Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vanliga gerbilsjukdomar


Abscesser
Abscesser är svullnader som skapas som ett svar på bakterier. De kan vara mjuka eller hårda och uppkommer på en yta på kroppen där en skada skett, vilket har gjort att bakterier kommit igenom ditt husdjurs hud. För att hindra bakterierna från att sprida sig skapar kroppen en böld runt det skadade området. Den kommer vara full med var, och kan göra ont att vidröra. Abscesser kan uppkomma var som helst på kroppen, men ett symptom att hålla utkik efter är håravfall uppe på knölen. Om du märker att din gerbil har en böld är det bäst att ta med hen till veterinären för att få behandling så att infektionen inte sprider sig eller orsakar mer smärta för ditt husdjur.


Om abscessen har spruckit när du upptäcker den måste du försiktigt skölja av den med ett gerbilsäkert anticeptiskt medel och lägga på en bit gasbinda och kirurgtejp för att hindra andra gerbiler från att gnaga på såret. Om du aldrig tidigare gjort detta är det bäst att först få en demonstration från någon hos din veterinär.


gerbil allergies
Gerbiler kan drabbas av många av de hälsoproblem som också drabbar människor

Allergiska reaktioner

Precis som människor kan gerbiler drabbas av allvarliga allergiska reaktioner. Om du märker att din gerbiler har en rinnande, röd näsa, torra eller vattniga ögon, väsande andning eller nyser mycket kan hen ha drabbats av en allergi mot någonting i hemmet. Det är bra att byta ut det strö du använder i buren, och att ta med gerbilen till veterinären, som kan hjälpa till att ge tips och råd. En annan anledning att det är bra att ta med gerbilen till en veterinär är att det är möjligt att ditt husdjur kan ha en underliggande åkomma som inte orsakats av allergier.


Brutna ben

Om en gerbil ramlar eller har fel strö kan de bryta sina små ben. Tecken på detta är förvrängda ben, haltande, ovilja att röra på sig, och smärtsamma läten. Ett brutet ben kommer vara väldigt smärtsamt, så du måste ta med din gerbil till veterinären.


Hosta och förkylningar

Precis som människor kan gerbiler ibland bli förkylda. Symptomen liknar de hos människor, ofta med nysningar, rinnande nos och ansträngd andning. Förkylningar kan utvecklas till mer allvarliga sjukdomar, så det är bäst att inte plocka upp dina gerbiler när du själv är förkyld.



Vissa hostor och förkylningar kan föras över mellan dig och din gerbil

Uttorkning

Gerbiler måste, trots att de är ökendjur, alltid ha tillgång till vatten. Om de inte får dricka tillräckligt kan de drabbas av allvarlig uttorkning, då din gerbil kommer ligga stilla i buren och inte röra sig (om det gått långt).


För att motverka uttorkning är det viktigt att du inte har din gerbil någonstans där det är väldigt varmt, som i direkt solljus, nära element eller kaminer. Det är också väldigt viktigt att regelbundet kolla så att vattenflaskan i buren är full med vatten, och att den inte är blockerad. För att se så att den fungerar, dra med fingret över kulan för att se om det kommer ut någon vätska. Om ditt finger förblir torrt är det någonting i flaskan som hindrar vattnet från att komma ut, och då måste du genast byta ut flaskan.


Diarré

Ett vanligt tecken på sjukdom hos gerbiler är förändrad spillning. Om du märker att spillningen är blöt kan dina gerbiler ha drabbats av diarré, vilket kan orsakas av en rad olika sjukdomar, inklusive den ibland dödliga Tyzzers sjukdom. Eftersom gerbiler är benägna att drabbas av denna sjukdom är det extra viktigt att denna art tas till veterinären så fort man ser tecken på diarré.


Ögoninfektioner

Om dina gerbilers ögon är svullna, puffiga, röda eller rinnande kan ditt husdjur ha drabbats av en ögoninfektion. Det kan ha orsakats av att någonting fastnat i ögat, t.ex. en bit hö.


Det är viktigt att inte själv försöka få bort någonting som du ser har fastnat i ögat, det kan ofta orsaka större problem. Om din gerbil verkar ha ont rekommenderar vi att du tar med hen till veterinären.


Det är väldigt lätt att feldiagnostisera ögoninflammationer eftersom många symptom är likadana som de skulle varit om din gerbil fått en allergisk reaktion eller en förkylning. Det är därför bättre att åka till veterinären för att låta någon professionell ta sig en titt.


eye-infections
Friska gerbilögon är klara och ljusa

Anfall

Vissa gerbiler drabbas av slaganfall så fort de blir vuxna. De kan orsakas av en rad olika saker, speciellt situationer som är stressande för gerbiler. Om gerbilen inte plockas upp som ung kan det vara en väldigt stressande sak för dem att bli burna. Under anfall kan din gerbil få muskelspasmer, eller kommer kanske bara frysa till i några minuter. Det är bra att veta att dessa anfall kan orsaka hjärnskador.


Hypotermi

Hypotermi är ett tillstånd då ditt husdjur blir väldigt, väldigt kallt, för kall för att kunna fungera. Risken för hypotermi är stor om gerbiler hålls på en kall eller väldigt dragig plats.


