Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kan du bli biodlare?

Att ha bin är en otroligt givande hobby - men hur vet du om du kommer klara det? Det finns en del saker att tänka på.


Tid

Att ha bin kräver små stunder regelbundet. Du kan behöva tillbringa ungefär en halvtimme i veckan med en kupa. Du kan göra det på helgen eller, om vädret fortfarande är bra, när du kommer hem från jobbet. De flesta biodlare skulle önska att de kunde tillbringa mer tid tillsammans med bina istället för mindre eftersom biodling är en väldigt beroendeframkallande hobby. Till skillnad från andra djur klarar sig bina i stort sett själva och kommer inte märka om du åker på semester. Totalt kan du räkna med att behöva lägga 20-30 timmar per år på dina bin.


Plats

Du kan odla bin på allt från en lantlig gård till små balkonger i stan. De är ett vanligt missförstånd att du behöver en stor trädgård för att ha bin, eller vara nära naturen. Även om det kanske gör det lite svårare att få dina bin på plats är stadsträdgårdar på många sätt bättre. Nektar och pollen kan fås från massvis med olika växter och bina har tillgång till mat under hela sommaren, och drabbas i mindre utsträckning av farliga skadedjur.


Grannar

Du kanske är orolig över vad dina grannar kommer tycka. Om du har en stor trädgård är det möjligt att dina grannar inte ens kommer märka att du skaffat bin, men om det inte finns så gott om plats måste du se till att noggrant planera var du ska placera kupan och se till att bina du köper är lugna (se till att köpa dem från en ansedd uppfödare). Bikupan bör placeras så att ingången inte är vänd mot en stig eller en plats i trädgården där ni tillbringar mycket tid.


Tillbehör och verktyg

Biodling kräver ett par olika tillbehör, inklusive kläder, verktyg och (givetvis) en kupa. Vi berättar mer om dessa längre fram i handboken.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än