm säng

Innan du åker för att hämta hem din hund efter en operation, se till att du har en ren och bekväm säng för hen att ligga på. Det kan också vara bra att lägga på en vattentät matta eller papper, eftersom det är väldigt vanligt att hundar kissar i sömnen efter att ha varit sövda.


“En
En schäfervalp ligger på en ren och bekväm filt

Se till att du fått all information du behöver

Se till att du får all information du behöver innan du åker hem från veterinären. Om du är osäker, fråga alltid veterinären eller receptionisten. Det är viktigt att du skriver ner namnen på läkemedel och att du vet när du ska börja ge dem och hur ofta. Din veterinär kommer också kunna berätta för dig hur mycket mat och vatten hunden bör få, samt hur mycket och hur ofta hen får röra sig. Som sagt, var inte rädd att fråga, det är viktigt att det blir rätt.


Stygn

Om din hund har blivit sydd kommer veterinären boka in ett möte då de kan tas bort. De kan också ge din hund en strut, vilket gör att hen inte kan dra ut stygnen med tänderna. Om du märker att stygnen gått upp eller några andra problem uppstår, kontakta din veterinär så fort du kan.


“En
En west highland terrier med en strut

En liten T-shirt, ett par strumpbyxor eller en scarf kan också hjälpa hunden från att klia på stygnen. Alternativt kan du leda hundens uppmärksamhet mot en annan kroppsdel genom att t.ex. sätta ett bandage på tassen. Om du märker att stygnen gått upp, kontakta veterinären så fort som möjligt. Öppna sår kommer behöva sys igen för att undvika infektion.


“En
En shar pei med en strut efter att ha blivit sydd

Resan hem

När du hämtar din hund från veterinären är det alltid bäst att ta med dig någon, speciellt efter en operation. Tills din hund återhämtat sig helt efter att ha blivit sövd kommer hens balans inte vara så bra, och hen kan ha svårt att gå. Du kan behöva lyfta in hen i bilen. Om du är osäker på hur du lyfter din hund, läs denna del av handboken.

En hundbur i bilen är det bästa sättet eftersom det ger din hund en plats att stilla ligga ner utan att konstant oroa sig över att hen ska ramla ner från sätet.


“En
En hundbur är det säkraste sättet att resa med din hund

Håll bilen sval. Om din hund somnar är det bäst att låta hen återhämta sig i bilen när du kommer hem, men lämna hen inte ensam. När hen vaknar måste du vara där för att hjälpa hen komma ut ur bilen.


Ta hand om din hund efter en operation

Efter att ha varit sövd kommer din hund inte ha så mycket styrka eller koordination och måste vila på en tyst och lugn plats. Håll ett öga på hen tills hen kan gå runt i huset själv. Om din hund inte kan hålla uppe sin kropp efter 48 timmar bör du kontakta din veterinär.


“En
En liten hund vilar efter en operation

Det första din hund kommer vilja göra efter att hen kommit hem (förutom att sova) är att gå på toaletten. Ta med hen ut till hens vanliga plats, och se om du behöver hjälpa till.


Hosta efter operation

Oroa dig inte om din hund börjar hosta efter en operation. Tuben som ger bedövning till din hund under operationen kan irritera halsen. Postoperativ hosta är väldigt vanligt hos alla hundraser och varar bara en kort tid. Håller det i sig längre än ett par dagar är det bäst att prata med din veterinär, eftersom det kan göra det svårt för din hund att äta.


Hur mycket vatten ska hunden dricka efter en operation?

Din hund kan bli ganska uttorkad efter en operation. När hen kommer hem kan hen vara väldigt törstig, men det är viktigt att du kontrollerar hur mycket och hur ofta hen dricker. Efter vissa operationen kan hunden gå tillbaka till sina vanliga mat- och dryckesvanor direkt, men andra kräver att hunden fastar och inte dricker för mycket vatten. Fråga din veterinär innan du tar med hunden hem hur mycket vatten hen rekommenderar.


“En
En vit labradorvalp dricker från sin skål

Om hen har tillgång till mycket vatten kan det hända att hunden dricker tills hen är mätt och sen spyr, så det är viktigt att hen bara har en liten skål och att du inte tillåter drickande från pölar, fontäner eller vattenkannor.

När får hunden äta efter en operation?

Om din hund är helt vid medvetande och uppför sig som vanligt efter operationen är det okej att ge hen små mängder mat och vatten. Det är viktigt att du gör detta under uppsyn eftersom hen kan sätta i halsen eller kräkas.

Du kan börjar ge hunden större portioner mat och vatten morgonen efter operationen, men se till att du fortfarande håller koll. Ibland kommer veterinären föreslå att du ger hunden kokt ris och kyckling efter en operation eftersom den smaklösa maten är bra för magen, men kolla innan ni åker hem.


Hur mycket får hunden röra på sig efter en operation?

Efter att din hund opererats är det väldigt lockande att visa hur mycket du älskar hen genom att gå på en lång och rolig promenad, men ofta är det bra att begränsa hur mycket hunden rör sig så att hen återhämtar sig så snabbt som möjligt. Fråga alltid din veterinär hur mycket din hund får röra sig så att hen inte drabbas av infektioner eller söndriga stygn.


“En
En hundpromenad i skogen

Håll bandaget rent och torrt

Precis som för människor behöver såret läggas om och hållas torrt och rent för att minska risken för infektion. Om du är orolig över att din hund får infektioner när hen går utomhus finns det en del saker du kan göra. Till exempel, om din hund har ett bandage på benet, slå in benet i en plastpåse och säkra högre upp med ett löst gummiband för att skapa en gräns mellan bandaget och världen utanför. Kom ihåg att ta bort påsen och gummibandet så fort hunden kommer hem och ta bort dem från hunden så hen inte sätter dem i halsen.


“En
En hund vilar upp sig efter att ha fått benet gipsat


Kommentarer

Maria, 21 april 2020

Det är en hund, ett djur. Inte ett hen. Usch