Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Allt du behöver för att komma igång...

En bikupa

Nummer ett på listan är givetvis ett hem för dina bin. Vi skriver mer om det i denna del.


Bidräkt

En bra bidräkt är superviktigt för att kunna ta hand om dina bin. Den bör skydda dig från att bli stucken och också hålla bina borta från ditt ansikte, vilket gör det mycket lättare och mindre stressande att närma dig kupan. Det finns massvis med olika dräkter att välja mellan; de kan täcka hela kroppen, överkroppen eller bara ansiktet. Vi rekommenderar att du köper en helkroppsdräkt eftersom det är det lättaste sättet att garantera att du är bisäker. Dessutom behöver du aldrig mer tänka på utklädnad till maskerader!


Handskar

Det är inte absolut nödvändigt, men de flesta biodlare har läderhandskar som skyddar händerna. Alternativt kan du ta vanliga diskhandskar eller, om dina bin är särskilt lugna, inga alls. Om du är nybörjare rekommenderar vi dock att du täcker dig helt.


Stövlar

Regnstövlar ger perfekt skydd mot bin. Bin vandrar uppåt, så stick in byxorna i stövlarna.


Rökpust

Rökpusten är designad för att producera tjock sval rök som blåses in i kupan. När bina känner lukten av röken antar de att det brinner i kupan, så de påbörjar en välorganiserad brandövning och börjar äta honung som förberedelse för att lämna kupan, vilket gör dem slöa. Rök hindrar också kommunikationen mellan bina så att de inte kan varna varandra om att du öppnat kupan.

Att tända rökpusten kräver lite övning. Det bör inte brinna - använd pyrande material som ger tjock sval rök, t.ex. kartong, något fuktiga löv eller ruttet trä.


Kupkniv

Bin tillverkar ett klister, propolis, av kåda från träd. Det används för att reparera bristningar och sprickor, samt den flyttbara vaxkakan. Kupkniven är motsvarigheten till den schweiziska fickkniven i biodlingskretsar. Den har en metallhävstång som låter dig öppna upp delar av din kupa eller skrapa bort smuts som bina lämnat efter sig.


Anteckningsblock

Det är en bra idé att ta anteckningar när du inspekterar kupan. Ha en specifik bok med anteckningar om dina bin så att du kommer ihåg vad du såg sist.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än