Förvuxna klor

Eftersom gerbiler nu hålls i fångenskap utsätts inte klorna för samma nedbrytning som i det vilda. Det betyder att de troligtvis inte kommer slipas ner naturligt, och det finns en risk att de växer sig för långa. Om din gerbils klor börjar böja sig tillbaka mot foten måste du klippa dem. Vi har skapat en sida som kan hjälpa, kolla in den här för mer information.


Förvuxna tänder

Många gnagare har tänder som fortsätter växa hela livet, och gerbiler är inget undantag. Eftersom de äter väldig hård mat i det fria måste tänderna fortsätta växa för att klara av allt nedbrytning. I fångenskap kan det ibland hända att tänderna inte utmanas tillräckligt för att hållas lagom långa.


Symptom på övervuxna tänder är svårigheter att äta, samt små skador och sår på kroppen. Dessa orsakas av tänderna när dina gerbiler försöker tvätta sig själva. Om dina husdjurs tänder blir för långa kommer de behöva åka till veterinären för att få behandling.


För att motverka att dina husdjurs tänder blir för långa till att börja med väljer många ägare att ge sina gerbiler gnagleksaker. De måste vara specialgjorda för gerbiler så att de är tillverkade av trä som är säkert för gerbiler att tugga på, men kommer hjälpa dina husdjur att själva reglera längden på tänderna.


Parasiter och infektioner

Dessvärre kan gerbiler drabbas av en rad olika parasiter, som loppor, fästingar, kvalster och svampinfektioner. De kan få både interna och externa parasiter, så förutom att hålla koll på dina husdjurs kroppar är det också bra att ha ett öga på deras vikt så att du också kan diagnostisera vissa problem med magen och matsmältningen. Du kan läsa mer om parasiter på sidan om gerbilparasiter.


gerbil parasites
En rad olika djur kan leva på eller under dina gerbilers hud - lär dig vad du ska hålla utkik efter

Luftvägsinfektioner

Luftvägsinfektioner är allvarliga hos gerbiler, och precis som många andra husdjursgnagare kommer de försöka gömma symptomen tills sjukdomen blir väldigt allvarlig. Om din gerbil andas tungt och väsande eller ger ifrån sig små ‘klick’ när hen andas har det gått långt, och du måste ta med hen till veterinären direkt. Andra symptom inkluderar avsaknad av aptit, feber, rinnande näsa, hosta och nysningar.


Luftvägsinfektioner kan orsakas av en rad olika faktorer, från hög luftfuktighet till fel sorts strö i buren (många träslag kan vara skadliga för gerbiler - se till att de aldrig får furu eller cederträ). Det är bra att hålla utkik efter symptom så att du kan ta ditt husdjur till veterinären så tidigt som möjligt. Det är också viktigt att flytta den drabbade gerbilen ut ur buren (såvida det inte är en unge som inte lämnat sin mamma än). Infektioner kan spridas, så det är bäst att hålla den sjuka gerbiler för dig själv i en separat bur (med gott om mat, strö och vatten) tills infektionen försvunnit och de kan komma tillbaka till sina vänner.


Stroke

Din gerbil kan precis som människor få en stroke. Det kommer vara läskigt för er båda, men behöver inte nödvändigtvis leda till någonting permanent. Det är dock vanligt att djuren efter en stroke blir förlamade i ett av sina ben, eller bli något förvriden i kroppen.


Om du tror att din gerbil har fått en stroke rekommenderar vi att du tar med hen till veterinären, eftersom stroken kan ha orsakats av ett underliggande tillstånd. Om det var en stroke kan veterinären också undersöka hen för att se ifall du behöver göra någonting speciellt i hur du tar hand om din gerbil i framtiden.


Doftkörteltumörer

En av de vanligaste problemen med gerbiler är tumörer i doftkörteln. Doftkörtlarna sitter på gerbilers mage, så tumörerna visar sig som knölar där. Detta problem kan drabba båda kön, men vissa menar att det är vanligare hos hanar, möjligtvis eftersom deras doftkörtlar är något större än honornas.


Tumörer kan orsaka en rad olika problem. Om de inte behandlas kan de växa och sprida sig till andra delar, vilket kan störa kroppsfunktioner och till slut leda till döden. Ett annat problem är bakteriella infektioner. Om gerbilen försöker bli av med tumören själv kommer hen bita och riva på området, så att risken för infektion blir betydligt högre. Om du tror att din gerbil har doftkörteltumörer är det bäst att få behandling hos en veterinär.


Tumörer

Precis som med doftkörteltumörer kan gerbiler också utveckla tumörer på andra platser på sina kroppar. Några av de vanligaste formerna är hud-, testikel- och spentumörer, men det är viktigt att tänka på att de kan uppkomma var som helst på din gerbils kropp.


Tyzzers sjukdom

Tyzzers sjukdom är en bakteriell infektion i matsmältningssystemet. Det är en farlig sjukdom som måste behandlas av veterinär för att ditt husdjur ska kunna överleva. Symptom på Tyzzers inkluderar diarré, apati, tovig päls, konstig hållning, smärta och uttorkning.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än